به گزارش خبرنگار مهر، نشست بررسی و معرفی کارنامه نشر شاهد و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، صبح امروز چهارشنبه 18 اردیبهشت با حضور محمدعلی فقیه مدیر نشر شاهد، حسن رسولی معاون ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و مهدی الماسی در سرای اهل قلم بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
رسولی در این برنامه گفت: معاونت ادبیات و انتشارات از معاونتهای فعال و حساسی بوده است که در بدو تاسیس بنیاد آغاز به کار کرد و جا دارد این جا یادی از آقای قاسم جهرمی کنیم. البته ضرورت دارد که توجه داشته باشیم کتاب جنگ، از زمان جنگ شروع شد، نه بعد از جنگ. در زمان جنگ هم حداقل کاری که میشد انجام داد، ثبت خاطرات و مستندات بود. شاعران و مداحان در آن زمان شعرهای حماسی و تهییج کننده زیادی میخواندند که امروز در حافظه تاریخی همه جا دارند.
وی افزود: به هر حال کار بنیاد با جنبههای مختلف از جمله ادبیات آغاز شد. جشنوارههای شعر دفاع مقدس و کتاب سال دفاع مقدس گامهای کوتاه و کوچکی بودند که به اندازه وسع بنیاد برداشته شدند. امروز هم شانزدهمین دوره از جشنواره کتاب سال دفاع مقدس، یک دوره ربع قرن کتاب دفاع مقدس و بیست امین کنگره شعر دفاع مقدس برگزار شدهاند.
در ادامه، فقیه گفت: 22 اسفند سال 58 بود که حضرت امام (ره) دستور تاسیس بنیاد شهید را داد. در این فرمان مجموعهای از ماموریتهای فرهنگی و معیشتی مطرح شده بود. از همان سالها بود که بنیاد در حوزه فرهنگ وارد تولید شد و به انتشار مجلات مبادرت ورزید. البته در دهه اول فعالیت بنیاد، انتشار کتاب توسط بنیاد به صورت پراکنده هم انجام شد که البته انسجام انتشار مجلات را نداشت. بعد از پایان جنگ بود که با توجه به گسترش فعالیتهای فرهنگی، نهاد تصمیم گرفت نشری مختص به خود را تاسیس کند؛ به ویژه برای انتشار اسناد و ژانرهای مستند در حوزه کتاب. به این ترتیب بود که نشر شاهد آغاز به کار کرد.
مدیر نشر شاهد ادامه داد: اولویت نشر شاهد با انتشار مستندات، پژوهشها، زندگینامهها و خاطرات بود. البته این نشر دستی هم در انتشار آثار داستانی داشت ولی اولویت اصلی این نشر همان طور که اشاره کردم، مستندات جنگ بود.
وی گفت: نشر شاهد از سال 68 تا امروز هزار و 300 عنوان کتاب منتشر کرده است که از این رقم، 25 درصد پرفروش و تجدید چاپ شدهاند. امروز هم نگاهمان به این است که بتوانیم در حوزه نشر آثار دفاع مقدس حمایت، مشارکت و مباشرت داشته باشیم. منتهی چون یک وظیفه هویتی به نام مرکز اسناد شهدا به عهده داریم، اولویت را به آثار مستند شهدا دادهایم تا این آثار منبعی برای تولید آثار ثانویه بشوند.
در ادامه رسولی گفت: بیشترین کتابهایی که بنیاد تا به حال منتشر کرده است، خاطرات هستند. بهترین کاری هم که بنیاد تا به حال انجام داده است، تدوین دایرةالمعارف دفاع مقدس بوده است. باید توجه داشت که ما در این زمینه تحلیل نکردهایم؛ چون تحلیل در این عرصه ممنوع است. بنابراین ما فقط تدوین کردهایم.
معاون ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس گفت: برخی از کتابهای بنیاد در حال حاضر در دانشگاههای کشور تدریس میشوند و 2 واحد عمومی و اختیاری را به خود اختصاص دادهاند.
رسولی در بخش دیگری از سخنانش گفت: کتاب مستقلی که بتواند تاریخ جنگ را پوشش بدهد، در دستور کار داریم، اما فقط طرح آن مطرح شده است و در فاز صفر قرار دارد. این طرح یعنی «تاریخ جامع دفاع مقدس» چنان گستردگی زیادی دارد که به هر که دربارهاش گفتهایم، وحشت کرده است.