۲۰ تیر ۱۳۹۴، ۱۰:۴۶

تعطیلات حوزه؛ بایدها و نبایدها -۴

طالب علم طلب تعطیلی ندارد/ مهمترین اولویت طلاب در تعطیلات

طالب علم طلب تعطیلی ندارد/ مهمترین اولویت طلاب در تعطیلات

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه طالب علم طلب تعطیلی ندارد، به تشریح مهم‌ترین اولویت‌های طلاب در تعطیلات حوزه پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، موسم تبلیغی که می‌رسد، تحصیل طلاب علوم دینی در همه حوزه‌های علمیه متوقف می‌شود؛ چه آنهایی که به تبلیغ  می‌روند و چه طلابی که هنوز به توانمندی تبلیغی نرسیده‌اند.

ماه مبارک رمضان، ۱۰ روز نخست ماه محرم و ۱۰ روز آخر ماه صفر مهم‌ترین مناسبت‌های تبلیغی است که طلاب معمم از سوی نهادهای حوزوی و یا به صورت انفرادی به تبلیغ می‌روند. اما روزهای دیگری هم هستند که دروس حوزه‌های علمیه همانند دیگر نظام‌های آموزشی کشور تعطیل می شود. فصل تابستان، تعطیلات نوروزی، پنجشنبه و جمعه، شهادت امامان معصوم(ع) و تعطیلاتی که در تقویم رسمی کشور درج شده، از جمله این ایام به شمار می‌آیند.

این نابسامانی و زیادبودن تعطیلات حوزه، در سال‌های اخیر باعث انتقاد بزرگان حوزه‌های علمیه شده است. اساتید مطرح حوزه همچون آیات عظام مکارم شیرازی، سبحانی، جوادی آملی و... بیم آن دارند که طلاب علوم دینی در اثر دوری از اجتهاد و تحصیل از هویت طلبگی خود خارج شوند.

نکته مهم اینکه، در حال حاضر حدود ۱۵۰ هزار طلبه در مدارس علمیه کشور مشغول تحصیل هستند اما در باشکوه‌ترین موسم تبلیغی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار طلبه به مناطق تبلیغی اعزام می‌شوند. بقیه طلاب یا هنوز در سطح پایین حوزه هستند و لباس مقدس روحانیت را به تن نکرده‌اند و یا با تعطیل شدن حوزه برنامه منسجمی برای تحصیل ندارند و مشغول امور شخصی هستند.

خبرگزاری مهر، برای پیگیری این دغدغه بزرگان و زعمای حوزه‌های علمیه سلسله گفتگوهایی با اساتید و فرهیختگان حوزه انجام می‌دهد تا اظهارنظرها و پیشنهادهای آنان را مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.

توجه به کسب مهارت‌های لازم

حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم علیدوست - عضو جامعه مدرسین و استاد درس خارج حوزه به نحوه مدیریت زمان در تعطیلات رسمی حوزه توسط طلاب پرداخت و اظهار کرد: طالب علم طلب تعطیلی ندارد، بلکه تبدیل دارد؛ یعنی شکل کارش عوض می‌شود. باید به ساحت‌هایی که در ایام درسی سال به آنها پرداخته نمی‌شود و برای یک طلبه لازم است بپردازد و وقتش را از آن طریق مصرف کند.

وی تصریح کرد: اگر خواسته باشیم برنامه تعطیلات را (به خصوص تابستان) رتبه بندی کنیم، طلاب باید باقی‌مانده کتاب‌هایی که در طول سال خوانده اند را با انتخاب استاد یا مباحثه با کسی که از خودشان جلوتر است و یا با گوش کردن نوار و سی دی به پایان برسانند. معنا ندارد مثلا ۶۰ درصد یک کتاب صرفا برای اینکه طلبه نمره بیاورد، خوانده شود و بقیه مطالعه نشود.

این استاد حوزه دومین اولویت طلاب در تعطیلات را پرداختن به برخی مهارت‌هایی ذکر کرد که برای یک طلبه لازم است و گفت: آموختن یک یا دو زبان دنیا، آشنایی با کامپیوتر و برنامه‌های نرم افزاری و... از جمله مهارت‌های مورد نیاز طلاب است.

تعمیق مطالعات مرتبط با درس‌های حوزه

حجت‌الاسلام علیدوست با تاکید بر لزوم مطالعات جانبی و معلومات عمومی که یک طلبه نیاز دارد ولی در ایام سال به آن پرداخته نمی‌شود، اظهار کرد: البته باید این برنامه ها از اساتید باتجربه آموخت تا با صرف وقت کمتر، استفاده بیشتری برد.

عضو جامعه مدرسین تاکید کرد: ایام تعطیلات بهترین فرصت برای مطالعات مرتبط با درس‌های حوزه است که در طول سال خوانده نمی‌شود؛ به عنوان مثال فلسفه مضاعف، فلسفه دین، فلسفه کلام، فلسفه لغت و بحث‌هایی که بسیار ضروری است اما هنوز متولیان امر آن طور که باید متقاعد نشده اند که آنها را در متن درس قرار دهند.

وی بر لزوم توجه طلاب به مسئله تبلیغ تاکید کرد و یادآور شد: طلبه چه معمم باشد چه نباشد نباید به هیچ وجه تشرف به تبلغ را فراموش کند چون تبلیغ مایه برکت و رشد است.

کد خبر 2854533

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha