امیرحسین شریفی با اشاره به جزئیات مذاکره‌های خود با دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو از همکاری مشترک ایران و روسیه برای ساخت یک فیلم پلیسی خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری یوری میتیوشین دبیر دائمی جشنواره بین‌المللی فیلم‌های پلیسی مسکو پنجشنبه 28 آبان‌ماه به منظور تشریح اهداف سفر وی به ایران با حضور امیرحسین شریفی مدیر موسسه آفاق‌فیلم و نمایندگان رسانه‌ها در هتل کورش تهران برگزار شد.

در ابتدای این نشست میتیوشین به معرفی خود و جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو پرداخت و گفت: صاحب امتیاز جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو موسسه دتکتیو است و 12 سال است این جشنواره را به صورت بین‌المللی برگزار می‌کند. در یازدهمین جشنواره مجموعاً 258 فیلم از سراسر جهان حضور داشتند که از میان آنها 18 فیلم ایرانی بودند. همان زمان بود که من از طریق آقای شریفی و تولیدات موسسه وی با سینمای ایران آشنا شدم و حالا هم به دعوت او برای انجام کارهای مشترک به ایران سفر کرده‌ام.

وی در ادامه با اشاره به نفوذ موسسه دتکتیو در روسیه گفت: جشنواره فیلم‌های پلیسی در روسیه از همان دور نخست با حمایت و مشارکت نهادها و سازمانهای دولتی مانند وزارت فرهنگ، شهرداری مسکو و اتاق بازرگانی همراه بوده که این در روسیه برای دیگران کاری غیرممکن است. در واقع این امتیاز به ما داده شده است چون به مردم احترام به قانون و رفتار درست را آموزش می‌دهیم و فیلم‌نامه نویسان و فیلم‌سازان در این جشنواره به مردم مبارزه با جرایم، تروریسم و مواد مخدر را نشان می‌دهند. به همین دلیل این جشنواره همه ساله تحسین و تقدیر اقشار مختلف روسیه، اتحادیه اروپا، سازمان ملل، و سران برخی کشورها را به همراه داشته است. سال گذشته نیز ما 2 فیلم ایرانی که در جشنواره موفقیت کسب کرده بودند را به صورت کامل در روسیه نمایش دادیم که این هم در نوع خود کاری غیرممکن بود.

میتیوشین اظهار داشت: در دور گذشته جشنواره میهمانانی نیز از ایران داشتیم مانند آقای سجادپور دبیر وقت جشنواره فیلم پلیس ایران. به طور کلی ما هر ساله دبیران جشنواره‌های فیلم‌های پلیسی جهان را از جمله انگلستان، فرانسه و ایتالیا گرد هم می‌آوریم و با آنها به تبادل نظر و فیلم می‌پردازیم. البته ما در جشنواره خود میهمانان دیگری همچون رییس اسکاتلندیارد و رییس اتحادیه اروپا داریم.

وی در مورد برنامه‌های خود در ایران گفت: در مدتی که اینجا اقامت داشته‌ام با آقای شمقدری معاون سینمایی وزیر ارشاد، آقای سجادپور مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی و دبیر سابق جشنواره فیلم پلیس ایران، آقای مسعودشاهی دبیر جشنواره فیلم فجر و آقای اسفندیاری مدیر امور بین‌الملل بنیاد فارابی دیدارهایی داشته‌ام در روزهای آینده نیز برنامه‌های برای دیدار و گفتگو با سایر مسئولان سینمایی و تلویزیونی ایران دارم. حضور در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران نیز برایم بسیار جالب و باعث خوشحالی بود و علاقمند بودم که فیلم‌های کوتاه روسی نیز در این جشنواره حضور گسترده‌ای می‌داشتند. همچنین من بسیار دوست داشتم در مدت حضورم با دبیر جدید جشنواره فیلم پلیس ایران ملاقات کنم که موفق به این کار نشدم.

وی با اشاره به دلیل اصلی حضور خود ادامه داد: ما با آقای شریفی برای تولید یک اثر مشترک در حال مذاکره هستیم و امیدواریم با به نتیجه رسیدن این مذاکرات یک فیلم پلیسی ایرانی روسی بسازیم. داستان این فیلم سینمایی مبارزه با قاچاق مواد مخدر است. این داستان برای ما جالب است و می‌دانم برای وزیر فرهنگ روسیه نیز این موضوع جالب است که فرهنگ‌های مختلف برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر جمع می‌شوند.

امیر حسین شریفی در مورد این همکاری گفت: بحثی که با آقای میتیوشین برای تولید مشترک فیلم داشتیم قرار بود روز گذشته به نتیجه برسد اما تصمیم بر این شد که ابتدا خلاصه طرح به روسی ترجمه تا ایشان آن را مطالعه و تایید کند و قرارداد پس از آن به امضا برسد. میزان مشارکت در پروژه نیز کاملا مساوی و پنجاه پنجاه است. روز شنبه نیز برنامه ملاقاتی با سردار حسین‌آبادی رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی داریم تا با وی گفتگو کرده و نظرش برای همکاری مشترک با ستاد مبارزه با مواد مخدر روسیه در مورد سرمایه گذاری روی این پروژه و یا تولید یک سریال بزرگ جلب کنیم.

مدیر موسسه آفاق‌فیلم در مورد نحوه آشنایی با یوری میتیوشین توضیح داد: در یازدهمین دوره جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو 10 فیلم از موسسه آفاق فیلم حضور داشت که همه آنها انتخاب شدند و چهار فیلم جوایزی کسب کردند. خود من نیز جایزه فعال‌ترین تهیه‌کننده را به خاطر حضور 10 فیلم در جشنواره کسب کردم. بعد از دیدن آن فیلم‌ها برای دبیر جشنواره قدرت تولید 10 فیلم پلیسی در مدت یک سال توسط یک تهیه‌کننده جالب بود و آشنایی و دوستی ما از آنجا شکل گرفت. پس از آن آفاق‌فیلم از آقای میتیوشین برای سفر به ایران و گفتگو برای تولید مشترک دعوت کرد.

وی در مورد تولید فیلم مشترک گفت: فیلم‌نامه این اثر به سفارش توسط شعله شریعتی براساس طرحی از خود وی در حال نگارش است. محوریت این فیلم مبارزه با قاچاق مواد مخدر است و خط سیر آن از ایران شروع و در روسیه پایان می‌گیرد. داستان فیلم به مسایل ورود مواد مخدر به ایران و قاچاق آن به دیگر کشورها می‌پردازد و در این بین ماجراهای گوناگونی رخ می‌دهد، از جمله فیلم به جوان دانشجویی می‌پردازد که در روسیه زندگی می‌کند و با همکاری‌های خود با اینترپل به دستگیری قاچاقچیان کمک می‌کند و به نوعی به تعلق ایرانیان مقیم خارج نسبت به کشور، فرهنگ و قوانین خود اشاره دارد.

این تهیه کننده با اشاره به گفتگوهای خود با دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی روسیه ادامه داد: نام و عوامل این فیلم هنوز مشخص نشده‌اند اما طی مذاکراتی که انجام گرفته قرار بر این شده است که مجری اصلی کار آفاق‌فیلم باشد. این فیلم سینمایی با احترام به قوانین ویژگی‌های فرهنگی دو کشور ساخته خواهد شد تا نتیجه کار اثری باشد که هم مردم ایران و هم مردم روسیه از دیدن آن لذت ببرند.

شریفی به خبرنگاران گفت: ما قصد داریم به نحو مطلوبی از امکانات هر دو کشور به طور مکمل برای تولید این فیلم بهره ببریم. به عنوان مثال امکانات فنی سینمای ایران نظیر دوربین‌های فیلمبرداری از روسیه پیشرفته‌تر است اما در کشور روسیه امکانات مناسب‌تری برای ساخت فیلم‌های اکشن و پلیسی وجود دارد

فیلم‌ها مهمترین ابزار گسترش فرهنگی و جذب گردشگر هستند

دبیر دائمی جشنواره بین‌المللی فیلم‌های پلیسی مسکو در مورد نتایج ملاقات خود با مسئولان سینمایی ایران گفت: از گفتگوها بسیار راضی و خشنود هستم. در این دیدارها من نظرات خود را بیان کردم و طرف‌های ایرانی توجه خوبی از خود نشان دادند. آقایان شمقدری و سجادپور از طرح ساخت فیلم مشترک بسیار استقبال کردند و قول همکاری دادند.

میتیوشین گفت: ما با ایرانیان دیدگاهها و نقاط مشترک زیادی داریم که به رسیدن به تفاهم کمک می‌کند. من حتی در ملاقاتی که دبیر جشنواره فجر داشتم قول دادم فیلم‌های روسی مناسب را جمع‌آوری و برای شرکت در جشنواره بفرستم و آقای مسعودشاهی هم قول داد متقابلاً فیلم‌های پلیسی ایران را برای شرکت در جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو که در ماه آوریل برگزار می‌شود ارسال کند.

وی ادامه داد: معتقدم ایران را باید بهتر از این در روسیه به مردم شناساند. من وقتی از وب‌سایت‌های ایرانی بازدید می‌کردم علاقه شدید ایرانیان را برای جذب گردشگر مشاهده کردم. من اولین بار است که به ایران سفر می‌کنم و این کشور را سرزمینی زیبا و کهن و دارای عظمت فرهنگی یافتم به همین دلیل بسیار تعجب کردم که گردشگرهای کمی به ایران می‌آیند. فیلم‌ها مهمترین ابزار برای تبلیغات در کشورهای دیگر و جذب گردشگر هستند و این کاری است خیلی از کشورها انجام می‌دهند.

دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو اظهار داشت: در پایتخت روسیه هر ساله هفته‌های سینمایی بسیاری از سراسر جهان به ویژه از کشورهای اروپایی همچون فرانسه، ایتالیا و انگلستان و نیز برخی کشورهای آفریقایی برگزار می‌شود و این به شناخت فرهنگی مردم از آن کشورها و نزدیکی ملل با هم کمک می‌کند اما جای تأسف است که تا به حال هفته سینمایی ایران در مسکو برگزار نشده است.

میتیوشین ادامه داد: من در دیدار خود با معاونت سینمایی ایران این مسأله را طرح کردم و پیشنهاد برگزاری چنین هفته‌هایی را برای فیلم‌های ایرانی دادم که ایشان استقبال کردند. همچنین هر دو طرف ابراز علاقه کردیم که قراردادی را منعقد کنیم که طی آن دانشجویانی از ایران برای تحصیل در دانشکده‌های سینمایی به روسیه اعزام شوند که این خود یکی از ابزارهای تبادل فرهنگی است.

وی اظهار داشت: نمایش فیلم‌ها در دیگر کشورها کمک می‌کند تا سایر ملت‌ها با فرهنگ و سرزمین شما آشنا شوند و تبلیغات منفی خنثی شوند. ما نیز قصد داریم با این همکاری مشترک فیلمی بسازیم که دو کشور روسیه و ایران و مردم آنها به هم نزدیکتر شوند. البته باید محدودیت‌های فرهنگی در ساخت فیلم در نظر گرفت و هنر هم در اینست که بدون دست زدن به قوانین و فرهنگ ایران چنین اثری ساخته شود.

دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو با اشاره به تفاوت‌های ساختاری در فیلم‌های ایرانی و روسی گفت: شما باید فیلم‌های خود را بیشتر تبلیغ کنید. به عنوان مثال فیلم‌های پلیسی ایرانی بسیار آرام و سنگین هستند اما فیلم‌های روسی تحرک و هیجان بیشتری دارند. مسکو 12 میلیون نفر جمعیت دارد اما هنگام نمایش 2 فیلم ایرانی سالن‌ها تقریبا خالی بودند و این به دلیل نیاز به تبلیغات بیشتر است. البته این کار در روسیه بسیار گران تمام می‌شود چون هر دقیقه تبلیغ از تلویزیون‌های روسیه به طور میانگین 120 هزار دلار هزینه در بر دارد.

وی در مورد موفقیت فیلم‌های ایرانی در جشنواره منبر طلایی روسیه گفت: این جشنواره در شهر کازان برگزار می‌شود که مرکز مسلمانان روسیه است و البته شهر کوچکی است ولی روسیه کشور بزرگی است و در کل مسلمان زیادی هم ندارد. اگر در کازان فیلم‌های ایرانی را می‌پسندند این نشان از علاقه کل روسیه نیست. ما می‌خواهیم با هم فیلمی را بسازیم که در کل روسیه آن را دوست داشته باشند.

هزینه‌های تولید فیلم در ایران و روسیه بسیار متفاوت است

یوری میتیوشین در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد تأمین سرمایه فیلم‌ها در روسیه گفت: برای ساخت فیلم در روسیه ابتدا لازم است که یک فکر خوب داشت و پس از نوشتن خلاصه طرح باید به دنبال تهیه‌کننده و سرمایه‌گذار مناسب برای فیلم گشت. اگر طرح مورد تأیید دولت باشد 70درصد سرمایه لازم را تقبل می کند و 30 درصد باقی‌مانده را خود فیلم‌ساز متقبل می‌شود.

وی ادامه داد: در روسیه فیلم‌های سینمایی روسی چندان مشتری ندارند و سینماها بیشتر فیلم‌های فرانسوی و آمریکایی را نمایش می‌دهند. اغلب فیلم‌های روسی توسط شرکت‌هایی از سازمان‌ها و نهادهای مختلف خریداری می‌شوند. اما سرمایه‌گذاران برای ساخت سریال‌های روسی پولهای خوبی پرداخت می‌کنند. ولی در روسیه مشکل ما سرمایه نیست بلکه سارقان اینترنتی هستند که حتی فیلم‌های روز دنیا را قبل از اکران برای دانلود روی اینترنت قرار می‌دهند و مبارزه با آنها هم چندان کارساز نبوده است زیرا مافیا در این کار دست دارد.

دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو تأکید کرد: در تولید فیلم سرمایه حرف اول را نمی‌زند. چیزی که مهم است همان فکر خوب است. من فیلمی را در روسیه سراغ دارم که توسط دانشجوهای سال آخری با سرمایه شخصی بسیار اندک ساخته شد ولی تا 30 برابر هزینه آن در روسیه فروخت. حال ممکن است فیلمی با هزینه‌های بسیار بالا ساخته شود اما خریداری برای آن پیدا نشود.

شریفی نیز در مورد هزینه‌های متفاوت تولید فیلم در ایران و روسیه به خبرنگاران حاضر در جلسه گفت: در ایران یک تله فیلم حداکثر با 100 میلیون تومان سرمایه ساخته می‌شود ولی همین هزینه در روسیه 400 میلیون تومان است و این برای آقای میتیوشین و دوستانش جالب بود و آن را نشان دهنده توانایی‌های ما می‌دانستند.

فیلم سیاسی ساخته می‌شود اما فقط در خانه‌ها دیده می‌شود

خبرنگاران با توجه به سوابق سیاسی یوری میتیوشین و نفوذ وی در روسیه سوالاتی را در مورد سانسور و ممیزی در روسیه از وی می‌پرسیدند که با پاسخ‌هایی متناقض و گاه بی‌ربط روبرو می‌شدند. وی پس از طرح پرسش‌های مکرر در این مورد پاسخ داد: اعتقاد دارم سینما لباس یک کشور است. همانطور که انسان باید لباس‌های زیبا بپوشد تا چهره‌ای خوب از خود نشان دهد فیلم‌ها هم همینطور باید باشند.

وی ادامه داد: سینما یک صنعت ملی است و اگر فیلم را به صورت گسترده تولید و پخش کنیم توسط خیلی‌ها در جهان دیده می‌شود. به همین دلیل ما می‌خواهیم فیلمی‌هایی بسازیم که با نشان دادن تصویری خوب از روسیه شما را به این کشور علاقمند و برای دیدن آن ترغیبتان کند. فکر می‌کنم به طور حتم در وزارت فرهنگ شما نیز چنین تفکری وجود دارد.

دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو تأکید کرد: در روسیه هیچ محدودیتی برای ساخت فیلم وجود ندارد و همه چیز را می‌شود نشان داد. البته ممنوعیت‌هایی برای نمایش خلاف قانون مانند الکل و مواد مخدر و نیز مسائلی که حاکمیت را زیر سوال می‌برد وجود دارد و کمیسیون‌های مجزایی نیز برای مجوز ساخت فیلم‌های مستند، سینمایی و تلویزیونی وجود دارد. البته اگر شما بخواهید با هزینه شخصی فیلمتان بسازید نیازی به مجوز ندارید ولی اگر می‌خواهید با کمک 70 درصدی دولت فیلم تولید کنید نیاز به تأیید این کمیسیون‌ها دارید.

میتیوشین در مورد ساخت فیلم‌های سیاسی در روسیه به خبرنگاران گفت: ساخت فیلم سیاسی در روسیه منعی ندارد و ساخته هم می‌شوند ولی هیچ سینمایی آن را نمایش نمی‌دهد و هیچ شخصی هم آن را از شما نمی‌خرد و شما فقط می‌توانید فیلمی را که ساخته‌اید در خانه خودتان تماشا کنید. البته چندین سال پیش مجازات ساخت این گونه فیلم‌ها زندان و یا حتی مرگ بود اما اخیرا فضا بازتر شده است. با این حال چنین فیلم‌هایی نمایش داده نمی‌شوند.

وی ادامه داد: خود من در جشنواره فیلم‌های پلیسی فیلمی را نمایش دادم که در مورد گروه‌های فاشیستی در روسیه بود اما دولت برخود سیاسی تندی با این فیلم کرد و مانع اکران آن در سینماهای روسیه شد. با این حال فکر می‌کنم نمایش فیلم‌های سیاسی در روسیه قدری هم به شجاعت خود افراد بازمی‌گردد.

در پایان نشست خبری دبیر جشنواره فیلم‌های پلیسی مسکو تابلویی گرانبها از درخت بلوط کهنسالی را به نشانه شروع دوستی و همکاری مشترک بین سینمای ایران و روسیه و امید به تداوم آن به امیرحسین شریفی اهدا کرد. این درخت در روسیه به سبب قدمت خود نمادی از قدمت و تداوم روابط است.

از نکات جالب توجه این مراسم تعجب میتیوشین از نحوه رانندگی در شهر تهران بود. وی که خود را عضو راهنمایی و رانندگی روسیه نیز معرفی می‌کرد گفت: من هنوز از رفتار رانندگان در تهران شوکه هستم و در عمرم چنین پدیده‌ای ندیده‌ام و تعجب می‌کنم مردم در این شرایط چگونه زندگی می‌کنند.