به گزارش خبرنگار مهر، محمود حجتی در نشست امروز هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اشاره به ثبات قیمتی کالاهای اساسی در بازار و موجودی مناسب آنها در انبارها، گفت: در حال حاضر ۲ میلیون تن ذخیره ذرت و ۶ میلیون تن ذخیره گندم وجود دارد که این باعث بهوجود آمدن تعادل در بازار و کنترل نوسانات قیمتی شده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: البته این وزارتخانه در چارچوب اقتصادمقاومتی، طرحهایی را ارائه داده که مراحل تصویب را در شورای اقتصاد پشت سر گذاشته و با اجرایی شدن آن، آرام آرام کشور به لحاظ تولید مراحل مناسبی را پشت سر خواهد گذاشت.
حجتی گفت: زمانی که دولت یازدهم روی کار آمد، قیمت هر کیلوگرم ذرت در کف بازار تهران ۱۲۵۰ تومان بود و دهها کشتی بر روی آن روان بود و امکان ترخیص نداشتند و در نهایت این کالا ارز دولتی ۱۲۲۶ تومانی دریافت می کرد اما هم اکنون قیمت ذرت در کف بازار کمتر از ۸۰۰ تومان است و واردکننده از ارز ۳ هزار تومانی استفاده میکند در حالی که بخشی از این کاهش قیمت مربوط به افت قیمت مواد غذایی در بازارهای جهانی و بخشی دیگر مرتبط با امور تسهیل گرایانه دولت است.
به گفته حجتی، دولت یازدهم به هیچ عنوان به دنبال صادرات هندوانه و سیب زمینی خام نیست، زیرا آب کافی در کشور وجود ندارد که بخواهیم این چنین محصولاتی تولید کرده و صادر کنیم و این به لحاظ اقتصاد کلان نیز به نفع کشور نیست؛ بنابراین باید نسبت به صدور این کالاها با انجام فرآوری و ارزآوری بیشتر اقدام کنیم.
این عضو کابینه یازدهم با بیان اینکه برای صادرات سیب زمینی خام باید دهها تلفن به وزرای کشاورزی سایر کشورها داشته باشم، گفت: باید با التماس کشورهای اطراف را به خرید سیب زمینی ایرانی تشویق کنیم، چرا که اگر این صادرات صورت نگیرد، همان پول ناچیز هم به کشاورز نمی رسد و البته اینها تک مضرابهای دولتی است و جزو سیاستهای ما محسوب نمی شود.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه گوجه فرنگی باید در گلخانه ها تولید شود، در ادامه به میزان آب مورد نیاز مصرفی برای تولید این محصول اشاره کرد و گفت: اگر یک میلیارد متر مکعب برای تولید گوجه های گلخانه ای مصرف کنیم، ۲ میلیارد متر مکعب صرفه جویی خواهیم داشت که می توان این آب صرفه جویی شده را در بخشهای دیگر مصرف کرد و شاهد انقلابی در تولید محصولات کشاورزی بود.
وی، تراز غذا در ایران را منفی عنوان و خاطرنشان کرد: در سال ۹۲ تراز غذا در ایران ۸.۱ میلیارد دلار منفی بود در حالی که در ۱۲ ماهه سال ۹۴، این تراز به منفی ۳.۴ میلیارد دلار کاهش یافته که بخشی از آن به خاطر افزایش تولید و صادرات کشور و بخشی دیگر به دلیل کاهش قیمت های جهانی بوده است.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه ظرفیتهای ایجاد شده در تولید مرغ بسیار بالاتر از تقاضا است، افزود: باید به این نکته توجه داشت اگر روزی قرار است مرغ از مرغداری بیرون بیاید، این اتفاق رخ ندهد که ضرر و زیان فراوانی متوجه مرغدار خواهد شد.
حجتی گفت: این ضرر و زیان شامل تلفات بالا، افزایش مصرف دان و چربی بیشتر به جای گوشت مرغ است، بنابراین باید چاره اندیشی لازم را در این خصوص صورت دهیم.
وی ادامه داد: بنده و وزیر صنعت، معدن و تجارت بارها پیگیر یارانه صادراتی مرغ شده ایم که متاسفانه یارانه پرداخت نشده است.
حجتی گفت: مرغ و لبنیات در کشور باید مورد حمایت جدی برای صادرات قرار گیرند و در این میان دولت نیز تلاش کرده است قیمت تمام شده مرغ کاهش یابد و یارانه های صادراتی پرداخت شود تا اوضاع مناسبی حاکم شود.
وی تصریح کرد: در مرغ ۵۰۰ هزار تن ظرفیت صادراتی بالقوه داریم در حالی که سازوکار صادراتی به طور کلی در کشور وجود ندارد و واردات نقش پررنگی در اقتصاد ایفا می کند.
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه در تامین هزینه خرید مرغ از بازار درمانده شده ایم، گفت: خرید مرغی که از بازار صورت می گیرد، به عنوان حمایت از تولید داخلی است و در غیر این صورت، کشور مشکل خرید مرغ ندارد.
وی خاطرنشان کرد: اساس نگاه ما در تولید در مزرعه، افزایش بهره وری است و تلاش داریم تا کشت نشاء را جایگزین کشت بذر کنیم به نحوی که در گلخانه ها نشاء تولید کرده و آن را حتی در زمان تولید غیر فصل به مزرعه منتقل کنیم.