اراک – خبرگزاری مهر: امروزه صنعت گردشگری در دنیا از جایگاه ویژه ای برخوردار است و در بسیاری از کشورها ظرفیت های گردشگری و توریسم صنعتی بیشتر از ذخایر زمینی و معادن درآمدزایی می کند ظرفیتی که در استان مرکزی در کنار جاذبه های طبیعی، کارخانه های تولیدی و صنعتی، همچنان مغفول مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان مرکزی یکی از استان های صنعتی کشور است که صنایع مادر و کارخانه های بسیاری در آن فعال هستند، شرکتهای تولیدی که با داشتن تجهیزات و صنعت متنوع می تواند پای گردشگر را علاوه بر بازدید از جاذبه های طبیعی و تاریخی بیشتر و بیشتر به استان باز کند.

استان مرکزی به عنوان شاهراه ارتباطی کشور از اهمیت جغرافیایی خاصی برخوردار است که شرایط  مناسبی را برای بازدید مسافران تابستانی و نوروزی فراهم کرده و باعث شده تا بسیاری از گردشگران ضمن عبور از جاده های این استان از جاذبه های فرهنگی، آثار باستانی و مناطق نمونه گردشگری این استان بازدید کنند، البته توسعه این بخش نیاز به تلاش بیشتر برای شناسایی و معرفی جاذبه های گردشگری استان دارد.

 جاذبه های گردشگری استان مرکزی

استان مرکزی دارای 8 شهرستان است. اراک ، آشتیان ، دلیجان ،‌خمین ، محلات ، سربند ،‌ساوه ، تفرش  شهرستان های استان مرکزی هستند که هرکدام دارای جاذبه های گردشگری از جمله بناهای یادبود تاریخی، بناهای یادبود مذهبی و جاذبه های طبیعی هستند.

 آتشکده آتشکوه و آتشکده خورهه در محلات، بازار تاریخی  و حمام چهار فصل اراک، گلستان‌های محلات، تپه تاریخی آوه، خانه سید روح‌الله خمینی در خمین، روستای هزاوه، غار چال نخچیر دلیجان، کاروانسرای دودهک، مسجد جامع نراق، آب گرم محلات، مسجد جامع ساوه، تالاب میقان، کلیسای مسروب اراک، سراب عباس آباد، آرامگاه دکتر حسابی، سنگ  نگاره های تیمره، خانه عبدالعظیم غریب، بقعه آقا نورلدین، بقعه امامزاده محمد عابد و سراب عمارت، غار آزادخان، قلعه مستوفی‌الممالک، قلعه بابا خان، تکیه زاغرم  از جمله جاذبه های دیدنی این استان است.

 آئین های سنتی و خرده فرهنگ های خاص

استان مرکزی دارای خرده فرهنگ ها و آئین های سنتی بسیاری است که آشنایی با آن و اطلاع رسانی برگزاری آن ها فرصت مناسبی برای جذب گردشگر به مناطق مختلف استان است. بسیاری از این آئین ها ثبت ملی شده اند

آيين سنتي نخل‌گرداني خمين ، آيين نخل‌گرداني نراق دليجان ، آيين نخل‌گرداني تفرش علم‌ بران تفرش، مراسم تعزيه گركان و علم گرداني روستاي هزاوه ، آئین بیل گردانی و الم ترانی از جمله این آئین ها هستند که علاوه بر آثار معنوی بخش مهمی از ظرفیت جذب گردشگر به استان را بهمراه دارند.

موزه ها سفر به تاریخ

موزه ها یکی از ظرفیت های مهم گردشگری هر منطقه است. موزه های استان مرکزی شامل موزه های باستان شناسی و مردم شناسی، موزه های خط و کتابت، صنایع دستی و هنرهای سنتی، مفاخر، تنوع زیستی و سنگ هستند.

مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزي گفت: موزه جایگاه حفظ و ثبت هویت تاریخی و فرهنگی و تمدن  یک قوم و ملت برای آیندگان و دیگر اقوام  می باشد  و مظاهر تمدن هر ملتی در آن ثبت و حفظ می شود.

دبیر ستاد تسهیلات سفر استان، حفظ و معرفی موزه ها را در توسعه فرهنگی موثر دانست و افزود: این امر موجب ترغیب به دیدن از جاذبه های تاریخی فرهنگی و  توسعه گردشگری داخلی می شود.

مجتبی رضوانی اظهار داشت:  کلیه موزه های تحت پوشش میراث فرهنگی استان مرکزی همه روزه به جز دوشنبه ها جهت بازدید علاقمندان دایر می باشند.

موزه مردم شناسی آشتیان ( خانه میرزا هدایت الله متین دفتری )، موزه نسخ خطی و مرکز اسناد آشتیان ( خانه معتمدالایاله )،موزه چهارفصل اراک، موزه خصوصی سلطان آباد ( اراک )، موزه صنایع دستی حسن پور ( اراک ) ، موزه مفاخر استان، موزه سالار محتشم خمین، موزه مشارکتی میراث کشاورزی ساروق، موزه گنبد چهارسوق ساوه، موزه مجموعه مسجد جامع ساوه،  موزه مشارکتی فرهنگ و هنر تفرش، موزه مردم شناسی فرمهین، موزه مشارکتی سنگ و گوهر و موزه تنوع زیستی(موزه حیات وحش) اراک واقع در دانشگاه اراک نیز از جمله اماکن دیدنی استان مرکزی هستند.

 امامزاده ها ظرفیت ویژه گردشگری

اماکن مذهبی نیز یکی دیگر ازظرفیت های جذب مسافر به استان مرکزی است. مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان مرکزی گفت: استان مرکزی دارای 262 امامزاده است که در توسعه بخش گردشگری استان موثر هستند.

حجت الاسلام آیت الله عباسیان افزود: در جهت معرفی امامزاده های استان تاکنون ضعیف عمل شده است، در صورتی که اگر زیرساخت های مناسب برای امکانات مسافران و بازدیدکنندگان فرهم شود، این بخش ظرفیت ویژه ای در جذب گردشگر به استان را دارد.

امامزاده محمد عابد در مشهد میقان، امامزادگان آستانه و ساروق از جمله امامزاده های معروف استان مرکزی هستند.

تابستان فصل مسافرت ها

فصل تابستان به دلیل فراغت بیشترخانواده ها ، فرصت مناسبی برای مسافرت است که می تواند از طرفی با تدبیرهای لازم شرایط جذب گردشگر به استان را نیز افزایش دهد.

مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مرکزي با اعلام آمادگی براي استقبال ازمسافران تابستاني به استان گفت: آمارگيري از تعداد مسافران ورودي و اقامت مسافران و گردشگران، بازديدهاي نظارتي و بازديد از موزه ها، اماکن و ابنيه هاي تاريخي از برنامه هاي مهم ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين استان در تابستان امسال است.

رضوانی ادامه داد: نظارت بر تاسيسات و موسسات گردشگري، برگزاري جشنواره هاي گردشگري، فرهنگي و هنري و نظرسنجي از مسافران و گردشگران از ديگر برنامه هاي اين نهاد است.

وی افزود: اجراي تورهاي استانگردي و تورهاي خاص، اطلاع رساني و راهنمايي مسافران و گردشگران و هماهنگي با ساير سازمان ها و نهادها از ديگر برنامه هاي اين نهاد در تابستان امسال است.

دبیر ستاد تسهیلات سفر استان بیان کرد: تجهيز و آماده سازي نمازخانه ها و سرويس هاي بهداشتي و سکوي هاي نماز، استفاده از نيروهاي تشکل هاي گردشگري براي اطلاع رساني و راهنمايي مسافران، تجهيز و آماده سازي موزه ها و مکان هاي تاريخي براي بازديد گردشگران از ديگر برنامه هاي ستاد تسهيلات سفر اين استان است.


استان مرکزی آماده برای استقبال از دور دوم مسافران تابستانی

فرمانده پلیس راه استان مرکزی گفت: با توجه به قرار گرفتن استان مرکزی در مسیر مواصلاتی کشور، در این دور سفرها ۲۵۰ تیم عملیاتی پلیس راه، پلیس راهور، راهداری، هلال احمر و اورژانس این استان در جاده های استان مرکزی مستقرند و کنترل ترافیک و امدادرسانی به مسافران در حوادث احتمالی را به عهده دارند.

استان مرکزی با بیش از 700 جاذبه گردشگری در بخش های مختلف و صنایع دستی چون قالیچه، جاجیم، گیوه، صنایع مسی و منبت روزهای خوش و خاطره های ماندگاری را برای مسافران فراهم می اورد اما ظرفیتهای صنعتی آن از جمله کارخانه ها و شرکتهای بزرگی چون شرکت ماشین سازی از مهمترین کارخانه های پل سازی کشور، واگن پارس به عنوان بزرگترین کارخانه تولید کننده قطارها و ترن ست و مترو و.... از دید توریسم داخلی پنهان است.

....

گزارش: سمیه انصاری فر