به گزارش خبرگزاری مهر، برگزاری این جلسه که با حضور نمایندگان وزات خارجه، سازمان ملل، محیط زیست و استانداری خراسان شمالی برای نجات یوز ایرانی برگزار شد شرکت کنندگان ضمن بازدید از سایت مطالعاتی یوزایرانی در پناهگاه حیات وحش میاندشت که در حال حاضر میزبان یک قلاده یوزپلنگ به نام کوشکی است برای برقراری امنیت در این منطقه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در این جلسه با اشاره به وجود دام در این منطقه، دامداری را مهمترین تهدید پیش روی زیستگاه یوز ایرانی برشمرد و خواستار تخصیص اعتبار برای تبدیل دامداریها به دامپروری و خروجشان از منطقه شد.
علیرضا جورابچیان افزود: میاندشت در حال حاضر تنها زیستگاه نرمال یوزها در کشور است و زیستگاههای دیگر تا حدودی ویژگیهای خود را از دست داده اند و چون دنیا هم امروز میاندشت را قبول دارد لذا تصمیم گرفتیم یک امنیت کاملی را در این منطقه برقرار کنیم.
همچنین معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست نیز میاندشت را یکی از بهترین زیستگاههای کشور برشمرد و افزود : امروز نگاه دنیا به یوزپلنگ آسیایی است و برآوردهای ما که با استناد به مشاهدات مستقیم و عکسهای تهیه شده از دوربینهای تله ای است نشان می دهد بین 70 تا 100 قلاده از یوز آسیایی باقیمانده باشد.
دکتر محمدباقر صدوق اضافه کرد: پروژه حفاظت از یوزپلنگ یک پروژه استانی و یا حتی ملی نیست بلکه یک پروژه با اهمیت بین المللی است و میاندشت نیز یکی از بهترین زیستگاههای یوز ایرانی محسوب می شود که با حمایت مالی UNDP و GEF و دولت ایران در حال اجراست.
این مقام ارشد سازمان محیط زیست تاکید کرد: آموزش جوامع محلی، استخدام محیط بانان و تجهیز امکانات پاسگاههای محیط بانی در زیستگاههای یوز ایرانی برای حفاظت هر چه بیشتر و بهتر از جمله برنامه های این پروژه است که امیداوریم با حمایت استانداری خراسان شمالی و حمایتهای سازمان ملل و وزارت خارجه بتوانیم از تمامی زیستگاههای یوز ایرانی به ویژه میاندشت به خوبی حفاظت کنیم.
محسن شهریاری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان شمالی نیز مهمترین معضل در پناهگاه حیات وحش میاندشت را حضو سگهای گله برشمرد و افزود: بهترین خبری که امروز به دستم رسید این بود که 50 میلیون تومان برای خرید مستثنیات منطقه از دامداران اختصاص یافته است چرا که امروز سگهای گله به بزرگترین تهدید برای یوزها در منطقه تبدیل شدند و دامها نیز پوشش گیاهی را از بین برده اند با این حال هر چند این مراتع ضعیف باقیمانده برای دامها دیگر مناسب نیستند اما برای آهوهای ما در منطقه کفایت می کنند و اگر جمعیت آهو بازسازی شود یوزها نیز با کمبود طعمه مواجه نخواهند بود و خود بخود تکثیر می شوند.
معاون برنامه ریزی استانداری خراسان شمالی با استقبال از توجه سازمان میحط زیست و علاقمندان بین المللی برای نجات یوز ایرانی در این منطقه خاطرنشان کرد: ما برای اسکان عشایر در زمینی به وسعت 80 هکتار در بیرون از پناهگاه حیات وحش میاندشت یک طرح مطالعاتی داشتیم که این طرح نیز در شورای برنامه ریزی استان نیز مصوب شده ولی امسال به دلیل محدودیتهای مالی موفق به اجرای آن نشدیم که اگر سازمان ملل و پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی نیز ما را یاری کنند می توانیم این برنامه را اجرایی کنیم تا محیط امن تری نسبت به گذشته برای یوزها در میاندشت ایجاد کنیم.
وی با ابراز امیداواری از افزایش جمعیت یوزپلنگ در میاندشت در سالهای آینده و تبدیل این منطقه به یک سایت اکوتوریستی افزود: خوشبختانه در سفر قبلی رئیس جمهور به استان نیز ایشان توجه خاصی به بحث اسکان عشایر با اولویت خروج آنها از مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست نشان دادند که امیدواریم به زودی این طرح اجرایی شود.
پناهگاه حیات وحش میاندشت در استان خراسان شمالی که در حال حاضر یکی از بهترین زیستگاههای یوز ایرانی در کشور محسوب می شود سالهاست که با معضل وجود دام و دامداران در منطقه دست و پنجه نرم می کند که همین امر موجب از بین رفتن پوشش گیاهی و کاهش جمعیت آهو در منطقه شده است. حضور سگهای گله و توسعه واحدهای دامداری نیز از دیگر تهدیدات پیش روی یوزها در این منطقه به شمار می رود که تنها خروج از این بحران خروج دام از منطقه و خرید مستثنیات دامداران است.
پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی که از سال 1380 با حمایت مالی UNDP و GEF آغاز به کار کرده است در فاز دوم تا سال 2012 تمدید شده است.
این جلسه با حضور دکتر محمدباقر صدوق معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست، عباس گلریز معاون اداره امور اقتصادی بین المللی وزارت خارجه و نماینده GEF درایران، مهدی کامیاب رئیس گروه انرژی، محیط زیست و مدیریت سوانح سازمان ملل در ایران، علیرضا جورابچیان مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، مجید نادری معاون برنامه ریزی استانداری خراسان شمالی و محسن شهریاری مدیر کل محیط زیست استان خراسان شمالی برگزار شد.