به گزارش خبرنگار مهر، رحیم میدانی با تاکید بر لزوم صرفه جویی 20 درصدی در مصرف آب گفت: برای آبرسانی به چند کلانشهر کشور اقدامات اضطراری مانند ایجاد خط انتقال، حفر چاه و ... به موقع انجام شده و بخش عمدهای از مسائل حل شده و با 20 درصد صرفهجویی در مصرف آب از سوی مردم، هیچ جیرهبندی صورت نخواهد گرفت.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با تاکید بر اینکه جداسازی شبکه آب شرب و بهداشتی فعلا در مرحله مطالعه است اظهارداشت: قرار است نیمه دوم مهرماه همایشی در دانشگاه تهران در اینباره برگزار و تمام جوانب موضوع توسط متخصصان داخلی و خارجی سنجیده شود.
وی افزود: باید مطالعات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی این طرح به دقت انجام شود زیرا تاکنون کار اجرایی جدی در این حوضه انجام نشده و تازه میخواهیم به طور جدی وارد این موضوع شویم. جداسازی شبکه آب شرب از بهداشتی پروژه کوتاهمدتی نیست و نباید به آرامش مصرفکنندگان آسیب بزند.
میدانی ادامه داد: دو شبکهای کردن آب کار آسانی نیست و باید تامین منابع مالی و آسایش مردم در نظر گرفته شود. وی با بیان اینکه رویکرد وزارت نیرو مدیریت یکپارچه منابع آب است و این وزارتخانه با فعالیتهای سدسازی مخالف نیست گفت: مدیریت منابع آب شامل فعالیتهای وسیع و گستردهای است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو بیان داشت: شناخت صحیح از بیلان آبی کشور بسیار مهم است زیرا در 15 سال گذشته با توجه به تغییر اقلیم، حجم منابع تجدیدپذیر کم شده و حالت ایستایی ندارد و این سیر نزولی منابع آب سطحی مستلزم دریافت بیلان جدیدی از منابع آبی کشور است.
وی خاطرنشان کرد: مطالعاتی در موسسه تحقیقات آب در حال انجام است که تاثیر تغییر اقلیم بر منابع آب کشور و ارتقای ظرفیت سازگاری با تغییر اقلیم را بررسی میکند. میدانی با بیان اینکه ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد و تنها 15 درصد از وسعت ایران در مناطق مرطوب و 85 درصد در سه اقلیم فراخشک، خشک بیابانی و نیمه خشک است گفت: این اقلیم مدیریت ویژه و کارآمدی را ایجاب میکند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: همچنین طرحی با عنوان طرح جامع حفاظت از منابع آبی کشور قرار است در شورای عالی آب ارائه شود زیرا وزارت نیرو به تنهایی قادر به حفاظت از منابع آبی کشور نیست و همه مصرفکنندگان از مردم گرفته تا بهرهبرداران باید در آن مشارکت کنند.
میدانی از تدوین طرح استاندارد ملی برای آب بهداشتی و نصب ادوات اندازهگیری مصرف در منابع آب سطحی و زیرزمینی برای اطلاع سریع و صحیح از منابع آب بهعنوان برنامه دیگر معاونت آب و آبفا یاد کرد.
این مقام مسئول در وزارت نیرو افزود: اقدامات سرمایهگذاری در بخش آب شهری و روستایی، جمعآوری فاضلاب، ایجاد تصفیه خانه آب و فاضلاب و ... با سرمایهگذاری دولت 50 سال طول میکشد و استفاده از سرمایه گذاری بخش خصوصی در قالب "بی.او.او" و "بی.او.تی" موجب تحرک در ایجاد اشتغال و تامین آب شرب شهری و روستایی خواهد شد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا درباره بحث انتقال آب بین حوضه ای نیز بیان داشت: با توجه به تمرکز جمعیت و منابع غیریکسان توزیع آب، هیچ متخصصی مخالف انتقال آب بین حوضه ای نیست اما در انتقال بین حوضه ای آب، اولویت برای مصارف شرب است.
وی افزود: برای انتقال بین حوضهای، باید مطالعههای ارزیابی زیست محیطی انجام شود. انتقال آب خزر به ارومیه در زمان حاضر در مرحله مطالعه مفهومی پروژه است و تا زمانی که مجوز زیست محیطی آن داده نشود، اجرای این طرح آغاز نمیشود.
میدانی درباره آخرین فعالیتهای صورت گرفته برای علاج بخشی دریاچه ارومیه تصریح کرد: 19 راهکار ارائه شده برای اجرا اولویت بندی شده و قرار است گزارش نهایی آن توسط کمیته راهبری در دانشگاه شریف در خدمت رئیس جمهوری مطرح شود.
این مقام مسئول در وزارت نیرو با بیان اینکه در این 19 راهکار همه جوانب در نظر گرفته شده است افزود: یکی از این پروژهها، ایجاد کانالی است که آب رودخانههای جدا شده از دریاچه را به دریاچه برگرداند.
وی ادامه داد: کارگروه تاکید دارد که باید با مدیریت مصرف بدون اینکه خدشه ای به معیشت مردم وارد شود و با انتخاب الگوی کشت صحیح و انتخاب گونه گیاهی مناسب عمل شود. پس از این نشست با رئیس جمهوری، خیلی زود مرحله عملیاتی آغاز میشود و من به عنوان یک کارشناس و نه یک مدیر میگویم که به آینده احیای دریاچه ارومیه امیدوارم.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه وضع فعلی دریچه ارومیه طی 10 تا 15 سال رخ داده است گفت: 10 تا 15 سال هم طول میکشد تا این دریاچه به وضع پیشین خود بازگردد. رئیس جمهور به جد از ما میخواهد تا با کمک متخصصان داخلی و خارجی، راهکارهای احیای دریاچه ارومیه را عملیاتی کنیم.
میدانی گفت: بازنگری در طرحها، آینده سدسازی در کشور را ترسیم میکند. برخی سدها مانند سدهای حوضه دریاچه ارومیه باید در قالب پروژههایی بازنگری شده و متوقف شوند. همچنین در برخی مناطق طرحها باید تعدیل شود و یا سدها با حجم مخزن کوچک تری ساخته شود.
وی گفت: در برخی مناطق که تا تراز تاج سد ساخته شده است نیز باید با بررسیهای دیگر ساخت شبکه در ابعاد کوچک تری صورت بگیرد. میدانی با بیان اینکه پروژههای بازنگری با جدیت و دقت در حال پیشرفت است تصریح کرد: بازنگری طرحها به عنوان یک پروژه در جریان است و اگر سدی به اشتباه ساخته شود، آسیب جدی به پایین دست وارد میشود.
به گفته میدانی، در زمان کنونی بازنگریهایی در حوضههای کرخه، سفیدرود و کارون در حال انجام است. معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در ادامه با بیان اینکه بارشهای کشور در مقایسه با درازمدت 8 درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال آبی گذشته 5 درصد منفی است گفت: ذخیره سدهای کشور نسبت به اهداف اولیه سدها در وضعیت نامناسبی است.
وی در پاسخ به این پرسش که برای جلوگیری از قطعی آب در تابستان و هدایت مردم به صرفه جویی در مصرف آب چه کارهایی انجام شده است؟ تاکید کرد: برای آبرسانی به چند کلانشهر کشور اقدامات اضطراری مانند ایجاد خط انتقال، حفر چاه و ... به موقع انجام شده و بخش عمدهای از مسائل حل شده و با 20 درصد صرفه جویی در مصرف آب از سوی مردم، هیچ جیره بندی صورت نخواهد گرفت.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: صرفه جویی در مصرف آب استحمام، کاهش حجم فلاش تانک، خودداری از شستن خودرو با آب شبکه و ... مواردی است که امکان صرف جویی 20 درصد را به راحتی فراهم میکند.
میدانی با بیان اینکه در حال حاضر 23 درصد پرت شبکه آب در کشور وجود دارد که همه این آب نشت فیزیک شبکه نیست گفت: کارشناسان معتقدند 15 درصد از این آب ناشی از نشت سامانه است و از این 23 درصد درآمدی کسب نمیشود.
وی ادامه داد: برای کاهش یک درصدی پرت شبکه، 400 میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز است که ما با محدودیت منابع مواجه هستیم زیرا درآمدهای بخش آب بسیار پایین است و اگر چرخه اقتصادی آب در کشور اصلاح شود، میتوانیم سالانه کیلومترها شبکه فرسوده را اصلاح کنیم.
این مقام مسئول در وزارت نیرو در پاسخ به این پرسش که چه ابزارهای قانونی برای برخورد با مشترکان پُرمصرف وجود دارد؟ گفت: در زمان کنونی ما مجوزی برای برخورد با مشترکان پُرمصرف نداریم اما درخواست شده تا این مجوزها گرفته شود و پس از دو تا سه هشدار، آب مشترکان پُرمصرف قطع شود.
میدانی با بیان اینکه برنامه داریم تا با کسب مجوزی قطعههای کاهنده مصرف را در خانهها وصل کنیم گفت: میتوان پس از کسب مجوز قانونی، لوازم کاهنده مصرف را در شبکه آب خانگی نصب و هزینه آن را در 10 تا 12 قسط از مشترکان دریافت کرد.
وی با بیان اینکه کیفیت آب آشامیدنی همواره خط قرمز ما بوده و نه تنها توسط وزارت نیرو بلکه توسط سازمانها و دستگاههای مختلفی کنترل میشود گفت: در تمام مناطق کشور، استانداردهای کیفی آب رعایت میشود.