به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی پیش از ظهر چهارشنبه در همایش ملی قفه و هنر که در مرکز همایشهای غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، در ابتدا این موضوع را مطرح کرد که آیا در دروس اجتهادی در باب فقه هنر میتوان نکات جدیدی را به وجود آورد که در حل هنر موجود نقش داشته و بسیاری از مشکلات با این روش اجتهادی تأمین شود.
وی با بیان اینکه هنر یک ضرورت جامعه بشری است، گفت: باید نگاه فقیه بر این اساس تغییر کند و امروز هنر از شکل صرفا یک ابزار تجمل به صورت یکی از ضرورتهای حیات اجتماعی درآمده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه تصریح کرد: امروز تبیین اندیشههای باطل عمدتا از طریق هنر صورت میگیرد و بالعکس اندیشههای درست و صحیح هم از طریق هنر ترویج میشود.
فقیه باید به هنر به عنوان یک ضرورت نگاه کند
وی با تأکید بر اینکه فقیه باید به هنر به عنوان یک ضرورت نگاه کند، افزود: فقه اقسامی دارد و فقه هنر، فقه حکومتی و بسیاری از فقههای دیگر زیر مجموعه فقه اجتماعی قرار دارند.
آیت الله فاضل لنکرانی با اشاره به اینکه در فقه عناوین به مادون و مافوق تقسیم میشوند، گفت: برخی عناوین موجود در روایات به صورت استقلالی مد نظر شارع نبوده و ذیل عنوان دیگری واقع میشده که در واقع همان عنوان مافوق موضوعیت داشته، غنا و مجسمه سازی از همین قبیل هستند.
وی عنوان کرد: به فرموده مقام معظم رهبری هرگز یک فقیه نباید تحت تأثیر جو موجود قرار بگیرد و بر آن اساس حکمی دهد و تصمیمی بگیرد.
استاد درس خارج حوزه گفت: در فقه هنر اراده و قصد مسئله مهمی است و نمایشگری و بازیگری به عنوان قصد و انگیزه رایج و شایع در عالم هنرهای نمایشی سبب خروج هنر از ذیل برخی احکام مربوط به زن ومرد است.