به گزارش خبرنگار مهر، سید نعمتاله حقیقی صبح سهشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: خراسان جنوبی یک استان معدنی و برخوردار از نعمتهای الهی در زمینه معدن بوده که امروز این موضوع به یک گفتمان در سطح کشور تبدیل شده و نیاز است که تبدیل به یک استراتژی تصمیم گیری در استان شود.
وی با بیان اینکه ۷۶ درصد از استخراج زغال سنگ کشور در خراسان جنوبی انجام میشود، تصریح کرد: در حال حاضر سالانه حدود ۱.۵ میلیون تن زغال سنگ از معادن استان استخراج و حدود چهار هزار و ۳۰۰ نفر در بخش معادن زغال سنگ و صنایع مرتبط با آن اشتغال ایجاد شده است.
افزایش استخراج زغال سنگ استان به ۵ میلیون تن در سال
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی تصریح کرد: بر اساس مصوبهای که در وزارتخانه به تصویب رسیده، مقرر شده این میزان استخراج به پنج میلیون تن در سال افزایش یابد که با اجرای این طرح حدود ۱۲ هزار مورد اشتغال در بخش معادن زغال سنگ و صنایع مرتبط با آن ایجاد میشود.
حقیقی با تأکید بر اینکه این استخراج در بازه زمانی کوتاه انجام نمیشود، عنوان کرد: اگر استخراج در یک بازه زمانی کوتاه افزایش یابد نمیتوانیم صنایع پایین دست آن را ایجاد کنیم لذا این طرح را در بازه زمانی سه ساله اجرا میکنیم.
وی با اشاره به اجرای برنامه ویژه در ارتباط با زغال سنگ حرارتی منطقه مزینو و کوچیک علی شمالی و جنوبی، بیان کرد: منتظر ارائه برنامه مشخصی از سوی مشاور برای استخراج زغال سنگ حرارتی هستیم.
حقیقی بیان کرد: با داشتن برنامه میتوانیم در زمینه استخراج زغال سنگ حرارتی که در حال حاضر به صورت سنتی و روباز انجام میشود شرایط مکانیزیسیون و زیرزمینی زغال سنگ حرارتی هم ایجاد شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: مطالعات تحتالارضی و حفاریها انجام شده و مشاور در حال طراحی استخراج زیرزمینی است.
فعالیت معدن زغال سنگ حرارتی استان در سال ۹۵
حقیقی تأکید کرد: اگر بتوانیم زغال سنگ حرارتی که در اصل وزارت نیرو متولی اجرای آن است با سرمایهگذاری دو هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و ظرفیت تولید ۶۰۰ مگابایت برق انجام دهیم، نقش بسیار موثری در اقتصاد استان خواهد داشت.
وی ادامه داد: در این راستا شرایط و بستر برای استخراج ۲.۵ میلیون تن زغال سنگ حرارتی برای تأمین مواد اولیه این نیرو ایجاد کردهایم.
حقیقی با بیان اینکه این نیروگاه بیش از یک هزار نفر اشتغال ایجاد میکند، یادآور شد: راهاندازی این نیروگاه هم به لحاظ ایجاد اشتغال و هم به لحاظ تولید نیروی برق نیروگاهها تأثیر زیادی دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی میزان برآورد حتمی ذخیره این معدن را ۲۰۹ میلیون تن عنوان و اظهار امیدواری کرد، این معدن در سال ۹۴ یا ۹۵ فعال شود.
راهاندازی صنعت تولید الیاف بازراتی در سربیشه
حقیقی با بیان اینکه پتانسیلهای استان در بخش معدن طی یک بازه زمانی کوتاه مدت احصاء و صنایع پایین دست آن مشخص شده است، تصریح کرد: بر همین اساس صنعت تولید الیاف بازراتی در شهرستان سربیشه را به تصویب رساندهایم.
وی با بیان اینکه این الیاف مصرف زیادی از جمله در تولید میلگرد بازراتی به عنوان جایگزین فولاد دارد، عنوان کرد: خراسان جنوبی ظرفیتهای خوبی در بخش الیاف بازراتی دارد که بیشتر آن در شهرستان سربیشه قرار داشته و در حال حاضر بالغ بر ۱۰۰ میلیون تن دخیره بازالت در استان داریم.
رس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان اظهارکرد: در جریان این سفر مصوب شد سازمان توسعه با مشارکت بخش خصوصی نسبت به ایجاد واحد سه هزار تنی الیاف بازراتی در سربیشه اقدام کند که یک بازه زمانی یک ساله برای این طرح در نظر گرفته شده است.
حقیقی ایجاد شهرک صنعتی الیاف بازراتی را از برنامههای خود در سربیشه برشمرد و افزود: این برنامه قابلیت اجرایی تا پنج یا شش سال آینده را دارد اما همه چیز بستگی به سرمایهگذای اولیه در این بخش دارد.
اختصاص اعتبار ۶۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش برای واحدهای تولیدی استان
وی با اشاره به ذخیره هفت میلیون تنی سیلیس در استان، بیان کرد: ایجاد چرخه ارزش افزوده سیلیس یکی دیگر از مصوبات سفر بود و مقرر شد سازمانهای توسعه ۴۹ درصد در این طرح مشارکت کنند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اختصاص اعتبار ۶۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش برای واحدهای تولیدی استان را از دیگر مصوبات سفر هیئت دولت اعلام کرد و گفت: این اعتبارات به صورت پرداخت تسهیلات به بانکها با نرخ متداول بانکها در اختیار واحدهای تولیدی قرار داده میشود.
حقیقی همچنین از ایجاد فضای ۳۹۰ میلیون یورو فایننس از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای خراسان جنوبی خبر داد و افزود: همچنین در این سفر حدود ۲۷۴ میلیارد تومان برای تأمین سرمایه ثابت واحدهای تولیدی از جمله سیمان قاین در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اجرای طرح توسعه کویر تایر بیرجند گفت: طبق این طرح میزان تولید ۲۵ هزار تن لاستیک در سال به پنج هزار تن افزایش مییاید که اجرای آن نیاز به ۱۰۰ میلیون یورو اعتبار ارزی داشته که قرار شد این اعتبار از طریق فایننس در اختیار سرمایه گذار قرار بگیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی از ایجاد مرکز آموزش و نمایشگاه عرضه مواد اولیه فرش دستبافت و پشتیبانی از برندسازی و صادرات این محصول خبر داد و گفت: سازمان توسعه تجارت وزارت صنعت و معدن موظف شده که ظرف یک سال آینده این طرح را انجام دهد.
ایجاد نمایشگاه و مرکز تجاری محصولات معدنی استان
حقیقی با اشاره به وجود ۳۹ نوع ماده معدنی با استخراج اسمی ۱۶ میلیون تن در استان، عنوان کرد: به منظور معرفی پتانسیلهای معدنی استان به صورت متمرکز مقرر شد نمایشگاه و مرکز تجاری محصولات معدنی در مرکز استان ایجاد و سازمان ایمیدرو موظف به راهاندازی این مرکز است.
وی توسعه تجارت زرشک و عناب، اجرای مطالعات ژئوفیزیک هوایی منطقه آهنگران به مساحت دو هزار و ۴۰۰ کیلومترمربع را از دیگر مصوبات سفر هیئت دولت در خراسان جنوبی برشمرد.