به گزارش خبرنگار مهر، سید حسن میرفانی عصر یکشنبه در خلال رونمایی از روش نوین پیشگیری از زوال چنارهای شهر شاهرود در پارک شهدای محراب این شهر، با تاکید بر اینکه شاهرود نگین سبز کویر است، ابراز داشت: هم اکنون شهر شاهرود با داشتن ۱۴۵ هزار نفر جمعیت، بین ۲۵۰ تا ۲۶۰ هکتار فضای سبز دارد که این میزان به نسبت سایر شهرهای کویری ایران مقدار قابل توجهی است.
وی افزود: در بین این حجم از سرانه فضای سبز قطعا چنارهای شاهرود به عنوان ریه های شهرمان اهمیت ویژه ای پیدا می کنند لذا می توان چنارهای شهرمان را دلیلی مضاعف برای زیبایی این نگین کویر دانست.
سرانه فضای سبز در شاهرود نزدیک به میانگین جهانی است
شهردار شاهرود همچنین با اشاره به اینکه سرانه فضای سبز در شاهرود نزدیک به میانگین جهانی است، گفت: این سرانه برای هر نفر ۱۸ متر مربع است و این در حالی است که متوسط جهانی فضای سبز برای هر نفر ۲۰ متر مربع عنوان می شود.
میرفانی تاکید کرد: سرانه فضای سبز هم اکنون در ایران برای هر نفر متوسط هفت تا ۱۲ متر مربع است که این مهم نشان می دهد شاهرود با توجه به قرارگیری در حاشیه کویر از وضعیت مناسبی برای استفاده از فضای سبز برخوردار است.
وی ادامه داد: مجموعه شهرداری نیز با درک اهمیت وجود فضای سبز برای شهروندان شاهرودی از سال گذشته اقدامات مثبتی از قبیل افزایش لوله گذاری های انتقال آب به صورت قطره ای و بهبود شرایط آبرسانی را در دستور کار قرار داده است.
اجرای ۱۲۰ کیلومتر لوله کشی تحت فشار برای آبیاری قطره ای فضای سبز شاهرود
شهردار شاهرود همچنین از اجرای ۱۲۰ کیلومتر لوله کشی تحت فشار برای آبیاری قطره ای درختان و فضای سبز شاهرود خبر داد و ابراز داشت: این اقدام به همت مجموعه فضای سبز و پارک های شهرداری شاهرود در طول یکسال انجام شده است لیکن امید است با وجود مشکلات، در سال جاری نیز شاهد گسترش آبیاری تحت فشار موسوم به قطره ای در سایر مناطق و فضاهای سبز شهری در شاهرود باشیم.
میرفانی یادآور شد: باید نسبت به فضای سبز و مخصوصا چنارهای شهرمان توجه ویژه ای به خرج دهیم تا بتوانیم چنین میراث ماندگاری را برای نسل آینده نیز به ارمغان بگذاریم.
وی با یادآوری اینکه در دین مبین اسلام بر کاشت درخت تاکید فراوان شده است تصریح کرد: بر همین اساس احادیث و روایت فراوانی از انبیاء الهی و امامان معصوم (ع) درخصوص حفظ فضای سبز موجود است.
درمان قطعی چنارهای بیمار گامی مهم در حفط فضای سبز
مسئول پروژه تیمار درختان چنار شهر شاهرود، درباره نحوه یافتن درمان قطعی بیماری زردی این درختان، گفت: بر اساس پژوهش های کشوری و بین المللی بر روی انواع درختان چنار، و جمع آوری اطلاعات از محل نگهداری این درختان سازمان مردم نهاد جمعیت دیده بان طبیعت پس از پنج سال کار تحقیقاتی موفق به یافتن درمان قطعی برای درمان زوال چنارهای شاهرود واقع در پارک شهدای محراب شده است.
حنیف رضا گلزار، درباره پژوهش های انجام شده در این مدت، توضیح داد: تا کنون نهادهای مختلفی بر روی این مهم تحقیق کرده بودند اما در نهایت نرسیدن مواد مغذی به درختان عامل زوال چنار ها اعلام شد لذا تا کنون گروهی راه حل عملی برای این مهم پیشنهاد نکرده بود.
وی افزود: تا اینکه پس از گذشت پنج سال تحقیقات مداوم در نهایت نرسیدن میزان قابل توجهی آهن به درختان بر اثر ازدیاد آهک در خاک و همچنین عوامل اقلیمی و آب منطقه به عنوان علت اصلی زوال درختان معرفی شد، که دیده بان طبیعت موفق شد با ساخت محلولی از مواد ایرانی و با هزینه ای ناچیز این مشکلات را برطرف سازد و حیات را دوباره به سر شاخه های درختان چنار شهرمان هدیه کند.
میزان وجود قابل توجه آهک در خاک شاهرود عامل بیماری درختان فضای سبز
عضو دیده بان طبیعت شهرستان شاهرود همچنین در توضیح بیشتر نحوه عملکرد این دارو، ابراز داشت: نمونه برداری ها در خاک منطقه پارک شهدای محراب شاهرود از غلظت ۳۳ درصدی آهک خبر داد، غلظتی که در عمق ۱.۸ متری به بیش از ۴۴ درصد نیز می رسید که این میزان آهک برای رشد درخت و همچنین رسیدن آهن مورد نیاز به ریشه درختان غیر قابل تحمل است.
گلزار تاکید کرد: همچنین با بررسی منابع آبی منطقه مشخص شد یون کربونات عامل دوم فقر آهن در درختان چنار است که این عامل بر اثر فعل وانفعالات شیمیایی آب در استخرهای ماهی مجموعه آبشار شاهرود رخ داده است.
وی در خاتمه ادامه داد: در کنار این دو عامل، اقلیم قرار دارد که در نهایت با وجود آب مناسب باعث بیماری زردی و زوال در درختان چنار شده بود که با ساخت داروی داخلی و کم هزینه موفق به جلوگیری از این مشکلات شده ایم.