تراب محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اظهارنظرهای مختلف نسبت به برگزاری همایش "تبریز، نخستین پایتخت تشیع در جهان اسلام" افزود: نام تشیع در کشور ما با نام سلسله صفویه گره خورده است و از شاه اسماعیل صفوی به این دلیل به نیکی یاد می شود.
بی شک اردبیل خاستگاه تشیع است
وی یادآور شد: هیچ کس منکر این مسئله نیست که شهر اردبیل خاستگاه تشیع است و این اندیشه والا در آن محیط تاریخی و معنوی شکل گرفته و توسط خاندان صفویه حفظ شده است.
دبیر کارگروه میراث فرهنگی و گردشگری استان با تاکید بر اینکه باید تمام نقاط ایران را پیکری یکتا معرفی نمود، تصریح کرد: در موقعیت تاریخی استقرار سلسله صفویه در ایران، منطقه ای که امروز شامل استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، همدان و قزوین است به شکل منطقه ای واحد و در مجموع به نام آذربایجان شناخته می شد و بحثهای اخیر در مورد تفاوت این مناطق ربطی به وحدت و همدلی میان آنها ندارد و در پیکره ایران بزرگ تمام استانها مانند ید واحدی برای کسب افتخارات بیشتر برای میهن عزیزمان هستند.
اولین اذان شیعه از مسجد جامع تبریز طنین انداز شده است
وی افزود: تبریز به عنوان پایتخت دوره صفویه، افتخار این اتفاق را داشته است که شاه اسماعیل صفوی در مسجد جامع تاریخی تبریز سخنرانی کرده و با یاد و نام بزرگان دینی و ائمه، تشیع را مذهب رسمی کشور اعلام نموده و اذان شیعه در مسجد جامع تبریز طنین افکن شده است.
محمدی، وحدت را از بزرگترین پیامدهای این تصمیم دانست و گفت: توجه به این نکته که اردبیل خاستگاه تشیع و تبریز پایتخت تشیع است، می تواند باعث گسترش روحیه همدلی میان هموطنان شود و نشانه وجود ریشه های عمیق فکری و اعتقادی در این منطقه است.
پیش از این نیز حمید بقایی رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در حاشیه مراسم ثبت معنوی شهر تبریز به عنوان نخستین کانون تشکیل حکومت شیعی و وحدت ملی در ایران با اشاره به اینکه مردم آذربایجان از دیرباز به دلیل ارادت به اهل بیت و عشق به ائمه اطهار در جهان تشیع معروف بوده اند، گفته بود: زمزمههای تشکیل اولین حکومت شیعی کشور از همین منطقه شنیده شد و سرانجام گروهی از شیعیان که از اردبیل برخاسته بودند توانستند با عملی کردن این تصمیم، تبریز را اولین کانون تشکیل حکومت شیعی در ایران قرار دهند.
در سومین سفر هیئت دولت به استان آذربایجان شرقی، طی مراسمی شهر تبریز به عنوان نخستین پایتخت تشیع در جهان در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.