به گزارش خبرنگار مهر، نظام آموزشی حوزه با وجود تربیت هزاران نخبه و عالم دینی، امروز در مواجهه با پدیدههای نوظهور و مدرن، وارد چالشهای جدیدی شده است.
از یک سو عدهای معتقدند که منشا افول تحصیلی طلاب علوم دینی را میتوان در کمرنگ شدن سنتهای اصیل و کارآمد حوزه همچون پیش مطالعه، انس بین طلاب و استادان، مباحثه و... یافت. این افراد عمدتا از استادان شاخص حوزههای علمیه هستند که بارها نسبت به کمرنگ شدن این سنتها در حوزه هشدار دادهاند.
عدهای دیگر معتقدند که پیشرفت علوم و پیدایش مسائل جدید ایجاب میکند که طلاب علوم دینی همپای سایر نظامهای آموزشی، راه مدرنیته را در پیش بگیرند.
اما به نظر میرسد تفکر بیشتر نخبگان حوزوی به در هم آمیختن سنت و مدرنیته باشد؛ روشی که ضمن حفظ سنتهای اصیل حوزه، طلاب علوم دینی را به تبحر در پاسخگویی به مسائل روز و بکارگیری از تجهیزات مدرن رهنمون میکند.
خبرگزاری مهر برای بررسی عمیقتر این پرونده، سلسله گفتگوهایی با طلاب، استادان و نخبگان حوزوی خواهد داشت تا مسائلی همچون دلایل کمرنگ شدن سنتهای اصیل حوزه، گرایش طلاب علوم دینی به دریافت مدرک دانشگاهی، افت تحصیلی در حوزههای علمیه و موارد اینچنینی را واکاوی کند.
مدرک، انگیزه است
آیتالله احمد بهشتی - عضو مجلس خبرگان رهبری و یکی از استادان حوزه علمیه قم معتقد است که مدرک گرایی در حوزه رواج یافته و این یک واقعیت است که طلاب به دریافت مدرک گرایش دارند.
وی اضافه کرد: در گذشته، طلاب علوم دینی دنبال مدرک نبودند و فقط تلاش میکردند از نظر علمی و تهذیبی ارتقا پیدا کنند ولی الان دنبال مدرک هستند.
این استاد حوزه که در شهر میانشهر استان قم در حال راه اندازی حوزه علمیه خواهران است، اظهار کرد: اگر ما اعلام نکرده بودیم که به افرادی که وارد حوزه علمیه میشوند مدرک میدهیم ممکن بود از بین ۷۰ نفر که ثبت نام کردند ۱۰ نفر نمیآمدند.
آیتالله بهشتی مدرک را انگیزهای برای تحصیل طلاب ذکر کرد و در عین حال گفت: باید سعی شود ضمن گرایش طلاب به مدرک، توجه جدی به معلومات و عمق تدریس و تعلم و تربیت باشد، یعنی ضمن اینکه طلاب مدرک میگیرند، افراد فاضل و باسواد تربیت شوند.
وی با بیان اینکه چارهای نیست که مدرک باید باشد، گفت: البته مدرک باید نشان دهنده توجه عمیق به محتوا و تعلیم و تربیت باشد.