محمد پورکاظمی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: ضریب بازگشت شیلاتی که قبلا سه درصد برآورد می شد هم اکنون به یک در 10 هزار می رسد یعنی از هر 10 هزار تا بچه ماهی فقط یک عدد به سن بلوغ و بهره برداری می رسد.
وی با اعلام اینکه نسل ماهیان خاویاری که از آن به عنوان "فسیل زنده خزر" تعبیر می شود در حال انقراض است، اظهار داشت: دریای خزر مهمترین زیستگاه ماهیان خاویاری در جهان است.
رئیس انستیتوی تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری عنوان کرد: در حال حاضر 90 درصد خاویار جهان را پنج کشور حاشیه دریای خزر استحصال می کنند که ایران با در اختیار داشتن 46 درصد از سهمیه استحصال خاویار خزر بزرگترین تولید کننده مروارید سیاه خزر است.
وی گفت: صید قاچاق، صید قانونی اما بی رویه، آلودگیهای دریای خزر، هجوم نوعی عروس دریایی که از غذای ماهیان خاویاری تغذیه می کند و در نهایت ناهماهنگیهای کشورهای حاشیه خزر برای حل این مشکلات، ماهیان خاویاری خزر را در خطر انقراض قرارداده است.
پور کاظمی در ادامه صید بی رویه و قاچاق را مهمترین عامل کاهش ذخایر ماهیان خاویاری دانست و افزود: ورود خاویار قاچاق به بازارهای جهانی که هفت تا 10 برابر صید قانونی کشورهای برآورد شده و همچنین از بین رفتن ماهیان در سنین پایین از اثرات عمده صید بی رویه و قاچاق ماهیان خاویاری است.
وی بیان داشت: گرچه کنوانسیون نظارت بر تجارت گونه های در حال انقراض بر روی تجارت جهانی کنترل می کند ولی به دلیل عدم دخالت در موضوعات مسائل داخلی کشورها یک بغرنج باقی مانده و صید غیر مجاز همچنان ادامه دارد.
رئیس انستیتوی تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری یادآورشد: حفظ نسل ماهیان خاویاری مسئولیت مشترک کشورهای حاشیه خزر است و با توجه به اینکه یک کشور به تنهای قادر به حفظ ذخایر ماهیان خاویاری نیست تقویت همکاریهای پنج کشور حاشیه خزر تنها راه بقای فسیل زنده این دریاست.