بهمن نامورمطلق در گفتگو با خبرنگار مهر به افزایش ۴۰ درصدی صادرات صنایع دستی اشاره و بیان کرد: به جرات میتوانم بگویم درخشانترین آمار صادراتی را در زمینه صنایع دستی داشتهایم. در حوزه فروش داخلی هم به موفقیتهایی دست پیدا کردهایم. در طول سال، نمایشگاههایی در شهرهای مختلف ایران برگزار میشود که نه همه هنرمندان اما بیشتر آنان از میزان فروش آثار خود راضی هستند.
وی با اشاره به اینکه فروشگاههای صنایع دستی زیر نظر بخش خصوصی اداره میشوند گفت: برگزاری نمایشگاهها و بازارچههای موقت و دائم برعهده معاونت است اما فروشگاهها زیر نظر بخش خصوصی فعالیت میکنند؛ معاونت صنایع دستی، تنها طرح نشاندار کرن این فروشگاهها را برعهده داشته است به این معنی که به برخی فروشگاهها، نشان اعتماد اعطا شده تا ما با این روش بر کیفیت و قیمت کالاها نظارت داشته باشیم. در ضمن، فروشگاههایی که این نشان را دریافت میکنند علاوهبر قیمت منصفانه و کیفیت خوب، تنها بایدبه ارائه فرآوردههای دستی ایرانی بپردازند.
نامورمطلق روزآمد شدن را یکی از سیاستهای معاونت صنایع دستی برشمرد و گفت: فروشگاههایی موفقترند و فروش بیشتری دارند که با تجارت روز همراه شده و در جذب مشتری فعال باشند. امروز فروش آنلاین، یکی از شیوههای جدید بازاریابی است. امروز بازار صنایع دستی، در حال پوست انداختن است و فعالان عرصه تولید و فروش صنایع دستی نمیتوانند به روشهای قدیمی بسنده کنند.
فروش صنایع دستی به ۲ میلیارد دلار میرسد
معاون صنایع دستی کشور به موج گردشگران، پس از پایان تحریمها اشاره و بیان کرد: هنوز تحریمها برداشته نشده و ما با موجی از گردشگر روبهرو هستیم. یکی از اهداف برنامه ششم توسعه، ورود ۲۰ میلیون گردشگر است. با این تعداد گردشگر باید فروش صنایع دستی ما به ۲ میلیارد دلار برسد.از سوی دیگر ما میخواهیم به همین میزان نیز صادرات داشته باشیم البته به شرط اینکه بتوانیم مشکلات ساختاری و اعتباری را برطرف کنیم.
نامورمطلق در پاسخ به اینکه قرار بود بازارچههایی شکل بگیرد و شعار «هر شهر یک بازارچه» هم مطرح شد اما در حد شعار باقی ماند، بیان کرد:ما میخواهیم نحوه فروش صنایع دستی، متنوع باشد. از اینرو بازارچههای قدیمی چون عودلاجان را پس گرفتهایم. از سوی دیگر بازارچههایی برای نسل جدید راهاندازی کردهایم. امسال از بزرگترین فروشگاه مجازی رونمایی کردیم و نخستین حراجی صنایع دستی را سروسامان دادیم. همه اینها اتفاقات خوبی بود که نمیتوان، بیتفاوت از کنار آن گذشت.
صنایع دستی به برندسازی نیاز دارد
معاون صنایع دستی،«برندسازی» را یکی از نیازهای این حوزه برشمرد و گفت: صنایع دستی برتر ما باید به برند تبدیل شود؛ ما به بهترین طرحها، نشان ملی اعطا میکنیم و حالا بِرندسازیِ نشان ملی یکی از اهداف ماست. همچنین هنرمندانی که این نشان را دریافت میکنند، در اولویت شرکت در نمایشگاهها در نظر گرفته میشوند و از بین ممتازان این گروه نیز، افراد شایستهای را به شرکتهای تجاری در داخل و خارج از کشور معرفی میکنیم.
نامورمطلق به شکلگیری انجمن صنفی صادرکنندگان اشاره و بیان کرد: ما در انجمن صادرات یک نفر را مامور کردیم تا مشکلات اعضای ۳۰ نفری این انجمن را حل کند، زیرا اگر این تعداد کارشان به خوبی پیش برود، قطعا ۳۰۰ هزار نفر در کار خود پیشرفت میکنند. پس از این هم در حال راهاندازی یک تشکل ۳۰ تا ۵۰ نفری از بهترین طراحان صنایعدستی هستیم تا با گفتوگو و مبادلات علمی پیشرفتهای لازم را داشته باشند.
شهرداریها از صنایع دستی حمایت کنند
معاون صنایع دستی، حمایت شهرداری را از این صنعت ضروری دانست و افزود: امیدواریم شهرداریها از صنایعدستی حمایت بیشتری کنند. زیرا در همه دنیا شهرداریها از صنایعدستی حمایت میکنند و حتی مراکزی را ساخته و در اختیار هنرمندان و تاجران قرار دادهاند. متاسفانه ما هنوز در حوزه صنایعدستی از بضاعتهای شهرداری استفاده نکردهایم. علیرغم تاکیدات مقام معظم رهبری و سایر مسئولان، هنوز آنطور که باید از امکانات شهرداری استفاده نشده است.
وی اضافه کرد: شهرداریها باید بدانند کار صنایعدستی کار دولت نیست و متعلق به همه مردم است، بنابراین همه از جمله شهرداری، صدا و سیما و سایر نهادهای دیگر موظف هستیم به این موضوع بپردازیم و تسهیلات لازم را برای شکوفایی هنرمندان این حوزه فراهم کنیم. من هیچ نهادی را نمیشناسم که نتواند به نوعی در کمک به صنایع دستی مشارکت کند.