به گزارش خبرنگار مهر، تعطیلی زراعت در حوزه آبریز دریاچه ارومیه حداقل برای یک سال از جمله راهکارهای متخصصان خارجی که سابقه احیای تالابهای بزرگ در کشورهای مختلف داشتند بود که با توجه به این موضوع و تبعات اجتماعی و اقتصادی موضوع انتقال کشت یکی از محصولات آب بر که عمدتا در اطراف اراضی دریاچه ارومیه وجود دارد به شمال استان عملیاتی می شود.
بسیاری از کارشناسان یکی از مهمترین دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه را پایین بودن راندمان آبیاری و پرت بالای آب در بخش کشاورزی عنوان کرده و معتقدند راه نجات این تالاب تعطیل شدن بخش کشاورزی در حوزه آبریز است، که در این راستا نسخه انتقال محصول آب بر چغندرقند به شمال استان تجویز شده است.
کاهش 12 هزار هکتاری سطح زیر کشت چغندر قند در آذربایجان غربی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه در سال زراعی جاری از 26 هزار هکتار اراضی زیر کشت، بیش از یک میلیون و 350 هزار تن چغندر قند برداشت شده، اظهار داشت: با احتساب تبدیل 14 درصد تولید چغندر قند به شکر، کارخانجات استان توان جذب چغندرقند بیشتر از میزان تولید شده را داشته و می توانند تا سقف بیشتری از این مقدار در سال شکر تولید کنند.
سید علی مختاری عنوان کرد: در راستای برون رفت از بحران کمبود آب دریاچه ارومیه و به دلیل بالابودن نیاز آبی این محصول، برنامه ریزی جهت افزایش تولید در واحد سطح و افزایش راندمان تولید در اراضی زیر حوزه دریاچه، یکی از مهمترین اقدامات و سیاستهای سازمان برای ساماندهی کشت محصول چغندر قند است.
وی گفت: در جهت افزایش بهره وری و افزایش تولید در واحد سطح، با در نظرگرفتن کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی طی سال زراعی جاری، چغندر کار نمونه استانی از بوکان با بهره گیری از توصیه های کارشناسان مدیریت ترویج و به کارگیری روشهای نوین علمی توانست تولید این محصول را در سطح 40 هکتار از میزان 165 تن در هر هکتار به میزان 185 تن در هکتار برساند .
وی با بیان اینکه برنامه ریزی برای کشت چغندر قند برای سال زراعی 93-92 در سطحی نزدیک به 26 هزار هکتار در سطح استان انجام شده، افزود: بر اساس توافق انجام شده با مدیران کارخانجات قند استان،با توجه به رعایت تناوب زراعی، ظرفیت اسمی کارخانجات موجود و توانایی آنها در تحویل به موقع چغندر قند، این محصول بر اساس برنامه کشت تدوین شده به میزان یک میلیون و 190 هزار تن در سال زراعی 93-92 کشت و تولید می شود.
مختاری قیمت خرید تضمینی چغندرقند برای سال زراعی 93-92 به ازا هر تن با عیار 16 درصد را دو میلیون و 100 هزار ریال اعلام کرد و اظهار داشت: شیوع انگل سس در مزارع، استفاده از کودهای شیمیایی در زمان کاشت و نیز بازدهی کم بذرهای ایرانی و کمبود بذر خارجی از جمله مشکلات چغندر کاران استان است.
جلوگیری از توسعه کشت آبی در زیر حوزه دریاچه ارومیه
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی جلوگیری از توسعه کشت آبی در زیر حوزه دریاچه ارومیه را از مهمترین برنامه های نجات بخشی دریاچه ارومیه دانست و گفت: در این راستا الگوی کشت در شهرهای ارومیه، نقده و سلماس به سمت صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی تغییر می یابد.
وی با بیان اینکه در این راستا به جای توسعه افقی کشاورزی در مناطق فوق الذکر کشت محصولات استراتژیک گندم و کلزا اولویت بندی شده است، اظهار داشت: در این راستا سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی جاری نسبت به سال گذشته از 38 هزار هکتار به 26 هزار هکتار کاهش یافته است.
مختاری تامین نیاز کارخانجات قند شمال آذربایجان غربی از نخجوان، توسعه کشت گلخانه، تغییر الگوی کشت زیر شاخه های مدیریت منابع آب و افزایش سطح تحت پوشش آبیاری تحت فشار را در این زمینه از جمله اقدامات انجام شده دانست.
راندمان تولید چغندر قند در آذربایجان غربی افزایش یابد
استاندار آذربایجان غربی در آخرین جلسه بررسي مسائل و مشكلات كارخانجات قند خواستار افزایش راندمان تولید چغندر قند در سطح مزارع استان با کنترل سطح زیر کشت با توجه به بحران کم آبی دریاچه ارومیه شد.
قربانعلی سعادت افزود: استفاده از بذر مرغوب و مناسب و تغيير الگوي كشت و بالا بردن راندمان توليد مي تواند ضمن كنترل سطح زير كشت چغندر قند در استان نيازهاي كارخانجات قند استان را نيز تامين كند.
سعادت با اشاره به اينكه سطح زير كشت چغندر قند به دلیل بحران کم آبی دریاچه ارومیه و آب بر بودن، بايد ثابت مانده و روند نزولي نيز داشته باشد، عنوان کرد: می توان با بالابردن راندمان توليد از طريق استفاده از بذرهاي مناسب و آبياري تحت فشار كاهش ميزان توليد از طريق افزايش توليد در هكتار را جبران کرد.
انتقال کشت چغندرقند در آذربایجان غربی به خارج از حوزه دریاچه ارومیه
رئیس گروه نباتات صنعتی وزارت جهاد کشاورزی نیز طی روز گذشته در نشست برنامه ریزی استراتژی های زراعت چغندرقند گفت: با هدف کمک به احیای دریاچه ارومیه ، کشت چغندرقند در آذربایجان غربی به خارج از حوضه آبخیز دریاچه ارومیه منتقل می شود.
پیمان حصادی اظهار داشت: با توجه به مشکل کم آبی دریاچه ارومیه و رغبت کشاورزان به کشت چغندرقند و نیاز کشور به این محصول، انتقال کشت از مرکز و جنوب استان به شهرستان های شمالی ضروری است.
وی اعلام کرد: راندمان برداشت چغندر قند در چند سال گذشته در شهرستان های شمالی آذربایجان غربی چندان قابل توجه نبوده و این محصول بیشتر در مرکز و شهرستان های جنوبی کشت و برداشت شده که به بحران کم آبی دریاچه ارومیه دامن زده است.
وی میانگین تولید چغندر قند در آذربایجان غربی را 50 تن در هکتار دانست و گفت: سطح زیر کشت این محصول برای این استان در سال های آینده 25 هزار هکتار پیش بینی شده که در کنار انتقال کشت به شمال استان، قصد داریم میزان عملکرد در واحد سطح در این منطقه را بالا ببریم.
وی گفت: سطح زیر کشت چغندر قند در کشور امسال با 23 درصد افزایش به 110 هزار هکتار خواهد رسید و استقبال از کشت پاییزه نیز بر اساس گزارشات رسیده بسیار خوب است.
حصادی گفت: کشت پاییزه این محصول جزو برنامه های وزارت جهاد کشاورزی است که پیش بینی می شود امسال حداقل 10 هزار هکتار از اراضی کشور به کشت پاییزه تخصیص یابد.
رئیس گروه نباتات صنعتی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: با توجه به بحران کم آبی در کشور ، کشاورزان باید به سمت کشت پاییزه روی بیاورند تا بتوانند از بارندگی های اوایل اسفند ماه بهره گیرند.