به گزارش خبرنگار مهر، موسم تبلیغی که میرسد، تحصیل طلاب علوم دینی در همه حوزههای علمیه متوقف میشود؛ چه آنهایی که به تبلیغ میروند و چه طلابی که هنوز به توانمندی تبلیغی نرسیدهاند.
ماه مبارک رمضان، ۱۰ روز نخست ماه محرم و ۱۰ روز آخر ماه صفر مهمترین مناسبتهای تبلیغی است که طلاب معمم از سوی نهادهای حوزوی و یا به صورت انفرادی به تبلیغ میروند. اما روزهای دیگری نیز هستند که در آنها دروس حوزههای علمیه همانند دیگر نظامهای آموزشی کشور تعطیل می شود. فصل تابستان، تعطیلات نوروزی، پنجشنبه و جمعه، شهادت امامان معصوم(ع) و تعطیلاتی که در تقویم رسمی کشور درج شده، از جمله این ایام به شمار میآیند.
این نابسامانی و زیادبودن تعطیلات حوزه، در سالهای اخیر باعث انتقاد بزرگان حوزههای علمیه شده است. اساتید مطرح حوزه همچون آیات عظام مکارم شیرازی، سبحانی، جوادی آملی و... بیم آن دارند که طلاب علوم دینی در اثر دوری از اجتهاد و تحصیل از هویت طلبگی خود خارج شوند.
نکته مهم اینکه، در حال حاضر حدود ۱۵۰ هزار طلبه در مدارس علمیه کشور مشغول تحصیل هستند اما در باشکوهترین موسم تبلیغی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار طلبه به مناطق تبلیغی اعزام میشوند. بقیه طلاب یا هنوز در سطح پایین حوزه هستند و لباس مقدس روحانیت را به تن نکردهاند و یا با تعطیل شدن حوزه برنامه منسجمی برای تحصیل ندارند و مشغول امور شخصی هستند.
خبرگزاری مهر، برای پیگیری این دغدغه بزرگان و زعمای حوزههای علمیه سلسله گفتگوهایی با اساتید و فرهیختگان حوزه انجام میدهد تا اظهارنظرها و پیشنهادهای آنان را مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.
لزوم استفاده از طلبهها در تابستان
حجتالاسلام والمسلمین مهدی اقبالی - مدیر مدرسه علمیه علوی قم که ۱۰ سال تجربه برگزاری اردوهای تابستانی برای طلاب حوزه را دارد، در گفتگو با خبرنگار مهر، استفاده از ظرفیتهای طلاب در تعطیلات تابستانی را یکی از دغدغههای خود میداند.
این استاد حوزه تصریح کرد: ما از مسئولان حوزه علمیه انتظار داریم که ترتیبی داده شود تا در فصل تابستان از طلبههایی که قابلیتها و مهارتهای لازم را دارند استفاده کنند.
وی با تشریح تجربه خود در برگزاری اردوهای تابستانی اظهار کرد: طلبهها قبل از اینکه به اردو اعزام شوند، آموزش لازم میبینند و مهارت مورد نیاز را کسب میکنند. این طلبهها حتی تست میشوند که در چه مرحله و کاری به کار گرفته شوند.
حجتالاسلام اقبالی تاکید کرد: ما حاضریم راهکارها و روشهای استفاده از طلبهها و روحانیون در فصل تابستان را ارائه دهیم، چراکه تجربه ۱۰ ساله در این زمینه داریم.
مدیر مدرسه علمیه علوی قم با ذکر نمونههایی از موفقیت طلبههای این مدرسه علمیه در اردوی فرهنگی، آموزشی و تبلیغی مهدیشهر سمنان اظهار کرد: در ابتدای ورود طلبهها به مهدیشهر کسی باور نمیکرد که طلبههای علوم دینی در جذب نوجوانان و جوانان و اجرای برنامههای متنوع فرهنگی تبلیغی موفق شوند ولی بعد از گذشت مدتی، همگان به توانمندی بالای طلبهها پی بردند.
حجتالاسلام اقبالی تخصصی شدن طلبهها را یکی از نیازهای روز جامعه برشمرد و افزود: تعطیلات رسمی حوزههای علمیه در واقع یک فرصت طلایی برای طلبههاست که با برنامهریزی درست در برنامههای آموزشی، فرهنگی و تبلیغی مشارکت داشته باشند.