به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت مقام علمی و معنوی آیتالله سید محمد خامنهای، عصر دوشنبه ششم خرداد در تالار وحدت با حضور ایشان، سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، حجتالاسلام علیاکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، محمدباقر خرمشاد رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، غلامحسین ابراهیمیدینانی و تنی چند از اندیشمندان و فرهیختگان برگزار شد.
حجتالاسلام علیاکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این مراسم گفت: قصد حکمت فرهیختگی است این بیت حافظ را می شود اینطور خواند غلام همت آنم که زیر چرخ کبود زهر چه رنگ تحکم بگیرد آزاد است. این بیت مصداق آیت الله است. ایشان از تحکم آزاد هستند ودر مسیر آزادی بیرونی مبارزه کردند و هم آزاده اند و در مسیر آزادگی زیستند .
وی افزود: انسان آزاده کسی است که به آزادی درونی رسیده است در نتیجه با کسی نزاع نمی کند حکمت یعنی همین. صاحب حکمت چنان عظمت پیدا می کند که مشابه هستی می شود. انسان حکیم عظمتی به عظمت عالم پیدا می کند و آیت الله خامنه ای مصداق این تلقی ها است. در کنجی نشسته اند و به کار خود آرام ادامه می دهند و در کارشان موفق هم هستند.
وی یادآورشد: فیلسوف با فلسفه دان و مورخ فلسفه تفاوت دارد اینهایی که در غرب هستند یا مورخ فلسفه هستند یا فلسفه دان، گزارشهایی از فلسفه دیگران می دهند البته کانت و هگل و دیگر فیلسوفان برجسته غرب جای خود را دارند.
رشاد تصریح کرد: بنیاد حکمت اسلامی صدرا یکی از بنیادهای ارزنده دوران انقلاب محسوب می شود یکی از کارهای مهم این است که حکمت را معرفی کنیم و بشناسانیم. باید مشکلات را به پیشگاه حکمت عرضه کنیم و کاربرد از آن بخواهیم. فلسفه های مضاف از این دسته فلسفه های کاربردی هستند که صدها فلسفه مضاف داریم. من از استاد تقاضا دارم که به این مسئله توجه بیشتری بکنند و فلسفه را وارد زندگی مردم کنند. در غرب هم وقتی فلسفه وارد زندگی مردم شد فلسفه معنی پیدا کرد و زندگیشان را دگرگون ساخت.
حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه رئیس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، هم در این مراسم گفت: گرامیداشت حکیم گرامیداشت حکمت است باید توجه کنیم حکمت چیست؟ چه بار معنایی دارد فلاسفه تعاریف مختلفی از حکمت می دهند همان تعریفی که در آثار کتب یونانی بوده است البته با کمی تغییر. اما فلسفه اسلامی همان فلسفه یونانی نیست اگر کسی مدعی بشود که فلسفه اسلامی همان فلسفه یونانی است ناروا گفته و ظلم بزرگی کرده است. فلسفه اسلامی وقتی با قرآن عجین شد رشد پیدا کرد. البته عرفان اسلامی هم با قرآن آمیخته شد. حکمت متعالیه صدرا نیز یک ترکیب روشمند از حکمت و عرفان اسلامی است، ملاصدرا به معنای دقیق کلمه فلسفه را به حکمت تبدیل کرد. بینشی که بر کنش و رفتار انسان تأثیرگذار است. حکمت صدرا چنین کارکرد منشی و کنشی داشت و امروزه می توان در امتداد مسائل اجتماعی از آن بهره گرفت. اگر به دنبال اسلامی سازی علوم انسانی هستیم اگر به دنبال الگوی پیشرفت ایرانی اسلامی هستیم اگر به دنبال نهضت نرم افزاری هستیم بدون شک بدون فلسفه و حکمت متعالیه نمی توان این مسیرها را طی کرد.
وی افزود: امتیاز ویژه آیت الله خامنه ای علاوه بر نکاتی که در این جلسه گفته شد این است که ایشان از حکمت متعالیه در برخی از مسائل امروز استفاده کردند مثل مسئله زن یا مباحث هرمنوتیک که از مباحث مهم امروزی هستند. ایشان حکمت متعالیه را به این مباحث گسترش دادند. حضرت خامنه ای عملاً نشان دادند که بین حکمت و فقه نه تنها فاصله نیست بلکه پیوند وثیقی هم با هم دارند.
محمدباقر خرمشاد رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نیز در این مراسم گفت: یکی از دستورات والای اجتماعی اسلام تکریم پدر و مادر است ولی احترام پدران معنوی یعنی اندیشمندان و علما واجب تر است. ایران اسلامی ما آسمان پر مفاخری دارد پر از ستارگانی که راه را بر نسل های آتی روشن می سازند.
خرمشاد هفت ویژگی از آیت الله خامنه ای را بر شمرد اول اینکه تعلق ایشان به یک خانواده روحانی اصیل و با علم و مبارز است. دوم اینکه در همین بحث مبارزاتی و فرهنگ جهاد تلاشهایی که خود ایشان به عنوان یک حقوقدان از دفاع از حقوق زندانیان انجام دادند قابل و درخور است. سومین نکته حضور ایشان در مجلس خبرگان قانون اساسی بود. به ویژه نقش ایشان در اصول بنیادین و اساسی قانون اساسی، نقشی که در تصویب و تثبیت این اصول داشتند قابل ذکر است. چهارم اینکه تعداد بالای آثار و نوشته های ایشان است که قریب به 40 اثر و 100 مقاله یعنی فرد سیاسی است که راه علمی را انتخاب می کند. پنجم همسایگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بنیاد حکمت صدرا است که تأسیس این بنیاد توسط ایشان شبیه تأسیس دانشگاه امام صادق توسط آیت الله مهدوی کنی است خود را وقف این بنیاد فلسفی کرده اند. اگر چه دیر بازده است اما پربار و پرفایده است.
وی افزود: ششم اینکه ایشان در کنار این مقام علمی نماینده ای شایسته برای جمهوری اسلامی وسازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بود یکی از اثر گذارترین ارتباطات با جهان ارتباط علمی ماست که یکی از حوزه های آن فلسفه است. ایشان قبول زحمت می فرمودند جهت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران همیشه با دستان پر از این مأموریت ها توفیق داشتند. آخرین نکته هم این است که نباید از یاد برد ایشان به عنوان برادر بزرگتر رهبر معظم انقلاب یار و یاور و مشاور ایشان هستند و از فلسفه که ملهم از عقل و تعقل است در این مشورت ها بهره می برند.
آیتالله غلامرضا فیاضی رییس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی در این مراسم از مجاهدتهایی که آیت الله جان خود را در طبق اخلاص گذاشته اند یاد کرد و گفت: اجر و پاداش کسی که از حیات عقلی شیعیان دفاع می کند از کسی که صدها بار در جنگ شرکت کرده بیشتر است زیرا رزمنده از حیات ظاهری شعیان دفاع می کند اما عالمان و دانشمندان حیات باطنی شیعیان دفاع می کنند.
به گزارش مهر در پایان این مراسم با حضور حاضرین و سخنرانان دو جلد از کتاب سه جلدی اندیشهنامه آیتالله سیدمحمد خامنهای شامل مقالات آیین نکوداشت این چهره علمی و معنوی رونمایی شد.