بوشهر - خبرگزاری مهر: بندر سیراف روزگاری از پررونق‌ترین مناطق ایران بوده و به عنوان افتخاری در دریانوردی ایران محسوب می‌شود. ولی این بندر امروزه آنگونه که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته و می‌طلبد که مسئولان توجه بیشتری به این بندر تاریخی داشته باشند و در راستای رفع مشکلات آن و ایجاد راه‌های گردشگر به این منطقه تلاش بیشتری صورت بگیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، سیراف بندری تاریخی و به عبارتی سند مالکیت ایران بر خلیج همیشه فارس است. آثار باستانی این شهر که بعضا ثبت ملی نیز شده‌اند، طی سالیان گذشته بر اثر حوادث طبیعی مانند باران، باد، گرما، سرما، زلزله و حتی انسان دستخوش حوادث شده و تا حدود زیدی آسیب دیده بود.

با توجه به اینکه امروزه کشورهای دارای آثار باستانی از این موضوع استفاده کرده و با فراهم کردن شرایط مناسب برای جلب حداکثری گردشگران داخلی و خارجی، از این فرصت بهره‌های فراوانی می‌برند و به عبارتی آثار باستانی را به عنوان صنعت گردشگری مورد استفاده قرار می‌دهند و از این راه درآمدزایی کلانی نصیب آن‌ها می‌شود.

مطمئنا بازسازی و ترمیم آثار باستانی و همچنین ایجاد راه‌های مواصلاتی به همراه تابلوهای راهنما برای دسترسی آسان به سیراف به عنوان یک نقطه تاریخی در جنوب کشور می تواند باعث افزایش تعداد گردشگران داخلی و خارجی شود.

انتقال همه اشیای تاریخی و فرهنگی کشف شده در سیراف به این بندر

مدیرکل میراث فرهنگی استان بوشهر نیز اظهار داشت: سیراف زمانی از بندرهای اصلی ایران و خاورمیانه و محل پهلوگیری کشتی‌های بزرگ بوده و بازرگانان سیرافی به دوردست‌های آسیا و آفریقا سفر دریایی می‌کردند.

غلامحسین زارعی تصریح کرد: آنچه از سیراف بازمانده، حفره‌های سنگی کنده شده بر شیب تبه‌های سنگی است که گویا بعد از اسلام به‌عنوان قبر نیز استفاده شده‌اند.

وی ابراز داشت: سیراف پررونق‌ترین بندر کشور بود که روابط تجاری زیادی با روم و یونان در اروپا و ماداگاسکار در آفریقا تا کانتون چین در آسیا در دوره‌های ساسانی و اسلامی داشته است.

زارعی با بیان اینکه همه اشیای تاریخی کشف شده در سیراف به این بندر منتقل می‌شوند اظهار داشت: کار گروه ثبت جهانی سیراف کار خود را آغاز کرده و هماهنگی‌های لازم برای انتقال همه اشیای تاریخی و فرهنگی کشف شده در سیراف به این بندر انجام شده است.

وی بر لزوم ثبت جهانی بندر سیراف تاکید کرد و یادآور شد: کارگروه تخصصی ثبت جهانی بندر باستانی سیراف با عضویت کارشناسان خبره اداره کل میراث فرهنگی در تخصص‌های باستان‌شناسی، تاریخ، مرمت، معماری و امور حقوقی تشکیل شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان بوشهر اضافه کرد: تعیین و آزادسازی حریم آثار و تملک زمین‌های واقع در عرصه و حریم این آثار مسئله‌ای مهم است که توسط مسئولان به طور جدی پیگیری شده است.

زارعی گفت: بر اساس فازبندی‌های سازمان تاکنون مطالعات باستان‌شناسی، پژوهشی، مرمتی و ساماندهی آثار تاریخی دره لیر و قلعه نصوری انجام گرفته ولی با توجه به تعدد و وسعت آثار تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.

پیشرفت 90 درصدی مرمت قلعه نصوری سیراف

طی جلسه‌ای که سال گذشته در خصوص مرمت و بازسازی آثار باستانی سیراف گرفته شد، مقرر گشت که کار بازسازی آثار را در دو فاز به انجام برسد.

در نشستی که در اوایل تیرماه سال 91 انجام شد، اعتباری در حدود یک میلیارد تومان برای این کار تخصیص داده شد و این کار با حضور چندین کارگر در چند شیفت آغاز شد.

بر اساس توافقات صورت گرفته، مقرر شد موزه فعلی سیراف به عنوان مرکز مطالعات باستان‌شناسی سیراف(در آینده) مورد استفاده قرار بگیرد و همه اسناد و کتب مربوط به سیراف را در این محل جمع‌آوری کنند.

 با توجه به اینکه سیراف یکی از نقاط بسیار برجسته استان بوشهر و در کل خلیج فارس در بحث آثار باستانی بوده‌است، بر آن شدیم تا آخرین وضعیت آثار باستانی سیراف و به خصوص قلعه نصوری را از زبان فرماندار کنگان و شهردار سیراف جویا شویم.

فرماندار کنگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: پس از بازدیدی که از قلعه نصوری به همراه شهردار سیراف انجام دادیم، می‌توان گفت که خوشبختانه روند پیشرفت کار در فاز اول قلعه نصوری بسیار خوب بوده است.

عباس تبرکی خاطرنشان کرد: ترمیم و مرمت این قلعه در فاز اول بیش از90 درصد پیشرفت داشته است.

سیراف تنها متعلق به شهرستان کنگان نیست/سیراف میراث ملی ما است

فرماندار کنگان ابراز داشت: برای فاز دوم این قلعه تاریخی نیز در سال 92 پیش بینی اعتبار خواهد شد.

وی افزود: بازسازی قلعه نصوری به منظور استقرار موزه سیراف شناسی انجام می‌گیرد. عزم مسئولان میراث فرهنگی برای راه‌اندازی موزه باستان شناسی بندر سیراف جدی است و امیدوار هستیم در زمان کوتاهی این مهم محقق شود.

فرماندار کنگان با اشاره به این مطلب که بندر سیراف تنها مربوط به شهرستان کنگان نیست بلکه یک میراث ملی و بین‌المللی است، گفت: مجموعه فرمانداری کنگان عزم خود را برای ثبت جهانی بندر سیراف با همراهی و مساعدت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر و با مشارکت دستگاه‌های ذیربط به کار می‌بندد.

اختصاص 10 میلیارد ریال برای توسعه گردشگری بندر سیراف

شهردار سیراف نیز در خصوص آثار باستانی سیراف به خبرنگار مهر گفت: طی بازدیدی که سال گذشته توسط استاندار، نماینده ولی فقیه، امام جمعه بوشهر و برخی دیگر دیگر از مسئولان از قلعه نصوری انجام گرفت، اعتباری در حدود یک میلیارد تومان برای سیراف در نظر گرفته شد.

وحید واعظی خاطرنشان کرد: (طبق گفته سازمان میراث فرهنگی استان) 800 میلیون تومان از این بودجه برای فاز اول قلعه نصوری هزینه شده و مابقی آن نیز در مسجد امام حسن بصری، نصب تابلوهای راهنمایی میراث فرهنگی و حصار کشی آثار باستانی نزدیک دریا هزینه شده است.

وی با عنوان این مطلب که کارهای سخت افزاری قلعه نصوری تقریبا انجام شده است، افزود: کمتر از 10 درصد باقی‌مانده از فاز اول مربوط به کارهایی چون سیم کشی، لوله کشی، نصب کولر (در صورت نیاز)، نصب شیشه برای در و پنجره‌ها و کارهای از این دست است.

شهردار سیراف ادامه داد: بعد از تیر ماه در کمیته برنامه ریزی استان و بعد از آن کمیته برنامه‌ریزی شهرستان برای ادامه کار و احیانا فاز دوم قلعه نصوری تعیین اعتبار می‌شود. نقشه فاز دوم قلعه نصوری تعریف شده است و هم اکنون نزد معاونت محترم سازمان میراث فرهنگی است.

راه‌های مواصلاتی سیراف نیازمند ترمیم و تعریض است

وی گفت: اقدامات انجام شده برای قلعه نصوری باعث شد این قلعه شکل زیبایی به خود بگیرد و از حالت مخروبه خارج شود که این موضوع بدون شک در جذب گردشگران بسیار موثر است و جای بسی تقدیر و تشکر از مدیریت سازمان میراث فرهنگی و سایر مسئولینی که در انجام این امر موثر بودند، دارد.

شهردار سیراف خواستار شد: انشاءالله هرچه سریع تر نسبت به تخصیص اعتبار و شروع فاز دوم توسط مدیریت محترم سازمان میراث فرهنگی اقدام شود.

وی همچنین تاکید کرد: چنانچه اداره راه و شهرسازی نیز نسبت به تعریض و تسهیل در راه مواصلاتی به سیراف اقدام کند، مسلما تردد مردم و دسترسی به آثار باستانی بندر تاریخی سیراف که سند صیانت جمهوری اسلامی ایران بر خلیج همیشه فارس است راحت‌تر انجام می‌گیرد. هرچه راه‌های مواصلاتی به این شهر بیشتر و راحت تر باشد، گردشگران داخلی و خارجی بیشتری وارد این شهر خواهند شد.

گفتنی است که بندر سیراف دارای آثار تاریخی متعدد از دوره‌های اشکانی، ساسانی و اسلامی تا دوره قاجاریه است و به عبارتی سند هویتی ایران و خلیج فارس محسوب می شود.

---------------------------------

گزارش: مصطفی صفایی