به گزارش خبرنگار مهر، انتشارات جهان کتاب، به تازگی هفتمین عنوان از مجموعه «هزارتوی نوشتن» خود را با نام نام «ادبیات سیاه» منتشر کرده است. این کتاب که مجموعه ای از مقالات و یادداشت های مرتبط با ادبیات پلیسی است، به قلم و گردآوری یاسمن منو تدوین شده است.
نکته مهمی که وجود دارد، این است که رمان سیاه با رمان پلیسی و معمایی فرق دارد و با آن ها یکی نیست. امروز مخاطبان ادبیات، ژانر رمان سیاه را با سبکهای متفاوت میشناسند. پایهگذاران و سرآمدان این سبک در امریکا، انگلستان و فرانسه به کنار، نویسندگان برجستهای از کشورهای اسکاندیناوی (سوئد، نروژ، دانمارک و ایسلند) وجود دارند که آثارشان در سطح جهانی ترجمه و منتشر میشود. بهعنوان مثال نویسندگان ایتالیایی سبک خاص خود را دارند. رمان سیاه حتی در جوامع عربزبان نیز جایگاهی مهم یافته است و نویسندگان مطرحی با پیروی از این سبک مینویسند.
قهرمانان رمان سیاه، قهرمانان مدرنیته اند که تنها هستند. اریش فروم می گوید: جامعه مدرن از اتم ها درست شده است. اجزای کوچکی که نسبت به یکدیگر بیگانه اند اما به خاطر مصلحت فردی و از روی الزام در استفاده متقابل، با هم مرتبط می شوند.
در کل، کتاب «ادبیات سیاه» در پی معرفی رمان سیاه و بیان شفاف تفاوت های این گونه ادبی با گونه ای مانند رمان پلیسی و معمایی است. در ابتدای کتاب، مطلبی با عنوان «رمان سیاه» در معرفی و پیشینه این گونه ادبی نوشته شده و سپس مقالات کتاب درج شده اند.
عناوین مطالب و مقالات کتاب به همراه نام نویسندگانشان عبارت است از: «انتقام رمان پلیسی _ جنایی» نوشته یان پلوگستل، «رویکردی جدید به رمان پلیسی» نوشته کریستین فرنیو، «هفت شیوه غالب در سبک پلیسی» نوشته کریستین فرنیو، «پلیسی نویسان مشهور معاصر»، «زنان پلیسی نویس» نوشته الیزابت لوگرو شاپوی، «داستان های پلیسی از سرزمین وایکینگ ها، «دویست سالگی ادگار آلن پو» نوشته فیلیپ سولرز، «تقدیر نویسندگان از ژرژ سیمنون» نوشته ژروم دوپویی، گفت و گو با جیمز الروی، شخصیت های زن در رمان های پلیسی _ جنایی، شخصیت های رمان های سیاه.
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
هانس برتنس در کتاب رمان های جنایی معاصر امریکا می نویسد که زنان نویسنده امریکایی از دهه ۱۹۵۰ در این عرصه حضور داشتند ولی به اندازه کافی مقبول نبودند. «تنها در سال های اول دهه ۱۹۸۰ است که زنان در داستان های جنایی جایگاه شایسته خود را پیدا می کنند... امروز زنان نویسنده در تمامی زیر مجموعه های منتشر شده در سبک جنایی _ پلیسی جایگاه مهمی را اشغال می کنند و در واقع زیرمجموعه های جدیدی نیز به آن اضافه کرده اند.»
یکی از نمونه های بارز آن پاتریسیا کرنول و سبک رمان های «پزشکی قانونی» است که او خلق کرده و امروز خود یک سبک کامل است با نویسندگان دیگری همچون تس جریستان یا کتی ریش و ...
موفقیت کنونی زنان نویسنده رمان های پلیسی _ جنایی باعث انتشار مقالات متعدد در مطبوعات شده است. اما به این حوزه خاص اغلب با کلیشه های قدیمی برخورد می شود. عبارات «ملکه های جنایت» یا «بانوان رمان پلیسی» به طرز دلسردکننده ای مرتب تکرار می شوند. این پندارهای قالبی در رشته مقالاتی منعکس می شوند که در آن ها تعداد زیادی از زنان نویسنده به طور گروهی زیر عنوانی مشترک طبقه بندی می شوند اما ناظران باریک بین هم چون میشل ابسکت نشان می دهند که این عناوین تا چه حد «ساده انگارانه و مبهم است.»...
این کتاب با ۱۲۸ صفحه، شمارگان ۵۵۰ نسخه و قیمت ۸۰ هزار ریال منتشر شده است.