سمنان - خبرگزاری مهر: تفاهم نامه مشترک حفاظت و مدیریت پایدار حوزه آبخیز حبله رود گرمسار بین سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و استانداری های سمنان و تهران امضا شد.

به گزارش خبرنگار مهر، تفاهم نامه حفاظت و مدیریت پایدار حوزه آبخیز حبله رود گرمسار با توجه به اهمیت رودخانه حبله رود به عنوان یک زیست بوم با ارزش ملی، منابع آب و خاک این حوزه و نیز جلوگیری از هر گونه دخل و تصرف خارج از ظرفیت های خدادادی حوزه، برقراری ارتباطات و کارکردهای متقابل بالادست و پایین دست حوزه در پنج ماده و چهار تبصره تهیه و طی مراسمی صبح سه شنبه با حضور خداکرم جلالی معاون وزیر و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، پرهام جانفشان عراقی معاون استاندار سمنان و نعمت الله کرمی معاون استاندار تهران در گرمسار امضا شد.

طرح حفاظت و مدیریت پایدار حوزه آبخیز حبله رود که با همکاری برنامه توسعه ملل متحد اجرایی می شود کل حوزه آبخیز رودخانه حبله رود و اراضی واقع در داخل مرز آن را در بر می گیرد.

در ماده دو این تفاهم نامه برنامه آمایش سرزمین حوزه حبله رود با توجه به توان بالقوه زیست بومی، اقتصادی و اجتماعی این حوزه در تمام نقاط برای کاربری های مختلف محاسبه و براساس آن کاربری ها متناسب با توان زیست بومی منطقه و با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی ارائه کرده است.

همچنین برنامه پایش و ارزیابی حوزه آبخیز حبله رود و برنامه مدیریت جامع این حوزه بر اساس برنامه آمایش سرزمین آن در مراحل نهایی تدوین است که در آینده به عنوان ضمائم مربوطه عملیاتی می شود.

طرح ملی "حبله رود" الگوی مناسب برای مدیریت جامع حوزه آبخیز است    

معاون منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان و مدیر اجرایی طرح حبله رود در استان سمنان در حاشیه انعقاد این تفاهم نامه در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص زمینه‌ها و ضرورت‌های شکل‌گیری طرح توسعه پایدار از منابع آب و خاک در حوزه حبله‌رود گفت: تا قبل از اجراي اصلاحات ارضي در سال 1342 و دگرگون شدن ساختار جامعه روستایي، مدیریت منابع آب و خاک توسط عوامل محلی صورت می‌گرفت.

محمدهادی نوچه با اشاره به اینکه اصلاحات ارضي، عناصري جديد وارد حيات اجتماعي و اقتصادي روستاها شدند كه مهمترين آن حضور دولت و نهادهاي دولتي بود، اظهار داشت: تضعيف تدريجي نظام‌های سنتی در سطح روستاها، باعث بروز مشکلات زیادی شد.

وی تصریح کرد: حدود سه دهه قبل، همزمان با تحولات بنیادی در رویکرد‌ برنامه‌های توسعه در سطح جهان، آرمان‌هاي انقلاب در ایران ميدان‌دار حرکت‌هاي توليدي قرار گرفت و سياست‌هاي خودکفايي و خود‌اتکايي، جايگزين اتکا به دولت شد و گام‌هاي مثبتي در اين جهت برداشته شد. معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان سمنان با بیان اینکه فقدان ظرفیت‌های سازمانی محلی، توانایی‌های ناکافی برای پذیرش مسئولیت‌های بزرگ مدیریت و برنامه‌ریزی منابع آب و خاک در عرصه منابع طبیعی، از سوی جوامع محلی، ضرورت تغییرات بنیانی در رویکرد‌ها و روش‌شناسی‌ برنامه توسعه را در آن زمان، به شدت ایجاب کرده بود اظهار داشت: همزمانی این اتفاقات در کشور با سياست‌هاي جديد جهاني در رابطه با مسائل زيست‌ محيطي با محور رفع مسائل اجتماعي و فقرزدايي، زمینه‌ساز سياست‌هاي نوين در توسعه روستايي در کشور شد.

نوچه با بیان اینکه این موارد، زمینه‌ها و ضرورت‌های طرح توسعه پایدار از منابع آب و خاک در حوزه حبله‌رود بود تصریح کرد: در این چنین فضایی، سرانجام این پروژه باید به الگو‌های مناسب توسعه پایدار منابع آب و خاک منتهی می‌شد.

وی حوزه هاي گسترده طرح بزرگ حبله رود را زير مجموعه حوزه استحفاظي استان هاي همجوار بيان كرد و گفت: دو استانداري با پنج فرمانداري در اين طرح مشاركت دارند كه شامل شهرستان هاي دماوند، فيروزكوه، گرمسار، آرادان و سرخه است.

طرح ملی "حبله رود" وسعتی بالغ بر 1.2 میلیون هکتار را در بر می‌گیرد

معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان سمنان با اشاره به اینکه هشت روستا در استان تهران در دو زيرحوزه دليچایي و نمرود در شهرستانهای دماوند و فیروزکوه شامل روستاهاي حصاربن، آرو، هوير، دهنار، لزور، نجفدر، وزنا و زرمان به عنوان روستاهاي پيشاهنگ انتخاب شدند، اظهار داشت: 9 روستا و سه مرتع در استان سمنان در دو زيرحوزه رامه و ايچ شامل روستاهاي چهار طاق، رامه، قاليباف، ايچ، عبدل آباد، ده نمک، امامزاده عبداله، جوين، لاسجرد و مراتع سوته‌زار، لزوره، خنار و روستای بهورد به عنوان روستاهاي پيشاهنگ انتخاب شدند.

وی تصریح کرد: این طرح شامل چهار پروژه بیابانزدایی، پروژه آبیاری و کشاورزی، پروژه چتر و پروژه آبخیزداری بود.

نوچه با بیان اینکه این طرح وسعتی بالغ بر 1.2 میلیون هکتار را در بر می‌گیرد، خاطر‌نشان کرد: طرح حبله‌رود در دو استان تهران و سمنان انجام می شود.

طرح حبله رود تمرینی برای کار و فعالیت مشارکتی است

مدیر اجرایی طرح حبله رود در استان سمنان با بیان اینکه طرح حبله رود تمرینی برای کار و فعالیت مشارکتی است، خاطرنشان کرد: حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب زمین و مدیریت پایدار منابع آب و خاک و بهبود معیشت مردم از زمینه‌ها و ضرورت‌های طرح مدیریت پایدار و یکپارچه منابع آب و خاک در حوزه حبله رود است.

نوچه گفت: تمرکززدایی و اعتلای همکاری و هماهنگی بین سازمانهای دولتی و مردم، توسعه اجتماعی با محوریت ایجاد و تقویت تشکل‌های مالی و اداری و افزایش اشتغال در روستاها، توسعه اقتصادی با محوریت منابع آب و خاک و افزایش تولید و درآمد زیر حوزه‌ها و روش شناسی شناخت مشارکت مدار برای آماده سازی برنامه یکپارچه مدیریت منابع آب و خاک از دیگر اهداف این طرح است.

وی گفت: یکی از اهداف این طرح، استقلال و توانمند کردن زنان جامعه هدف است که در این راستا تشکل‌های بسیار خوبی شکل گرفت که تشکل بانوان زنبوردار حوزه رامه و طرح مدیریت مرتع از آن جمله است.

طرح مدیریت پایدار منابع آب و خاک حبله رود معیشت مردم را بهبود می دهد

معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي استان سمنان با اشاره به طرح مدیریت پایدار منابع آب و خاک حبله رود گفت: این طرح با مدیریت مناسب آب و خاک و بدون بهره برداری غیر اصولی از منابع، معیشت مردم را بهبود می دهد.

نوچه تأکید کرد: این پروژه به دنبال دستیابی به خروجی‌هایی از جمله شناسایی مشکلات و حفاظت از منابع پایه آب و خاک در کشور است.

وی در خاتمه با يادآوري اينكه حبله ‌رود رودي است كه در استانهاي تهران و سمنان جريان دارد و از شمال كوه‌هاي البرز سرچشمه مي‌گيرد افزود: اين رود مهمترين منبع تأمين آب دشت گرمسار و تنها رودخانه دائمي استان سمنان به شمار مي‌آيد.