به گزارش خبرنگار مهر، این هفته به نقل از معاون گردشگری آیین نامه امینت گردشگران تشریح شد اما خبرنگار مهر هر چه از او سوال پرسید او تنها یک جمله را تکرار می کرد و آن هم این جمله بود که این آیین نامه قرار است تنها بحث امینت فیزکی نباشد بلکه امنیت روانی جامعه را نیز در پی دارد و هماهنگی بین دستگاهها درباره هر موضوع مربوط به گردشگری را به آنها ابلاغ می کند.
غیر از این جمله هر جمله دیگری که او گفت در تکمیل همین صحبت ها بود و گرنه چیزی جز اینکه این طرح یک آیین نامه امنیتی است و برای رفاه حال گردشگران خارجی تدوین شده چیز دیگری نداشت!
پیشنهادی برای ثبت میراث ناملموس مشترک زنانه بین کشورها
حوزه میراث ناملموس ایران تا کنون کارنامه خوبی نداشته است. چون نه تنها دو سال است که هیچ اثری را در این فهرست جهانی نتوانسته ایم ثبت کنیم بلکه مرکز مطالعات میراث ناملموس نیز تنها بعد از دو سال است که کار خود را رسما آغاز کرده است با این حال در این هفته یک مراسم نکوداشت را برای هفتادمین سالگرد تاسیس یونسکو برگزار کرد که در این مراسم همه سخنرانان حرف های تکراری درباره یونسکو زدند در این میان تنها معاون امور زنان ریاست جمهوری بود که یک پیشنهاد تازه داد و گفت: این معاونت به دنبال شیوه های همکاری با کشورهای دیگر برای ثبت و پاسداری از میراث ناملموس مشترک زنانه است.
در این برنامه مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: این سازمان از تنوع فرهنگی سخن به میان می آورد تا خلاقیت بشری و زایشهای فرهنگی را مستند ساخته و به نمایش بگذارد، اما همه می دانیم که از ره گذر این اقدامات وحدت به ارمغان می آید.
رئیس سازمان میراث فرهنگی تصریح کرد:تدوین و تسلیم پرونده ثبت جهانی نوروز تنها یک نمونه از این همیاریها است، حدود دو ماه پیش با مشارکت دوازده کشور متعلق به همین پهنه جغرافیایی، بار دیگر تدوین شد و منتظریم که در سال ۲۰۱۶ بر فهرست معرف میراث فرهنگی ناملموس یونسکو بنشیند و از کنار آن هم، فرهنگ ناملموس غنی این منطقه به جهانیان عرضه شود و هم روح نوروز که همان شادی، دوستی، همیاری و پاکسازی روح و محیط زندگی است جانی دوباره یابد.
معاون رئیس جمهور اضافه کرد: کشور ایران برای هرگونه همکاری و همیاری در جهت صیانت از مواریث فرهنگی این منطقه غنی، اعلام آمادگی میکند.
معرفی اصنافی که بیش از ۸۰ سال موزه دارند
هشتمین دوره انتخاب موزه برتر با شعار «موزه ها برای جامعه پایدار» روز بیست و هشتم اردیبهشت ماه در موزه هنرهای معاصر با معرفی برترین موزه های کشور برگزار می شود، به همین مناسبت نشست خبری رئیس کمیته موزه های ایران «ایکوم» پیش از ظهر روز یکشنبه برگزار شد و از آنجا که رئیس کمیته ایکوم اکنون ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی را نیز برعهده دارد خبرنگاران برای این نشست به ساختمان پژوهشگاه میراث فرهنگی رفتند.
احمد محیط طباطبایی قائم مقام کمیته ایکوم درباره معرفی موزه های برتر گفت: گزینش در دو بخش موزه های دولتی و خصوصی انجام می شود و در ۱۲ شاخص همچون سال های گذشته مورد ارزیابی قرار می گیرد مانند شاخص های جهانی ایکوم که شامل بازدید، آموزش، پژوهش، خلاقیت است و شاخص های ایران مانند اینکه چقدر موزه ها نسبت بازدید کودکان عملکرد خوبی داشته اند.
براساس این شاخص ها موزه برتر انتخاب می شود و بیشتر نوعی معرفی آن موزه خواهد بود. همچنین در کنار آن از پیشکسوتان و یا افرادی که دیگر در بین ما نیستند تقدیر خواهد شد.
وی افزود: مانند سال های گذشته در روزهای نزدیک به روز ۲۸ اردیبهشت ماه تعدادی موزه افتتاح خواهد شد. همچنین همایش های مرتبط با آن برگزار می شود. همچنین ایکوم سعی می کند موزه هایی که مکان خاصی ندارند را احیا کند مانند موزه گرافیک که در سال گذشته صاحب مکان شد و یا موزه هنرمندان خودآموخته که مجموعه کارهای موزه ای آنها اکنون جایی برای نمایش ندارد. تعدادی از موضوعات نیز وجود دارد که موزه ای سیارند مانند موزه ادبیات کودک. همچنین موزه روستایی نیز به عنوان یکی از بهترین موزه های نمونه همایش بین المللی را برگزار خواهد کرد.
نمایشی برای دانشمند شدن یک مدیر گردشگری پر حاشیه!
عصر روز پانزدهم اردیبهشت ماه دانشگاه عدالت، تالار قلم کتابخانه ملی را برای نزدیک به سه ساعت اجاره کرد تا این سالن در اختیار محمد شریف ملک زاده، معاون اسبق گردشگری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی در دولت دهم باشد. در این برنامه، ایرج افشار سیستانی، ایران شناس و نویسنده بیش از پنجاه کتاب در زمینههای گوناگون مردمشناسی، زبانشناسی و جغرافیای تاریخی ایران حدود نیم ساعت به تمجید از محمد شریف ملک زاده پرداخت و گفت: وجود چهره هایی مانند آقای ملک زاده باعث شده تا آبرو به ملت های جهان بخشیده شود.
پیام تبریک دانشگاه های گردشگری دنیا
در این مراسم اعلام شد که بیش از 20 دانشگاه معتبر جهانی، ثبت اختراع تورهای گردشگری با علایق ویژه توسط ملکزاده را تبریک گفتهاند. صادقی که در دوره معاونت ملکزاده در حوزه گردشگری یکی از کارشناسان او بود، دو پیام تبریک از دو دانشگاه خارجی را قرائت کرد. همچنین پیام مدیرکل سازمان جهانی جهانگردی (UNWTO) به مناسبت ثبت اختراع تورهای گردشگری با علایق ویژه خوانده شد.
سپس محمد شریف ملکزاده که اکنون معاون بینالملل دانشگاه عدالت است،گفت: برخی میگفتند این اختراع را به ما نشان بده؛ در حالی که اختراع من نتیجه فکر است. همچنین من فردی را به این مراسم دعوت کردهام که اختراع زنده ایران است تا ثابت کنم با درجه و تخصص نمیتوان صاحب نبوغ شد، بلکه با فکر و اندیشه میتوان ایران را در حوزه توریست با علایق ویژه به دنیا معرفی کرد. این اختراع زنده نامش «عباس برزگر» است.
وی سپس به سخنرانی تخصصی در حوزه مدیریت و گردشگری پرداخت. سپس از عباس برزگر دعوت کرد تا سخنرانی کند.
عباس برزگر فعال گردشگری در روستای بوانات استان فارس گفت: من یک کارگر معمولی بودم که دستفروشی میکردم و سنگ قبر میشستم. چند باری به تهران آمده بودم و به مسئولان مختلف گفتم که میخواهم در حوزه گردشگری کار کنم ولی کسی به من توجه نکرد. یک روز به سازمان میراث فرهنگی رفتم و در راهرو به آقای ملکزاده گفتم به من عالیترین پروانه گردشگری را بدهید. من شما را روسفید میکنم. ایشان به من اعتماد کرده و این کار را انجام دادند. حتی من و خانوادهام آن زمان در مسافرخانه بودیم و آقای ملکزاده، ما را به هتل پنج ستاره فرستاد. اکنون دخترم در یازده سالگی دکترای فرانسه دارد و دو دخترم به عنوان کوچکترین راهنمایان گردشگری در ایران و جهان شناخته شدهاند.
در حین صحبتهای او، ملکزاده مدام اشک میریخت و دوربینها تصویر او را در مانیتور سالن منعکس میکردند.
بیشترین زمزمه ای که در سالن و حتی بیرون از سالن شنیده می شد این بود که کتاب نوشتن اختراع نیست! تور گردشگری با علایق ویژه چیست؟! چرا کسی نمی گوید آخر مگر کتاب را هم می توان به عنوان اختراع ثبت کرد؟
برخی از راهنمایان گردشگری و کوهنوردان در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کردند که تصاویر منتشر شده در این کتاب متعلق به آنهاست. این افراد اعتراض خود را در پایان برنامه به ملک زاده اعلام کردند وی نیز از آنها خواست با او در وقت مناسب تماس بگیرند.
آمارهای گردشگری ایران توسط مرکز پژوهش های مجلس بررسی شد
مرکز پژوهش های مجلس در تیر ماه سال 93 گزارشی با عنوان حساب های اقماری ابزاری برای سیاست گذاری حوزه گردشگری منتشر کرد که هدفش از انتشار این گزارش تبیین جداول حساب های اقماری گردشگری، اهمیت و اجزای هر جدول در کمی کردن آثار اقتصادی گردشگری بود. به عبارت دیگر تلاش این گزارش در ترسیم وضعیت مطلوب نظام آماری کشورها در حوزه اقتصاد گردشگری بود.
ولی اکنون در گزارشی به تبیین کارکرد و گردآوری آن دسته از شاخص های آماری پرداخته که لزوما در استقرار نظام حساب های اقماری گردشگری باید مورد توجه و استفاده قرار گیرند. به همین منظور با استفاده از آخرین گزارش های منتشر شده توسط سازمان جهانی گردشگری در سالهای 2014 و 2015 شورای جهانی سفر و گردشگری در سال 2014 و نیز گزارش های مرکز آمار ایران در سال های 87 تا 92 تلاش شده است تا جایگاه گردشگری در نظام کلان اقتصادی کشور و وضعیت گردشگری درون مرزی، برون مرزی و داخلی ترسیم شود.
اداره میراث فرهنگی تهران از بیمارستان لقمان شکایت کرد
سال گذشته خبر رسید که بیمارستان لقمان قصد توسعه بیمارستان تا محل دفن شهدای مشروطه را دارد. اداره کل میراث فرهنگی استان تهران متوجه شد بخشی از این ملک نیز تخریب شده است بنابراین درصدد شکایت برآمد.
در این باره اکبر رستمیان، کارشناس حقوقی اداره کل میراث فرهنگی گفت: با توجه به گزارش کارشناس میراث فرهنگی مبنی بر تخریب آرامگاه ملک المتکلمین توسط سرایدار مستقر در ملک و تصرف بخشی از ملک توسط بیمارستان لقمان و احداث دیوار به بهانه توسعه از سرایدار و بیمارستان شکایت کردیم.
این کارشناس حقوقی متن شکایت ارائه شده را توضیح داد و گفت: در متن این شکایت که به دلیل تخریب انجام شده درحدود بین سال ۹۲ و ۹۳ انجام شده، آمده است دیوار اصلی باربر و بنای اصلی ساختمان تخریب شده و این اقدامات موجب تخریب اثر تاریخی را فراهم کرده است.این موضوع از جهت تخریب آثار تاریخی مورد پیگیری حقوقی قرار گرفت و در دادسرای ناحیه ۱۱ میدان منیریه و شعبه پنج بازپرسی مطرح شد و در حال رسیدگی پرونده شکایت اداره میراث فرهنگی تهران علیه مخربان است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه با سرایدار بر سر ملکیت بنا اختلاف نظر داشتیم و او عمدی بودن تخریب را نمیپذیرفت، این موضوع از سوی رئیس شعبه به بخش کارشناسی ارجاع شد. کارشناس رسمی دادگستری نیز تصرف غیرقانونی و تخریب عمدی را محرز دانست.
این کارشناس حقوقی افزود: نظر کارشناس رسمی مورد اعتراض مدیریت بیمارستان لقمان قرار گرفت و دوباره پرونده شکایت به هیات سه نفره ارجاع داده شد. آنها نوشتند که تخریب بر اثر گذر زمان و یکسری موارد موضعی بوده است. هفته گذشته ما به نظر این هیات و اختلاف نظرهای بوجود آمده اعتراض کردیم و این اعتراض خود را با دلایلی که قرار است ارائه شود، به دادگاه اعلام می کنیم به همین دلیل تقاضای مطرح شدن این موضوع در هیات ۵ نفره را داده ایم. چرا که حق اعتراض برای ما مسجل بود و از این امکان استفاده کردیم. حتی ممکن است این پرونده در هیاتهای ۷ و ۱۱ نفره نیز بررسی شود.