همایش بین‌المللی «غزنه و ادب فارسی»، مهرماه سال آینده از سوی فرهنگستان زبان و ادب فارسی جمهوی اسلامی ایران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، اخیراً نخستین جلسه شورای علمی همایش بین‌المللی «غزنه و ادب فارسی» در محل فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شده است.

در این جلسه غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سرور مولایی، محمد دبیرمقدم، فتح‌الله مجتبایی، محمدجعفر یاحقی، محمود عابدی، علی‌اشرف صادقی، حسن رضایی باغ‌بیدی، کامران فانی، یدالله جلالی پندری، هوشنگ رهنما، نصرالله کاظمی کامیاب، حسن قریبی، مهنوش تهرانی، میترا محبیان، آزاده جلالی و لیلا موسوی حضور داشتند.

این نشست به منظور تبیین محورهای همایش بین‌المللی غزنه و ادب فارسی برگزار شد و در آن درباره موضوعاتی مانند «نقش غزنه در گسترش زبان و ادب فارسی»، «غزنه و گسترش فارسی دری در شبه قاره»، «شخصیت‌های ادبی و علمی غزنه»، «نقش غزنه در شکل‌گیری تصوف خراسان و هند و متون عرفانی»، «زبان‌ها و گویش‌های رایج در غزنه تاریخی و معاصر» و «شاعران و نویسندگان غزنه در دوره‌های متأخر» بحث و تبادل نظر شد.

تصویری از غزنه قدیم

حسن قریبی، مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل فرهنگستان زبان و ادب فارسی در این باره به خبرنگار مهر، بهانه برگزاری این همایش را انتخاب غزنه به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام دانست و گفت: موسسه تربیتی، علمی و فرهنگی سازمان کنفرانس اسلامی (آیسِسکو) در اجلاس وزرای فرهنگ کشورهای اسلامی در طرابلس در سال 2007 میلادی، شهر غزنه را به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام برای سال 2013 میلادی برگزید و به همین خاطر فرهنگستان تصمیم به برگزاری همایشی بین‌المللی در این رابطه گرفته است.

غزنه که در قدیم مرکز زابلستان و از جمله آبادترین بلاد خراسان بزرگ بوده، هم‌اکنون مرکز استان غزنین در مرز میان پاکستان و افغانستان است که حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد و صدها دانشمند و شخصیت اجتماعی و سیاسی و ادبی مدیریت مراکز علمی این شهر را بر عهده داشته‌اند.

قریبی بزرگداشت غزنه را نه فقط به معنای یادآوری افتخارات گذشته، بلکه اقدامی در راستای ایجاد تحرک و امید و خودباوری در نسل‌های آینده، دانست و گفت: کشور افغانستان هم قصد دارد این همایش را برگزار کند، اما همایش غزنه و ادب فارسی در ایران به صورت بین‌المللی برگزار خواهد شد.

به گفته وی، تحکیم و توسعه روابط فرهنگی کشورهای فارسی زبان (به خصوص ایران و افغانستان)، ارج نهادن به تحقیقات ادبی در زمینه ادبیات قدیم فارسی به ویژه شعر سبک خراسانی و آگاهی از تحقیقات معاصر از جمله اهداف فرهنگستان زبان و ادب فارسی در برگزاری این همایش است.

این مقام مسئول در فرهنگستان زبان و ادب فارسی از اعلام فراخوان همایش بین‌المللی غزنه و ادب فارسی برای ارسال مقالات در محورهای مختلف آن و نیز انتخاب هیئت علمی و اجرایی این همایش، در آینده نزدیک خبر داد و گفت: این همایش مهرماه سال آینده در تهران برگزار می‌شود.