به گزارش خبرنگار مهر، بیش از ۶۰۰ مستندساز و دستاندرکار سینمای مستند کشورمان با شرکت در کمپینی که در فضای مجازی شکل گرفته است خواستار این شدند که هر گونه نمایش رایگان فیلمهای مستند چه در جشنوارهها و چه مراسمها و از سوی همه نهادها متوقف شود.
در متن بیانیهای که تاکنون به امضای بیش از ۶۲۵ نفر رسیده آمده است: «آیا سینمای مستند روی پای خود می ایستد؟
سینمای مستند ایران برای رشد و بالندگی نیاز به تدوین قوانین پایه ای در جهت استقلال تولید و پخش دارد. قوانین موجود به درستی اجرا نمی شود و ناقص اند. در این راستا چهار تن از مستندسازان سینمای ایران (پژمان مظاهری پور، مهدی باقری، مونا زاهد و بهروز ملبوس باف) دست به ایجاد کمپيني به نام «نمایش فیلم مستند رایگان نیست» زده اند و با ذکر مواردی مشخص از سازمان سینمایی کشور می خواهند که درصدد ایجاد این قوانین پایه باشد.
تا به این لحظه بیش از ۶۰۰ نفر از مستندسازان، تهیه کنندگان، نویسندگان، هنرمندان و مخاطبان سینمای مستند در این کمپين عضو شده اند و از این حرکت حمایت کرده اند.
در متن این کمپين آمده است :
فیلم مستند یک اثر فرهنگی فراگیر در جامعه است که به واسطه آن تاریخ و هویت هر ملتی مشاهده و روایت میشود. سینمای مستند در تعامل و هم زبانی مناسب بین فیلمساز و سرمایه گذار کارایی ذاتی خود را برای مخاطب آشکار می کند. دولت ها در بستر توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در نقش رقیب با تولیدکنندگان آثار مستند وارد نشده و همواره نقش حمایتی خود را با وضع قوانین و ایجاد بازار مناسب برای آثار هنری ایفا می کنند. در ایران دستگاه هایی که از بودجه عمومی تغذیه می کنند خواسته و ناخواسته با مستند و مستندساز رفتاری تحمیلی و غیرمنصفانه دارند. درشرایط موجود مستندسازان غالباً مجبور به امضای قراردادهايي بدون درنظرگرفتن حق پخش می شوند. در پخش و بازپخش و استفاده از فیلم ها در رسانه ها و مراکز علمی و آموزشی حق پخش وجود ندارد. جشنواره های مستند به بهای جذب مخاطب از خیر فروش بلیط گذشته و نمایش فیلم مستند را به ناگزیر رایگان برگزار میکنند. متاسفانه در چنین شرایطی آثار برگزیده نيز در پخش های رسمی با برچسب رایگان به مخاطب عرضه شود. برای محاسبه حق پخشِ متناسب با نوع پخش و نوع استفاده از فیلم مبنایی وجود ندارد. شیوه های موجود در دراز مدت بر تولید، کیفیتِ آثار و ذائقه مخاطبان نیز اثر سوء خواهد داشت.
با توجه به تحولات سالهای اخیر در کیفیت و ظرفیت نمایش آثار مستند، امید مستندسازان به فروش و نمایش فیلم هاست تا از طریق بازار ایجاد شده بتوانند بخشی از اعتبار ساخت فیلم های بعدی خود را تإمین و از محل همین درآمد، هزینه های مربوط به زندگی خود را تأمین کنند.
ما به عنوان جمعی از مستندسازان، تهیه کنندگانِ فیلم مستند، سهامداران، صاحبان فیلم های مستند، عوامل تولید فیلم مستند، هنرمندان و فعالان فرهنگی و رسانه ای از سازمان سینمایی کشور می خواهیم که:
۱- جهت تامین حق و حقوق مادی و معنوی فیلم مستند و مستندساز، ساز و کاری قانونی تدارک دیده شده و در پخش فیلم های مستند، برای هر پخش حقوقی مادی برای صاحبان آثار درنظر گرفته شود.
۲-ایجاد قوانین الزام آور و تعیین حقوق مناسب پخش در شکل گیری رسانه های جدید و دیگر استفاده کنندگانِ فیلم مستند همچون مراکز دانشگاهی، علمی، تحقیقاتی و سازمان های دولتی، عمومی و خصوصی.
۳-تدوین آیین نامه اجرایی جهت درنظر گرفتن حق پخش در تمامی جشنواره ها، سمینارها، برنامه های فرهنگی و دیگر برنامه هایی که در آن فیلم مستند پخش خواهد شد.
با پیوستن به کمپینِ «نمایش فیلم مستند رایگان نيست» مستند و مستندساز را یاری کنید.
لینک کمپين: https://telegram.me/joinchat/CWyJqj5YmGnd16A_A0jPAQ»
این کمپین هنوز در حال عضوگیری است و تعداد اعضای آن افزایش خواهد یافت.
خبرگزاری مهر در روزهای اخیر در سوژه ای با عنوان «آسیبشناسی اکران عمومی فیلمهای مستند در ایران» به موضوع نمایش عمومی مستندها در سینماهای کشور پرداخته که یکی از مباحثی که در این سوژه مدنظر قرار دارد بحث بلیت فروشی برای نمایش مستندها و همچنین رعایت حقوق مادی صاحبان این آثار در نمایش های مختلف است.