به گزارش خبرنگار مهر، وقتی سرزمینی به عنوان یکی از دیرینه ترین زیستگاه های بشری در اوراق و سطور تاریخ معرفی می شود و برای پیشینه تشکیل و تاسیس آن پای پادشاهان افسانه ای تاریخ به میان می آید طبیعی است که مهد ظواهر تمدن و مصنوعات دست آدمی باشد.
مصنوعات کهن سابقه ای که از گنج دره هرسین تا ارتفاعات کوه های بیستون و پراو نشانه های آنها یافت شده و دیرینه شناسان سوابق و پیشینه آن را به ادوار و سلسله های مختلف پادشاهی در طول تاریخ نسبت می دهند.
استان کرمانشاه به دلیل شرایط ویژه جغرافیایی و استراتژیک خود از دیر باز مرکز تامین مایحتاج عمومی مردم در سرتاسر محدوده غربی ایران بوده است و به همین دلیل خبرگان و اساتید طراحی و تولید صنایع مختلف دستی در آن پرورش یافته اند.
این مرکزیت و البته وجود اساتید خلاق باعث شد که کرمانشاه به شکل همه جانبه ای در تولید انواع صنایع دستی به بلوغ برسد و از نساجی گرفته تا صنایع مربوط به چوب، فلزکاری، چرم، سفال، رنگرزی و ... توسعه قابل قبولی داشته باشد. البته این بلوغ و خلاقیت در تولید صتایع دستی باعث شد که کرمانشاه به عنوان مرکز آموزش و فراگیری صنایع دستی نیز مطرح شود.
این سابقه سنگین در عرصه تولید صنایع دستی سبب شده است در عصر حاضر که صنعت همنشینی زیادی با ماشین آلات غول پیکر صنعتی و ایجاد آلودگی های مختلف زیست محیطی دارد، استان کرمانشاه در سال جاری 8 میلیون دلار صادرات سفید داشته است.
صادرات 8 میلیون دلاری صنایع دستی در سال جاری برای کرمانشاه
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه با اعلام این خبر به خبرنگار مهر گفت: صادرات صنایع دستی استان کرمانشاه در سال جاری چیزی حدود 8 میلیون دلار بوده است.
نصرت الله سپهر اظهار داشت: ترویج، توسعه، حفظ و احیای صنایع دستی در واقع حفظ و احیای ارزشهای دیرینه جامعه است که اداره کل میراث فرهنگی استان کرمانشاه همواره به این موضوع توجه ویژه ای داشته است.
سپهر افزود: سه میلیون دلار از صادارات استان کرمانشاه در بخش صنایع دستی مربوط به گیوه زیر پارچه ای این استان است که از قدمت، کیفیت و جایگاه ویژه ای درمیان مردم برخوردار است.
جوانها از برگزیدن شغل صنایع دستی دوری می کنند
یکی از گیوه بافان استان کرمانشاه به عنوان فعال صنعتی که بیش از یک سوم از صادرات صنایع دستی استان را تشکیل داده است به خبرنگار مهر گفت: بیش از 40 سال است که در این حرفه مشغول به کارم و این شغل را از پدرم به یادگار دارم.
میرزا داود رحیمی پور که از گیوه بافان شهرستان پاوه است ادامه داد: متاسفنه در سالهای اخیر گرایش نسل جوان به فعالیت و تولید شغل های مثل گیوه بافی به شدت کاهش پیدا کرده است.
رحیمی پور گفت: تا هفت یا هشت سال پیش تقریبا همه خانواده به حرفه گیوه بافی مشغول بودیم در حالی که امروز تنها من این کار را ادامه می دهم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا جوانها از این شغل چندان راضی نمی شوند گفت: عدم درآمد کافی و بالا رفتن سطح توقع جوان ترها باعث شده است که اقبال به این شغل ها بسیار پایین باشد.
صنایع دستی صنعت سفید یا صنعت بدون دود است
یک دانش آموخته رشته صنایع دستی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: صنایع دستی در میان تولید کنندگان به صنعت سفید یا تولید بدون دود مشهور است.
میثم فتحی گفت: این صنعت به دلیل اینکه کاملا ساخته دست بشر و از هنر مستقیم آدمی تولید می شود بسیار ارزشمند و حاوی المان های فرهنگی و تمدنی مردم هر دیاری است.
وی ادامه داد: در شرایطی که برای تولیدات صنعتی در دنیای کنونی نمونه های مشابهی از تولیدات مرغوب و با کیفیت دستی وجود دارد می توان مصرف کننده ها را به سمت استفاده از این تولیدات گرایش داد.
فتحی گفت: در نظر گرفتن شیوه های تشویقی چه برای تولید کننده و چه برای خریدار، فراهم کردن زمینه ها برای راهیابی ساده تر محصولات صنایع دستی به بازار، شناسایی بارازهای هدف و... از جمله مواردی است که می توان برای عرضه کاراتر صنایع دستی به بازار مصرف به آنها توجه داشت.
وی همچنین بر بازار پسند کردن و بسته بندی جذاب تولیدات صنایع دستی تاکید کرد.
این کارشناس صنایع دستی گفت: تعداد افراد شاغل در بخش صنایع دستی نسبت به سالهای دورتر، روبه کاهش است که باید برای حفظ اصل صنایع دستی برای آن فکری کرد.
اشتغال 40 هزار نفر در صنایع دستی کرمانشاه/ برنامه های نوروز 93 جامع خواهد بود
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کرمانشاه همچنین در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: هم اکنون حدود 40 هزار هنرمند در بخش صنایع دستی در کرمانشاه مشغول به کار هستند.
سپهر گفت: این تعداد افراد در 250 رشته صنایع دستی استان کرمانشاه فعالیت می کنند که تولیدات، صادرات و کیفیت محصولات آنها و البته درآمد زایی آن نیز مطلوب است.
وی ادامه داد: با آمار 8 میلیون دلار صادرات صنایع دستی در سال جاری می توان اعلام کرد که وضعیت صادرات صنایع دستی استان کرمانشاه نسبت به سایر استانها در شرایط مطلوبی است.
وی با اشاره به برنامه های آینده برای کمک به فعالان و تولیدکنندگان عرصه صنایع دستی اظهار داشت: انسجام و هماهنگی برای پیشبرد کار در عرصه صنایع دستی یکی از ملزومات است و از گذشته تا کنون نیز کار به همین منوال پیش رفته است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی به برنامه های ایام نوروز 93 اشاره کرد و گفت:برگذاری نمایشگاههای بین الملی صنایع دستی در ایام نوروز پیش بینی شده که دیده شدن و معرفی صنایع دستی استان و تولید کنندگان بومی را درپی خواهد داشت.
................................
گزارش از اسما معین