به گزارش خبرنگار مهر، لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی ارائه شد و در حالی که پیش از این مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای کلی این برنامه، خواستار توجه جدی به هنرهای سنتی و صنایع دستی شده و موجی از امیدواری پدید آورده بودند، اما در این لایحه پیشنهادی، هیچ توجهی به این مهم نشده و تنها در تبصره ۳۵، ۳۶ و ۳۷ به صورت کلی به ضرورت حمایت از محصولات فرهنگی و صنایع دستی اشاره شده است.
بهمن نامورمطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی در واکنش به انتشار این لایحه پیشنهادی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: قرار است امروز، ۲۸ آذرماه، هنرمندن صنایع دستی در یک تجمع، اعتراض خود را به گوش کارشناسان سازمان مدیریت برساننند. همچنین قرار است در محل سازمان میراث فرهنگی یک نشست فوقالعاده با حضور مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان نامبرده، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی و مهاون صنایع دستی کشور برگزار و پیشنهاداتی مطرح شود. امید که مورد توجه کارشناسان سازمان مدیریت قرار گیرد و اصلاحات و تغییراتی در لایحه پیشنهادی اعمال شود.
به گفته معاون صنایع دستی کشور، در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری برای حمایت از صنایع دستی، ۱۰۰ جلسه کارشناسی در معاونت برگزار شده و در این جلسات کارشناسان و هنرمندان و همچنین نماینده سازمان مدیریت حضور داشتند و به بحث درباره واژه «حمایت» پرداختند اما به هیچ کدام از این موارد در لایحه پیشنهادی پرداخته نشده است.
نامورمطلق با اشاره به مکدر شدن احوالات هنرمندان و مسئولان صنایع دستی از انتشار برنامه پیشنهادی ششم توسعه توضیح داد: در این برنامه نه تنها صنایع دستی که حوزه میراث فرهنگی هم دچار مشکل شده است چرا که مسئولان و متخصصان آن بخش نیز نگران واگذاری بناها به شهرداریها و ... هستند و حتی اظهار میکردند ای کاش در این برنامه ما را هم مانند صنایع دستی نمیدیدند نه این که حوزه میراث فرهنگی را فقط در بخش واگذاری به غیر ببینند، پس با یک نگاه اجمالی درمییابیم به طور کلی وضعیت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این برنامه خوب نیست و مختص به یک حوزه هم نیست و احتمالاً همه حوزههای سازمان گله و شکایتهای خاص خود را دارد.
معاون صنایع دستی با بیان این که همواره معتقد بوده برنامه ششم توسعه یک فرصت تعیین کننده برای صنایع دستی است، ادامه داد: با برنامه تهیه شده از سوی کارشناسان معاونت صنایع دستی این حوزه به یک جهش میرسد. بنابراین امیدواریم سازمان مدیریت، توجه بیشتری به این حوزه داششته باشد.
نامورمطلق به امتیازات جهانی در حوزه صنایع دستی اشاره و بیان کرد: ما طی چند ماه اخیر، موفق به ۹دریافت چند امتیاز جهانی در حوزه صنایع دستی شدهایم. اصفهان به عنوان شه خلاق معرفی شده اما نکته تاسف آور اینکه کارشناسان داخلی ما به اهمیت این هنرهای سنتی پی نبردهاند.
معاون صنایع دستی درباره موضوعات پیشنهادی مورد تأکید هنرمندان و معاونت متبوع خود در این برنامه اظهار کرد: ما می خواستیم یکسری از اختیارات خود را دوباره به دست آوریم و با این افزایش اختیارات، مدیریت بهتری داته باشیم. همچنین از یکسری بخشودگیها چون معافیت مالیاتی برای هنرمندان استفاده کنیم و تسهیلاتی را در زمینه صادرات فراهم آوریم. اما سازمان مدیریت بخش مربوز به تسهیلات را حدف کرده و بند مربوط به افزایش اختیارات را نیازمند وجود یک قانون دائم در این زمینه دانسته است.
نامورمطلق همچنین بیان کرد: امید ما این است که تا لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه در دست دولت است و تقدیم مجلس نشده، کارشناسان سازمان مدیریت، توجهی ویژه به مقوله صنایع دستی داشته باشند و با این کار هم از هنر سرزمین خود حمایت کنند هم به اقتصاد مقاومتی نزدیک شوند.
معاون صنایع دستی اظهار کرد: کمک به صنایع دستی کمک به کل کشور است. سرمایهگذاری در این حوزه، سرمایهگذاری و سودآوری جدی برای دولت به همراه دارد اما متأسفانه برنامهریزان دولت اهمیت این موضوع را درک نمی کنند به این شکل زمینهساز تضعیف صنایع دستی و دولت میشوند. شاید برای برنامهریزان؛ صنایع دستی نسبت به سایر موضوعات از حساسیت چندانی برخوردار نباشد اما تغییرنگاه آنها صنایع دستی این کشور را نجات میدهد و امید را به این حوزه باز میگرداند.
نامورمطلق با انتقاد از سازمان مدیریت گفت: متأسفانه مسئولانی که در سازمان مدیریت حضور دارند، تصویر روشنی از صنایع دستی و هنرمندان محجوب و متین و زحمتکش آن ندارند. اگر حتی سیاستهای ابلاغی رهبری هم در این برنامه رعایت شود برای این حوزه بسیار مفید است. امیدوارم دولتیها به کمک هنرمندان و صنعتگران بیایند و یاریگر این دستان نگران و امیدوار باشند. ما این موضوع را از طریق مجلس شورای اسلامی هم پیگیری خواهیم کرد تا بتوانیم نقایص را برطرف کنیم.