طالبان و داعش، شکل تازه‌ای از شمایل شکنی منسوب به دین را معرفی کردند. مجسمه بودا، صدها سال در افغانستان قرار داشت، چرا در دهه‌های اخیر گروه‌هایی چون طالبان و داعش به تخریب این آثار می‌پردازند.

به گزارش خبرگزاری مهر، بهمن نامورمطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی کشور در یادداشتی به اقدامات اخیر گروه تروریستی داعش در عراق و موضوع شمایل‌شکنی‌های آن ها پرداخته است که در ادامه می‌خوانید:

شمایل در انواع آن اعم از مجسمه، نقاشی، نقش برجسته یا حکاکی همواره به ویژه در دنیای سنتی موضوعی بحث برانگیز بوده و حتی یکی از تفاوت­‌های مهم ادیان، همین نحوه توجه آنها به شمایل بوده است. از یک سو برخی از ادیان از شمایل در مناسک و آیین­‌های مذهبی استفاده کرده‌­اند و شمایل‌­ها بخش مهمی از معابد و فضاهای قدسی آنها به شمار می‌­رفته است و از سوی دیگر برخی از ادیان به نفی هر گونه شمایل پردازی در مذهب پرداخته‌­اند. البته برخی ادیان نیز وضعیت بینابینی در پیش گرفتند، چنان‌که نه شمایل­‌ها را واسطه قدس، تلقی کرده‌­اند و نه آنها را از زندگی روزمره یا هنری زدوده‌­اند.

عمده کشمکش‌­های بزرگ تاریخی میان کلام محورها و شمایل محورها صورت گرفته است. گرچه در سرزمین­‌های اسلامی و یهودی نیز چالش‌­هایی وجود داشته، اما این اروپا بوده که در چند قرن پیش صحنه کارزارهای خونین و گاهی بسیار خونین شده است؛ که به نام جنگ‌­های مذهبی در تاریخ شناخته می‌­شوند. در این چالش میان کلام محورها و شمایل محورها در طول تاریخ جریان­‌های گوناگون نسبت به شمایل شکل گرفته است: شمایل پرستان، شمایل گرایان، شمایل گریزان، شمایل هراسان و شمایل ستیزان (یا شمایل شکنان).

جایگاه شمایل در جهان امروز با جایگاه گذشته آن تفاوت­های اساسی کرده است. بخش گسترده­ای از شمایل‌­ها و مدارک تاریخی حافظه و هویت بشری محسوب می­‌شوند. تمام ادیان و تفکرات بشری بر صیانت از آثار و میراث باستانی اتفاق نظر دارند. این آثار دست مایه شناخت بشر از گذشته و تاریخ خویش و آگاهی به تفاوت­هایش نسبت به گذشتگان­اند. با این آثار انسان تاریخ‌دار و تاریخمند است. می‌­تواند به گذشته خویش بنگرد، از آن درس بگیرد و وضعیت و جایگاه فعلی خود را دریابد. همه ادیان الهی بر عبرت آموزی از تاریخ تاکید دارند و قران کریم توصیه به دیدن و سیر در این آثار می­کند. فقط هنگامیکه این آثار ماهیت تقدس و پرستش پیدا می­کنند، اختلاف شروع می­شود، اما در اصل صیانت و حفاظت اختلافی نیست. اگر این آثار از بین بروند، چه چیزی را باید دید و از چه چیزی می­‌توان عبرت گرفت؟

در قرن بیستم و بیست و یکم، شمایل شکنی و شمایل هراسی به شکل دیگری دوباره بروز و ظهور پیدا کرد. با وجود کنترل­‌های گاه بسیار شدید تصویر در برخی از کشورها و اغلب به دست گفتمان­‌های قدرت، شمایل شکنی به ویژه نزد گفتمان­‌های به حاشیه رانده شده با آشوب یا حتی گاهی با اغتشاش و بزهکاری تلفیق شد.

این کنش‌­ها و واکنش‌­ها نیز گاهی به شکستن سنگ‌­های قبر یا نشان­های گروه‌­های مخالف محدود می­شد؛ اما طالبان و سپس داعش شکل تازه­ای از شمایل شکنی منسوب به دین را معرفی کردند که دست کم به این شکل در سرزمین­‌های اسلامی سابقه نداشته است. گرچه در طول تاریخ برخی از جریان­‌ها به شمایل زدایی پرداخته­اند، اما هیچگاه شمایل‌­ها این چنین مورد تهاجم و تخریب قرار نگرفته بودند. مجسمه بودا صدها سال در سرزمین اسلامی افغانستان قرار داشت یا مجسمه و آثار بین النهرین مدت­های مدیدی در جامعه و موزه کشور عراق که از کانون­های مهم و اولیه اسلام است حضور داشته­اند، اما چرا در دهه­‌های اخیر گروه‌­هایی مانند طالبان و داعش و النصره به تخریب این آثار می­‌پردازند؟

در حقیقت، تاریخ زدایی بخشی از هویت ایدئولوژیک طالبان و داعش است. آنها ظرفیت تحمل دیگری را ندارند، چه این دیگری متعلق به زمانی دیگر یا فرهنگی دیگر باشد؛ دیگری باید نابود شود، چه شیعی و چه مسیحی، چه ایرانی و چه کرد یا حتی چه غربی و چه از کشورهای شرقی. بر اساس همین تفکر است که نابودی میراث فرهنگی بشری به شکل­های گوناگون و با شدت و ضعف در کشورهای خاورمیانه از مصر گرفته تا افغانستان و همه با بهانه­‌های دینی و مقدس انجام می­گیرد.

هر کدام برای خود توجیهی دارند و به این رفتار خویش مباهات می­‌کنند. آنها این شمایل­‌ها را مظهر کفر و بی­‌توجهی به ایمان می­پندارند. شمایل شکنی را کنشی مقدس مانند نماز خواندن می­دانند. آنها می­خواهند جهان را از ناپاکی و آلودگی پاک کنند. بی شک این گروه‌­ها از هزینه‌­هایی که چنین کاری برایشان ایجاد می­‌کند آگاهی دارند، اما آن هزینه­ها را می­پذیرند. بویژه گروه داعش که چنان در خود چمبره زده است که کاری به نظر دیگری ندارد و چنان خود را در انجام این رفتارها محق می­‌داند که حقی برای نظر دیگری قائل نیست.

به طور یقین تخریب آثار بی­بدیل تاریخی در موصل آخرین اقدام داعش نخواهد بود. داعش با چنین کاری علاوه بر اینکه بیشترین ضربه را به هویت فرهنگی کشور عراق زد و بخشی از مهمترین سرمایه­‌های این کشور را برای همیشه نابود کرد، بلکه به هویت و پیشینه تمام بشریت متعرض شد. آنها جامعه بشری را از بخشی از گذشته خویش محروم کردند.

عجیب است کشورهای اروپایی با هزاران تلاش و جانفشانی کوشیدند تا در طول جنگ جهانی اول و دوم آسیبی به آثار نه چندان باستانی موزه‌­هایشان وارد نشود، درحالی که بسیاری از آنها نیز متعلق به کشورهای دیگر بود؛ اما این گروه جاهل و تاریک فکر با افتخار پتک به دست گرفته و به جان آثار بی­نظیر بشری افتاده­اند. داعش با تخریب مجسمه­‌ها و آثار باستانی، پتک خود را بر سر تاریخ و تمدن بشری زد. به بیان دیگر، با تخریب آثار باستانی موزه موصل در حقیقت داعش جنین تمدن بشری را سلاخی کرد.

کسانی که از داعش حمایت می‌­کنند در جنایات و جرایم این گروه شریک‌اند. داعش یا طالبان یک گروه نیستند، بلکه یک تفکر، یک جریان و یک ایدئولوژی‌­اند. این ایدئولوژی می­‌تواند با هر نامی در هر سرزمینی مانند قارچ رشد کند. این بیماری مسری است، همانطورکه توانسته به قلب اروپا نفوذ کند و جوانان سرگشته غرب به ویژه جوانان تحقیر شده مهاجرین حاشیه شهرهای بزرگ را مجذوب خویش کند، می­‌تواند به هر جایی سرایت کند. این بیماری نیاز به درمان فرهنگی و فکری دارد.

خاورمیانه تا سال­‌های زیادی با این تفکر با نام این یا آن گروه سر و کار خواهد داشت و به طور حتم کشورهای جهان به ویژه کشورهای منطقه خواسته یا ناخواسته واکنش‌­هایی در مقابل این گروه‌­ها از خود نشان خواهند داد. همانطورکه در مقابل این گروه افراطی در عراق گروه­های پیرانظامی افراطی دیگری صف آرایی کرده‌­اند که خود خطری بالقوه برای آینده محسوب می­شوند.

به همین رو وضعیت به ویژه برای کشورهای منطقه بسیار حساس است. باید یادآوری کرد که داعش پیش از هر چیز یک بیماری فرهنگی است؛ گرچه ظهور نظامی نیز دارد. بنابر این باید بیش یا دست کم در کنار فعالیت­‌های نظامی، راهبردها و نهادهای فرهنگی فعال شوند. لازم است کشور ما که در مرزهای مشترک با چنین گروه­‌هایی قرار دارد، بیشتر از پیش موضوع را فرهنگی ببیند و سرداران فرهنگی خویش را نیز به این جبهه فرابخواند.