به گزارش خبرنگار مهر، با وجود تمايل همسران 22 درصد ازآنان به دلايل مختلف بجه دار نمي شوند و ناباروری با اینکه تهدیدی برای سلامت جسمانی نیست اما اثرات مخربی بر رفاه روانی و اجتماعی همسران دارد.
تحقيقات نشان مي دهد كه علل ناباروري 50 درصد ژنتيكي و عفوني، هورموني و 25 در صد عفوني و 25 در صد عوامل ناشناخته است كه در اين ميان سهم مردان در ناباروري 40 درصد و برابر سهم زنان بيان شده است.
سهم 40 درصدی زنان و مردان در ناباروری
مدیر سلامت جمعيت خانواده تغذيه و مدارس معاونت بهداشت خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: 22 درصد زن و شوهرها با وجود تمايل به داشتن فرزند، بچه دار نمي شوند که 40 درصد از موارد علت مربوط به مردان و 40 درصد مربوط به زنان است.
محمد احمدیان می افزاید: از دلایل ناباروری 20 درصد مربوط به هر دو و يا ناشناخته است که علل ناباروري در مردان فقط در 40 درصد قابل تشخيص مي باشد و در 60 درصد موارد از نظر پاتولوژيکي قابل تشخيص نیست.
وی بیان کرد: علل شايع ناباروري عبارتند از غير طبيعي بودن اسپرم 35 درصد، نارسايي تخمك و تخمك گذاري 25 درصد، چسبندگي هاي اعضاء داخل لگن، نارسايي لوله هاي رحمي و مشكلات رحمي 25 درصد و 15 درصد علل ناشناخته وجود دارد.
عوامل عفونی مهم ترین عامل ناباروری مردان
احمدیان تاکید می کند: تحیقات نشان داده که عوامل دخيل در ناباروري انسان شامل علل عفوني25 درصد، عوامل هورموني، ژنتيکي و عفوني 50 درصد، و 25 درصد عوامل ناشناخته است.
وی در خصوص دلایل ناباروری در مردان می گوید: این مشکل چند علت اصلی دارد که شامل، مشکلات تولید اسپرم و یا انتقال آن که تولید اسپرم ممکن است تحت تاثیر دلایل هورمونی، بیماریهای مزمن، جراحی قبلی، بیماریهای دوران کودکی و فاکتورهای محیطی و شیوه خاص زندگی قرار گیردکه روشهای درمانی مختلفی دارند.
وی از دیگر علل شیوع ناباروری مردان را اینگونه بیان می کند: عفونتهای منتقله از راه جنسی، بیماریهای مزمن، اختلال در تولید اسپرم، تماس با مواد مخرب و آسیب رسان از جمله این دلایل هستند.
درمان با تکنولوژی پیشرفته
احمدیان با اشاره به قابل درمان بودن این عوامل تاکید می کند: روشهاي درماني متفاوتی براي درمان اختلالات مردانه وجود دارد با اين وجود، چنانچه روشهای ساده و ابتدايي درماني موثر واقع نشدند می توان از این روشها بهره برد.
وی ادامه می دهد: اگر اختلالات اسپرم متوسط تا شديد باشد، به زوجين توصيه مي شود از روش تلقيح اسپرم در داخل رحم و یا از تكنولوژي پيشرفته درمان ناباروري مثل روش لقاح خارج از رحمي و يا تزريق اسپرم به داخل سيتوپلاسم تخمك استفاده کنند.
ارتباط تغذیه با ناباروری در مردان
احمدیان در خصوص ارتباط بین تغذیه و باروری می گوید: بررسي ها نشان داده مصرف مواد حاوی آنتی اکسیدان ويتامين C، ويتامين E و ویتامین A وسولفات روی و سلنیوم، بتاکاروتن موجود در هویچ، لیکوپن که در هندوانه و گوجه فرنگی وجود دارد در قدرت باروری مردان موثر است.
وی تاکید می کند: استفاده از روغن زیتون، ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، غلات، سبزی و میوه و تامين ويتامين D از طريق تابش نورمستقيم خورشید مي تواند در درمان ناباروري تاتثیرگذار است.
مصرف ویتامین ث موثر در باروری مردان
کارشناس تغذیه در این زمینه می افزاید: پزشکان در مقاله ای جديد مصرف ويتامين ث را در افزايش توان توليد مثلي مردان موثر دانسته اند.
وی یادآور می شود: متخصصان کمبود ويتامين ث در بدن را موجب کاهش تعداد اسپرمها و نيز کاهش سرعت حرکت آنها دانسته که نتيجه آن کاهش توان توليد مثلي در مردان است.
وی در بیان چند راه کار مهم و کارآمد براي افزايش توان توليد مثلي و جنسي مردان می گوید: ترک سيگار توان توليد مثلي مردان را بهبود ميبخشد و مطالعات نشان داده که سيگار علاوه بر تمام مضراتي که دارد، مقدار اسپرمها را نيز کاهش ميدهد.
سیگاری ها 22 در صد بیشتر نابارورند
وی می افزاید: گاهي مقدار اسپرم افراد سيگاري حدود 22 درصد کمتر از مردان غيرسيگاري ميشود و نیز پوشيدن لباس زير راحت و گشاد نیز توصیه شده است.
وی تاکید می کند: غذاهايي که چربي کم داشته و کربوهيدرات و پروتئين فراوان دارند، همراه با سبزيجات وغلات، موجب تقويت توان توليد مثلي مردان ميشوند.
این کارشناس بهداشتی می افزاید: ورزش به همراه تغذيه سالم، فاکتور تضمين کننده سلامتي در مردان و علاوه بر سیگار و تغذیه غلط الکل نيز به توان جنسي مردانه آسيب ميرساند.
لزوم آموزش بهداشت باروری به مردان
کارشناس مسئول تنظيم خانواده و جمعيت در گفتگو با مهر اظهار می کند: بهداشت باروري سلامت باروري و نشاط و رفاه خانواده را تضمين مي كند و حيات جنسي مردان و زنان را در مراحل مختلف زندگي در بر ميگيرد.
میترا هاشمیان می افزاید: با توجه به اينکه در اغلب خانواده ها قدرت غالب در دست مردان است و همچنین در سياستگذاري، نشر مطبوعات، رهبري مذهبي و مديريت برنامه هاي اجتماعي و نيز معمولاً سرپرست خانواده به شمار می روند لزوم شناخت مسئوليت هاي مشترك برای آنان اهميت دارد.
وی تاکید می کند: آموزش و آگاهی در مردان در گرايش آنان به مسئوليت پذيري در برنامه هاي بهداشت باروري بالقوه بر عملكرد آنان در خانواده، در محل هاي كار، در آموزش و تربيت فرزندان، در توانمندسازي زنان، در كارهاي خانه و در پيش گرفتن رفتاري منصفانه و عدالت آميز، اثر ميگذارد.
برنامه های بهداشت باروری در گرو نگرش مردان
هاشمیان تاکید می کند: نقش مردان در بهداشت باروري، به حكم مرد بودن آنان بسيار متنوع است از جمله شريك جنسي براي زن، همسر، پدر، سرپرست خانواده، رهبري در جامعه و عموماً در دست داشتن سر رشته اقتصاد، اطلاعات، سياست ها و برنامه ها است و توفيق برنامه هاي بهداشت باروري، به صورت مستقيم در گرو نگرش و عمل مردان است.
وی می افزاید: يكي از ضرورت هاي اساسي مشاركت مردان، رعايت كردن منزلت انساني و حقوق باروري زن و شوهر است و باید مردان دست كم به اندازه ارضاي تمنيات دروني و لذات نفساني خويش پاسدار سلامت و حقوق زنان باشند و از اینکه باري بر دوش زنان و سلامت آنان بگذارند بپرهيزند.
کارشناس مسئول تنظيم خانواده و جمعيت می گوید: بهداشت باروري، با مفاهيم گسترده خود، بر سهم نسبي مردان در تربيت و نگهداري فرزندان تاكيد دارد.
مردان شریک باروری
مشاركت مردان در جنبه هاي مختلف بهداشت باروري، همانگونه كه در تعاليم اسلام نيز آمده به تقويت روابط درون خانواده و احساس مسئوليت بيشتر مردان در قبال آموزش، تربيت و سلامت فرزندان می انجامد.
مردان شريك باروري همسران خويشند و اينجاست که مشارکت مردان در حقوق باروری و رفتارهای جنسی جلوه ویژهای دارد و مشارکت در بهداشت باروری به تقویت روابط درون خانواده و حفظ سلامت زن به عنوان محور خانواده و موجود هستی بخش در کانون خانواده، تربیت صحیح فرزندان و سالم نگه داشتن آنان ختم می شود.
ناباروری در خانواده در 40 درصد به عهده مردان است و پذیرش این امر توسط مردان تحمل شرایط را برای زوج نابارور آسانتر میکند و از برچسبهایی که زنان را به تنهایی سهیم در فرزند آوری می دانند و منجر به متلاشی شدن خانواده میشوند کاسته میشود.
.............................
گزارش: زهره رنگ آمیز