به گزارش خبرنگار مهر، وزارت آموزش و پرورش از جمله وزارتخانه هایی است که حوزه کاری اش تا کیلومترها دورتر از خاک وطنمان گسترش می یابد و در تمام نقاط دنیا از خاور دور گرفته تا آفریقا و اروپا و آمریکا دارای مدرسه، دانش آموز و معلم ایرانی است.
سید علی اکبر قاسمی مدیر کل مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش در قسمت پایانی این گفتگو به مسائلی همچون سرانه دانش آموزان خارج از کشور، مدارس خارجی داخل ایران و نحوه نظارت بر فعالیتهای آنان، نحوه اعزام فرهنگیان به خارج از کشور و حقوق آنها پرداخت که در ادامه می خوانید:
* خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: آقای قاسمی؛ نحوه اعزام معلم به خارج از کشور چگونه است؟
- سید علی اکبر قاسمی: چند نوع معلم به خارج از کشور اعزام می شوند. یک عده زوج فرهنگی اند که آزمون می دهند که هر دو قبول شده و اعزام می شوند. گروه دیگری هم هستند که یکی از زوجین فرهنگی قبول می شوند و دیگری به تبع همسرش اعزام می شود که این دو دسته رقم قابل توجهی از معلمان خارج از کشور را تشکیل می دهند اما ایرانیانی را هم داریم که به منظور دیگری در خارج از کشور زندگی می کنند که ما از ظرفیت همسران آنها استفاده می کنیم.
البته تنها مردان فرهنگی به خارج از کشور اعزام می شوند و زنان فرهنگی به تبع همسرانشان می توانند در این مدارس فعالیت کنند و در قانون، امکان اعزام زن فرهنگی وجود ندارد.
* برخی از معلمانی که به خارج اعزام می شوند، همسرانشان نیز به شکل حق التدریس در آموزش و پرورش به کار گرفته می شوند، این حق التدریسی ها نسبت به حقوق پایینشان معترض اند، علت اینگونه پرداخت حقوق چیست؟
|
سید علی اکبر قاسمی |
*هم اکنون چند معلم حق التدریس در خارج از کشور فعالیت می کنند؟
- تعدا معلمان حق التدریس ما بسیار کم است. البته ما آمار دقیق این معلمان را نداریم.
*سرانه دانش آموزان خارج از کشور در حال حاضر چقدر است؟
- سرانه هر دانش آموز ایرانی مقیم خارج دو میلیون و 200 هزار تومان در سال است که چند برابر سرانه دانش آموزان کشور است.
*هر سال چه میزان اعتبار برای مدارس خارج از کشور اختصاص می یابد؟
- در حال حاضر بودجه مدارس خارج از کشور نزدیک به 400 میلیارد ریال است که تنها صرف حقوق معلم رسمی و حق التدریسی می شود. البته بودجه عمرانی ما نیز جدا است که وزارت امور خارجه نیز کمک هایی را در این بخش به مدارس دارد.
بخش خصوصی هم می تواند مدرسه غیردولتی بین المللی راه اندازی کند |
مدیرکل مدارس خارج از کشور |
- 8 کشور روسیه، هند، پاکستان، سودان، ژاپن، کره جنوبی، فرانسه، ایتالیا و آلمان در ایران مدرسه دارند. ضمن اینکه عراق نیز در شهر مقدس قم و دولت آباد تهران مدرسه دارد. سه مدرسه بین المللی و تطبیقی نیز برای اتباع خارجی ایجاد کرده ایم که هم اکنون 875 دانش آموز خارجی و ایرانیانی که به تازگی به وطن برگشته اند در آن تحصیل می کنند.
* آیا نظارتی هم بر فعالیتهای فرهنگی مدارس تحت نظر سفارتخانه های خارجی دارید؟
- تا حدودی بر فعالیت این مدارس نظارت می کنیم اما اجازه دخالت در امور آنها را نداریم. همان طور که آنها در امور مدارس ما در خارج از کشور دخالت نمی کنند.
سرانه هر دانش آموز ایرانی مقیم خارج دو میلیون و 200 هزار تومان در سال است که چند برابر سرانه دانش آموزان تهرانی است |
سید علی اکبر قاسمی |
- بله، تعداد موجود کافی است. اما اطلاع رسانی کرده ایم که بخش خصوصی هم می تواند مدرسه غیردولتی بین المللی راه اندازی کند البته کسی هنوز برای اخذ مجوز مراجعه نکرده است.
* ممنون از فرصتی که به ما داده اید. اگر صحبتی مانده بفرمایید.
- من هم از شما تشکر می کنم و امیدوارم دانش آموزان ایرانی خارج از کشور، ایران را در همه مراحل علمی سربلند کنند.
-----------------------------------------------
گفتگو از فهیمه سادات طباطبایی