به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام با ۴۲۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق بیشترین مرز را در بین استانهای غربی با این کشور دارد و هم اکنون مرز مهران به عنوان فعال ترین مرز استان با این کشور برای تردد زائر و مسافر و همچنین صادرات کالا در ارتباط است.
این استان دارای ظرفیتهای بی نظیری در مرز برای توسعه فعالیتهای تجاری دارد ولی به دلیل اینکه هم اکنون فقط مرز مهران فعال است، این مهم تحقق پیدا نکرده و این در حالی است که قرار بوده در دو نقطه دیگر مرز استان با عراق فعال شود.
مرز دهلران، بازارچه چم سری
شهرستان دهلران با داشتن نزدیک به ۲۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در جوار استان میسان قرار گرفته است، این استان با مرکزیت شهر عماره از دیر باز محل زندگی بسیاری از آبا و اجداد مردم دهلران بوده است و مردم شهرستان برای ورود به کشور عراق از آن شهر عبور کرده اند و همیشه مبادلات اقتصادی و تردد در میان ساکنان دو شهر دهلران ایران و عماره عراق در زمان رژیم گذشته وجود داشته است که با سرنگونی رژیم طاغوت و متاسفانه شروع جنگ تحمیلی عراق بر علیه کشورمان و از آن جایی که شهرستان دهلران مورد هجوم مستقیم رژیم بعث عراق قرار گرفت آن ارتباطات به کما رفت.
یکی از مهمترین بازارچه های مرزی استان ایلام که بعد از ۱۰ سال هنوز راه اندازی نشده بازاچه چم سری واقع در شهرستان دهلران بوده است که با توجه به هم مرزی شهرستان با استان میسان عراق از مزیتهای خوبی برخوردار است.
مرز دهلران سالهای سال است به دلیل عدم همکاری مقامات عرق و عدم توجه مسئولان کشور در داخل کشور راه اندازی نشده است ولی گویا به تازگی مقامات عراقی برای راه انداری این مرز موافقت کرده اند.
مرز دهلران راه اندازی می شود
امیدعلی سبزی فرماندار شهرستان دهلران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شهرستان دهلران از موقعیت عالی برای ایجاد بازارچه مرزی با کشور عراق برخوردار است که با توجه به ۲۲۰ کیلومتر مرز مشترک دهلران با کشور عراق و مشترکات فرهنگی، امیدواریم با راهاندازی بازارچه مرزی دهلران شاهد رونق اقتصادی و اشتغال توسط این دولت در دهلران باشیم.
وی بیان داشت: با توجه به موافقت دولت عراق با راه اندازی بازارچه مرزی در دهلران، کارگروه و تیم ویژه ای را برای پیگیری و راه اندازی این بازارچه تشکیل می شود.
فرماندار دهلران عنوان کرد: بر همین اساس دولت ایران سه نقطه مرزی در شهرستان دهلران را جهت گشایش این مرز پیشنهاد داده است که طرف عراقی نیز قرار است نظر نهایی خود را در این زمینه اعلام دارند.
وی با اشاره به مهیا بودن زیرساختهای راه دسترسی، آب شرب و برق بازارچه مرزی دهلران افزود: در پروژههای آبرسانی به مرزها تاکید شده که در برنامههای میان و بلند مدت تکمیل تامین آب شرب بازارچه مرزی لحاظ شود.
سبزی بیان داشت: دهلران دارای ظرفیتهای فراوانی در حوزه نفت و گاز، آب و خاک، کشاورزی و صنعت است که میتوان از ظرفیت بازارچه برای صادرات محصولات استفاده کرد.
وی ابراز امیدواری کرد که پیش از شروع ایام اربعین سال آینده این مرز بازگشایی شده تا ضمن تقسیم شدن حجم تردد زوار میان مرزهای مهران و دهلران امکان ارایه خدمات به زوار عتبات عالیات با شرایط بهتری فراهم شود.
وی همچنین به موضوع سنگینی و حجم زیاد مسافر در مرز مهران در بعضی مواقع از سال همچون مراسم اربعین اشاره و افزود: راه اندازی مرز دهلران می تواند بخشی از ترافیک مسافر و زائر در مرز مهران را کاهش دهد.
امکانات شهرستان پاسخگو نیست
اما راه اندازی مرز دهلران نیازمند توجه مسئولان داخلی است چراکه هم اکنون امکانات شهرستان دهلران پاسخگوی خود مردم شهرستان هم نیست و به عنوان یک شهرستان با مشکلات زیرساختی مهم رنج می برد.
از اینکه راه های ارتباطی شهرستان هم اکنون نیازمند استاندارد سازی است، چهار بانده کردن و ...و همچنین قرار بود فرودگاه دهلران راه اندازی شود که فعلا این مهم تحقق پیدا نکرده است.
قرار بوده دهلران از طریق شهرستان اندیمشک به خط سراسری راه آهن متصل شود که هنوز هیچ اقدامی هم در جهت این مهم انجام نشده است.
متاسفانه مسئولان فقط به کلی بودن مرز دهلران نگاه می کنند ولی به زیرساختهای موجود در شهرستان توجه ندارند و اگر قرار باشد این مرز راه اندازی شود باید امکانات لازم را در جهت خدمات افزایش داد.
همین مرز مهران که حدود ۱۲ سال فعال است ولی مسئولان کشور بعد از این همه سال تازه آن هم بعد از ازدحام جمعیت در زمان اربعین و جوابگو نبود جاده های استان و شهرستان برای تردد، هم اکنون به فکر زیرساختهای شهرستان و مرز افتاده اند و این سابقه نشان می دهد باید از همین حالا به فکر زیرساختهای مرز دهلران بود.
بی شک مردم شهرستان دهلران بی صبرانه منتظر تحقق این خواسته به حق خود هستند و تا اربعین سال ۹۴ شاهد تردد زوار از طریق مرز دهلران به کشور عراق باشیم.
خبرنگار: رمضان نوری