به گزارش خبرنگار مهر، بالاخره پس از انتقادات خبرگزاری مهر در رابطه با عدم استفاده از ظرفیت بارشهای اخیر برای آبگیری سد های لرستان مسئولان شرکت آب منطقه ای دریچه های سدمروک و ایوشان را بستند تا بخشی از ظرفیت این سدها پر شود.
علی امید سیفی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: دو سد ایوشان و مروک برای آبگیری در سالجاری در دستور کار قرار گرفته شده است.
هفت میلیون مترمکعب آب پشت سد مروک و ایوشان جمع شد
وی با اشاره به دلیل کندی اجرای پروژه های سدسازی در استان لرستان بیان داشت: دلیل کندی پیشرفت عملیات اجرایی این پروژه ها کمبود اعتبارات در این حوزه بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان با بیان اینکه در حال حاضر با توجه به میزان بارندگیهای استان آبگیری سدهای ایوشان و مروک شروع شده است عنوان کرد: با این اقدام در حال حاضر پشت سد مروک بیش از پنج میلیون مترمکعب آب ذخیره شده است.
سیفی با بیان اینکه به زودی به طور رسمی این دو سد آبگیری می شوند، افزود: همچنین بیش از دو میلیون متر مکعب آب نیز پشت سد ایوشان ذخیره شده است.
بارندگیها امید به آبگیری سدهای لرستان را زنده کرد
این سخنان مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان لرستان در حالیست که طی مهرماه سالجاری علی ذبیحی قائم مقام وزیر نیرو در نشست خبری با رسانه های گروهی لرستان در پاسخ به سوالات خبرنگار مهر گفته بود که دو سد ایوشان و مروک دارای پیشرفت فیزیکی بالای 90 درصد بوده و آماده آبگیری هستند.
ذبیحی سخنانش را اینگونه ادامه داد که پیمانکار سد مروک اعلام آمادگی کرده که در صورت اعلام تاریخ آبگیری ظرف مدت زمان دو هفته کارهای مربوط به آبگیری را انجام دهد.
قائم مقام وزیر نیرو البته در مورد تاریخ آبگیری هم یادآور شد که با توجه به اینکه آبگیری سد در هر زمانی امکان پذیر نیست و زمان خاصی را می طلبد برنامه ریزی شده است تا در فصل سیلابها و بارندگی کار آبگیری از سد مروک و ایوشان انجام شود.
این سخنان قائم مقام وزیر نیرو لرستانیها را امیدوار کرد تا حداقل در ایام آذرماه و دیماه که بارندگیهای خوبی را در استان شاهد بودیم دست کم دو سد یاد شده آبگیری شود تا حداقل از برکات این بارندگیها استان بی نصیب باقی نماند.
مطابق آمار اعلام شده توسط شرکت آب منطقه ای استان لرستان در سال آبی جاری یعنی از مهرماه تاکنون میزان بارندگیها در این استان به بیش از 263 میلیمتر رسیده است. به عبارت دیگر میزان بارندگیها در استان لرستان طی سال آبی جاری تاکنون نسبت به دوره مشابه سال قبل 62 درصد و نسبت به میانگین دراز مدت 10 درصد افزایش نشان می دهد.
این در حالیست که خبرگزاری مهر پیش از این در گزارشی خواستار آبگیری سدهای لرستان شده بود تا بخشی از بارندگیهای یاد شده پشت سدهای استان ذخیره شود که این امر بالاخره به همت مسئولان شرکت آب منطقه ای لرستان رخ داد تا در مجموع نزدیک به هفت میلیون مترمکعب آب پشت دو سد ایوشان و مروک جمع شود.
مروک 9 ساله می شود!
سد مروک استان لرستان در 37 کیلومتری شمال غرب دورود و در بخش سیلاخور قرار گرفته و به نوعی بزرگترین سد خاکی در دست اجرا در لرستان است. این سد خاکی از سال 1382 آغاز و از نوع سنگریزه ای با هسته رسی به ارتفاع 67 متر بوده که ظرفیت نهایی ذخیره آب این سد حدود 120 میلیون مترمکعب است.
سد مروک در استان لرستان و در شمال غربی شهرستان دورود بر روی رودخانه تیره احداث شده است. مطالعات اولیه اجرای این سد مخزنی در قالب مطالعات منابع آب و خاک دشت سیلاخور از سال ۶۳ شروع و پس از یک توقف چند ساله به خاطرجنگ تحمیلی این مطالعات در سال ۷۴ خاتمه یافت.
سد مخزنی مروک یک سد مخزنی خاکی سنگریزه ای با هسته رسی با طول تاج ۴۵۱ متر، عرض تاج ۱۵ متر و ارتفاع ۶۷ متر از کف رودخانه و حجم مخزن آن ۱۲۰ میلیون متر مکعب است.
حجم بدنه این سد سه میلیون و ۶۵۵ هزار متر مکعب و متوسط حجم آب تنظیمی سالانه آن را ۵۰میلیون متر مکعب است که عملیات اجرایی آن شامل سیستم انحراف سد و احداث دو رشته تونل، در سال ۸۱ و عملیات اجرایی بدنه آن نیز در آذرماه ۸۲ آغاز شده است.
این در حالیست که بعد از گذشت بیش از 9 سال از آغاز این پروژه در آخرین اظهار نظر، مسئولان استان از آبگیری مروک طی دهه فجر سالجاری خبر داده اند که باید منتظر ماند و دید که آیا این امر تحقق می یابد یا خیر!
ایوشان هشت ساله چشم انتظار آبگیری
سد ایوشان نیز در 57 کیلومتری خرم آباد واقع و عملیات اجرایی این پروژه نیز از سال 83 آغاز شده است. این سد از نوع خاکی سنگریزه ای با هسته رسی به طول تاج 642 متر، عرض تاج هشت متر، ارتفاع سد از پی 70 متر و حجم مخزن 52 میلیون متر مکعب است.
اهداف اصلی اجرای سد ایوشان تامین آب کشاورزی مطمئن برای چهار هزار و 800 هکتار از اراضی دیم و مستعد منطقه زاغه، تامین کمبود آب شبکه ساخته شده چغلوندی، جلوگیری از خسارت سیلابهای بهاره رودخانه هرود، ایجاد بستر مناسب و ایجاد منطقه تفریحی و سیاحتی و از همه مهمتر ایجاد اشتغال پایدار برای ساکنان منطقه است.
آیا سهم ناچیز شش صدم درصدی از مهار آبها محقق می شود؟!
بنابر این گزارش روند اجرای پروژه های سدسازی در استان لرستان به گونه ای است که تاکنون این استان علی رغم قابلیت های موجود حتی شاهد بهره برداری از یک سد نبوده است.
این در حالیست که لرستانی ها سالهاست با موضوع در دست اجرا بودن شش سد در لرستان امیدوار نگه داشته شده اند تا این سدها روزی به بهره برداری برسد و علاوه بر اینکه اراضی کشاورزی شان را رونق دهد، آنها را از بی آبی و بیکاری نجات بخشد.
ذکر این نکته ضروری است که حتی اگر هر شش سد استان لرستان همین امروز به بهره برداری برسد تنها ظرفیت 375 میلیون مترمکعب آب را دارد یعنی به واقع سهم لرستان با 12 درصد آبهای جاری کشور از مهار آبها تنها شش صدم درصد خواهد بود.
با این حال همین سدهای کوچک نیز حدود یک دهه است که مردم را منتظر نگه داشتنه اند تا چشم ها به دهه فجر سالجاری دوخته شود که آیا مروک و ایوشان آبگیری خواهند شد یا باید بازهم منتظر باقی ماند!