ایلام – خبرگزاری مهر: طرح تکثیر و نگهداری از گوزن زرد ایرانی چند سالی است به طور موفقیت آمیز در استان ادامه دارد و هم اکنون تعداد گوزنهای زرد ایرانی در استان به 41 رأس رسیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام با داشتن محیط و طبیعتی بکر از گذشته تاکنون جایگاه بسیاری از گونه های نادر جانوری و گیاهی بوده است.

این استان با داشتن 640 هزار هکتار منابع طبیعی جایگاه مناسب برای زندگی انواع گونه های جانوری است به طوری که هم اکنون طبق بررسی های به عمل آمده از مجموع 162 گونه پستاندار موجود در کشور ، 32 گونه و از 502 گونه پرنده نیز 183 گونه در استان ایلام وجود دارد.

بر اساس آمارهای موجود، حدود 13 درصد از عرصه های طبیعی استان، به نوعی تحت حفاظت و مدیریت سازمان محیط زیست استان است و در استان ایلام 125 هزار هکتار منطقه شکار ممنوع کولک، تنگ بینا و بیجار و 92 هزار هکتار مناطق حفاظت شده کبیر کوه، دینارکوه، مانشت و قلارنگ، غار خفاش و چشمه های آبگرم و قیر وجود دارد.

طرح تکثیر گوزن زرد ایرانی در منطقه مانشت و قلارنگ

یک کارشناس مسائل محیط زیست در استان ایلام به خبرنگار مهر گفت: طرح تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی در سال 1386 در استان ایلام آغاز شده که این طرح به خوبی در مناطق مانشت و قلارنگ اجرایی شده است.

علی احمدی بیان داشت: استان ایلام طبق بررسی کارشناسان از موقعیت طبیعی مناسبی برای زندگی گوزن زرد ایرانی برخوردار بوده است.

این کارشناس تصریح کرد: گوزن زرد ایرانی از گونه های بسیار نادر و کمیاب کشور است که نسل در حال انقراضی است ولی احیا و تکثیر این گونه های با ارزش در استان ایلام باعث حفظ نسل این گونه شده است.

وی بیان داشت: آنچه مشخص است این بوده که محیط استان کاملا برای حفظ نسل و ادامه این طرح مفید است و به طور قطع این استان باید به زیستگاه اصلی گوزن زرد ایرانی تبدیل شود.

احمدی بیان داشت: مناطق مانشت و قلارنگ دو منطقه حفاظت شده استان ایلام هستند که در این مناطق شرایط برای زندگی گونه های نادر جانوری فراهم شده است.

وی بیان داشت: مسئولان کشوری باید برای حفظ گونه های نادر جانوری در این منطقه و ادامه تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی نسبت به استان توجه ویژه داشته باشند.

افزایش گوزن های زرد ایرانی در ایلام به 41 راس

غلامحسین کاظمی مدیر کل محیط زیست استان ایلام به خبرنگار گفت: استان ایلام از شرایط مطلوبی جهت نگهداری و تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی برخوردار است.

وی بیان داشت: این طرح که چند سالی است در استان ایلام آغاز شده به خوبی اجرایی شده و هم اکنون تعداد گوزن های زرد ایرانی سال به سال در حال افزایش است.

کاظمی بیان داشت: طبق آخرین زاد و ولد گوزن های زرد ایرانی در منطقه مانشت و قلارنگ تعداد این گونه با ارزش به 41 راس رسیده است.

وی تصریح کرد: در سال جاری 9 راس گوزن زرد ایرانی متولد شده است که نشان از شرایط خوب و سازگاری محیط استان برای زاد و ولد این گونه کمیاب دارد.

این مسئول تصریح کرد: حدود هفت سال پیش که طرح احیا و تکثیر گوزن زرد ایرانی در استان آغاز فقط شش راس گوزن زرد در استان وجود داشت که هم اکنون این تعداد به 41 راس افزایش پیدا کرده است.

وی بیان داشت: تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی در استان ایلام باعث جلوگیری از منقرض شدن نسل این گونه شده است.

افزایش مطالعات علمی در محیط زیست ایلام

مدیر کل محیط زیست استان ایلام بیان داشت: مطالعات علمی و پژوهشی در زمینه محیط زیست استان ایلام در سال جاری شتاب بیشتری می گیرد.

وی افزود: محیط زیست استان ایلام از ظرفیتهای بسیار بالایی در همه جهات برخوردار بوده که باید با همکاری مردم در حفظ آن کوشید.

کاظمی از راه اندازی مرکز تیمار حیات وحش دراستان ایلام خبر داد و گفت: با راه اندازی این مرکز امکان مداوا و نگهداری حیات وحش آسیب دیده در اثر برخورد با خودرو، بیماری و یا شکار غیر مجاز فراهم شده است.

وی افزود: به منظور مداوای حیواناتی که دچار مریضی و یا جراحت شده اند از خدمات دامپزشکان مجرب استفاده می شود و در این زمینه تا کنون تعدادی از گونه های حائز اهمیت استان پس از درمان و بهبودی کامل مجدداً در زیستگاه اصلی رهاسازی شده اند.

غلامحسین کاظمی افزود: محیط زیست استان همگام با صنعت و توسعه در حرکت است وهدف ما توسعه پایدار و آینده دار استان متناسب با رعایت موازین زیست محیطی است.

وی به وجود 36 سازمان مردم نهاد زیست محیطی در استان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه ایلام در ردیف استان های برتر از لحاظ اشاعه فرهنگ محیط زیست،سازمان های مردم نهاد،تنوع زیستی و پوشش جنگلی در کشور است.

وی وجود ریزگردها وآتش سوزی ها را از عمده مشکل های فراروی محیط زیست استان دانست.