به گزارش خبرنگار مهر، یکی از دغدغههای جدی هنرمندان صنایع دستی، بحث بیمه آنها است؛ کمترین امکانی که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میتواند در اختیار هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی قرار دهد. شهریور ۱۳۹۳، یعنی یک سال پیش بیمه این دسته از هنرمندان قطع شد. از آن زمان تاکنون هنرمندان و صنعتگرانی که به معاونت صنایع دستی مراجعه کردهاند تا از حداقل حقوق خود که همان بیمه است، بهرهمند شوند، از این خدمات بیبهره ماندهاند.
همان زمان، یعنی شهریور ماه سال گذشته، بهمن نامورمطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در پاسخ به خبرنگار مهر گفت: ما به سخنگوی دولت نامه دادهایم و از مسئولان مرتبط از جمله وزارت کار، تعاون و امور اجتماعی طی نامه ای خواستهایم به این مساله رسیدگی کنند.
به گفته نامور مطلق از ۳۵۰ هزار نفری که در بخش صنایع دستی مشغول به کار هستند، تنها ۷۰ هزار نفر، تحت پوشش بیمه و در حال حاضر ۱۰۰ هزار نفر در لیست انتظارند. اگر تکلیف بیمه صنعتگران روشن شود ما میتوانیم قدم بزرگی در راه کارآفرینی برداریم آن هم در شرایطی که اشتغال در بخش صنایع دستی، به شدت در خطر است.
معاون صنایع دستی کشور معتقد است: حداقل امکانی که ما میتوانیم در اختیار هنرمندان صنایع دستی بگذاریم، بیمه است. امیدوارم سازمانها و نهادهای مرتبط، حتی شخص رئیس جمهور و نمایندگان مجلس به اهمیت این موضوع پی ببرند و بودجه و اعتبارات بیشتری را به معاونت صنایع دستی اختصاص دهند.
خبرنگار مهر، بار دیگر به سراغ بهمن نامورطلق رفته و از او درباره بیمه هنرمندان پرسیده است.او در پاسخ با اشاره به انتظارات بالا از معاونت صنایع دستی و عدم تناسب اختیارات، بیان کرد: ما هیچگاه، دخالت مستقیم در بیمه هنرمندان نداشتهایم و این مساله در اختیار سازمان تامین اجتماعی بوده است.
وی به تصمیم خوبی که در دولت گذشته گرفته شد اما شیوه اجرای آن ناکارآمد بود اشاره کرد و افزود: بیمه هنرمندان، تصمیم خوبی بود که در دولت قبل گرفته شد اما به طرز بدی اجرا شد. به این معنی که پالایش و نظارت چندانی وجود نداشت و بسیاری آمدند و بیمه شدند بدون اینکه در شمار هنرمندان صنایع دستی باشند. این اشکال بهویژه در بیمه بافندگان فرش، بیشتر و محسوستر بود.
نامورمطلق در ادامه بیان کرد: در دولت تدبیر و امید، بیمه تعدادی از هنرمندان به دلیل تأخیر درپرداخت حق بیمه یا دلایل دیگر قطع شد. هنرمندان جدید هم بیمه نشدند تا ابتدا پالایشی صورت بگیرد و ما سره و ناسره را تشخیص دهیم. آنها که هنرمندان واقعی و حرفهای بودند، مشکل بیمهشان برطرف شد اما نمیتوانیم متقاضیان جدید را بیمه کنیم و این یکی از مشکلات اساسی ماست چون نه معاونت بودجه دارد نه سازمان تامین اجتماعی.
معاون صنایع دستی کشور با اشاره به دو مشکل اساسی معاونت صنایع دستی گفت: ما دلمان میخواهد هنرمندان صنایع دستی را بیمه کنیم؛ این حداقل امکانی است که میتوانیم در اختیارشان بگذاریم اما این امکان برای ما وجود ندارد و تنها میتوانیم بگوییم شرمنده آنها هستیم. مشکل اساسی دیگری که داریم بیمه هنرمندان بالای ۵۰ سال است. کسانی که به بیمه احتیاج دارند و ما براساس ضوابط نمیتوانیم بیمهشان کنیم مگر اینکه هزینه هنگفتی را به تامین اجتماعی بپردازیم.
نامورمطلق بیمه را امتیازی برای مدیریت صنایع دستی دانست و افزود: ما از هنرمندان خجالت میکشیم چون بیمه، حداقل امکانی است که میتوانیم در اختیارشان بگذاریم و از جمله امتیازاتی است که با آن میتوانیم حوزه را مدیریت کنیم.
اما معاون صنایع دستی، از رفع مشکل مستمری هنرمندان خبر داد و افزود: توافقنامهای میان رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا و براساس این توافقنامه مقرر شد تا در سال جاری، وزارت ارشاد، مستمری هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی را پرداخت کند و حتی معوقههای این چند ماه محاسبه و پرداخت شود.
معاون صنایع دستی کشور در پاسخ به اینکه آیا پرداخت مستمری هنرمندان صنایع دستی، سال آینده نیز برعهده وزارت ارشاد است یا نه گفت: وزارت ارشاد از ما خواسته که یا پرداخت مستمری هنرمندان را خود برعهده بگیریم یا مبلغ مورد نظر را در اختیار ارشاد بگذاریم تا به هنرمندان اختصاص داده شود.