به گزارش خبرنگار مهر، این گذر تاریخی که در میان بافت مرکزی شیراز قرار دارد از دیدنی هایی برخوردار است که می توان بخشی از گردشگران داخلی و خارجی را به آن دعوت کرد تا افزون بر استفاده از فضای فرهنگی با تاریخ شهری آشنا شوند که هر گوشه آن موزه ای است.
محله قاآنی یکی از محله های قدیمی شیراز قرار دارد. این محدوده از شمال غرب به خیابان وصال، از شمال شرق به خیابان منوچهری، از جنوب شرق به خیابان قاآنی شمالی (کهنه) و از جنوب غرب به خیابان مشیر شرقی (کهنه) منتهی می شود و با وسعتی حدود 19.8 هکتار نزدیک به 700 خانوار را در خود جای داده است.
نخستین توسعه های شهری در خارج از حصار شهر قدیمی در منطقه باغ حوض صورت گرفت که مشیرالملک در سال 1260 اقدام به احداث باغ بزرگی نمود که به باغ نو مشیر معروف بود. در سال های بعد پس از تفکیک این باغ و شروع ساخت و ساز در آن توسط وراث مشیرالملک سایر خانواده های متمول نیز اقدام به احداث بنا در کنار آن کردند و همین امر سبب احداث نخستین خیابان های نوین شهری در شیراز برای دسترسی به منازل مسکونی (باغ شهری) شد.
از جمله این خیابانهای میتوان به خیابان قاآنی، منوچهری، وصال اشاره نمود. خیابان قاآنی در اواخر دوره قاجار شروع به شکل گیری می کند و با آمدن ماشین در دوره پهلوی اول به طور کامل شکل می گیرد.
از نظر قدمت احداث، خیابان منوچهری بعد از خیابان قاآنی احداث شده و قدمتی بیش از 80 سال دارد.
باغ ایلخانی یادگار دوران قاجاریه با درختانی کهنسال
در خیابان قاآنی شمالی از شمال به باغ ایلخانی راه دارد. باغ ایلخانی از بناهای محمدقلیخان ایلخانی خان ایلخانی قشقایی است و در نزدیکی بقعه بیبی دختران واقع شدهاست. این باغ یکی از باغ های دوران قاجار و دارای درختان تنومند کهنسال و عمارت قدیمی عالی است.
باغ ايلخاني كه هم از نظر دسترسي به خيابان و هم به لحاظ معماري و تاريخي بهترين گزينه محسوب مي شود براي محور توسعه گردشگري در شيراز (محله سنگ سياه) انتخاب شد.مرمت و بهسازي محور گذر سنگ سياه به عنوان
يكي از محورهاي مهم بافت تاريخي شيراز از سال 79 شروع شد و با توجه به وجود بناهاي تاريخي ارزشمند در اين محور همچنان ادامه دارد.
محله سنگ سياه شيراز، حدفاصل خيابان هاي شهيد دستغيب و دروازه كازرون قرار داشته و بناهايي همچون مجموعه ايلخاني، بقعه بي بي دختران، مجموعه مشير، بقعه سيدتاج الدين غريب، كليساي ارامنه، آرامگاه سيبويه و بسياري از منازل و ساختمان هاي تاريخي در اين محدوده قرار دارد.
درمانگاه نمازی در میان بناهای تاریخی قاآنی همچنان پابرجا
از سویی نیز یکی دیگر از بناهای تاریخی که از جمله موقوفه های زنده یاد محمد نمازی، چهره جاودانه و به یادماندنی شیراز است در خیابان قاآنی شمالی هر رهگذری را به این اندیشه وا می دارد که این خیر بزرگ برای هر گوشه شیراز یادگاری به جای گذاشته که هنوز در خدمت رسانی به مردم فعالیت دارد. از جمله مرکز بهداشتی درمانی نمازی که بخشی از شبکه بهداشت شهرستان شیراز است و مستقل از بیمارستان بزرگ نمازی به کار مشغول است.
درمانگاه نمازی مربوط به دوره پهلوی اول است و در شیراز، ضلع غربی خیابان قاآنی کهنه واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۰۲۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.