به گزارش خبرنگار مهر مجموعه ۵ جلدی «ماه بر ترک دوچرخه» برگزیده شعر فارسی از اولین شعرها تا امروز برای نوجوانان است. این مجموعه را علی اصغر سیدآبادی تالیف و گردآوری و نشر ثالث منتشر کرده است.
سیدآبادی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این مجموعه میگوید: این مجموعه برای پاسخگویی به یک نیاز تالیف و تدوین شده است. تصویری که در کتابهای درسی از شعرفارسی ارایه میشود، تصویر کاملی نیست و نمیتواند بچهها را جذب کند. این مجموعه تلاش میکند تصویری کاملتر و درستتر از شعرفارسی ارایه کند.
به گفته این نویسنده و شاعر کودک و نوجوان، در کتابهای درسی نه تنها نمونههای خوب و موفق شعر نیمایی و سپید گنجانده نشده که بخش مهمی از شعرهای قدیم ایران نیز در این کتابها غایب است؛ در صورتیکه این شعرها میتوانند پنجره ای زیبا وجذاب به روی شعر فارسی باز و کودکان و نوجوانان را به شعر و ادب فارسی علاقهمند کنند.
سیدآبادی با اشاره به اینکه نمیتوان از کتابهای درسی انتظار داشت، بچهها را با شعرهای خوب فارسی آشنا کند ادامه میدهد: راستش را بخواهید جرقه تالیف این كتاب از جلساتی زده شد كه در اواخر دهه ٧٠ برای تالیف كتاب ادبیات فارسی دوره راهنمایی به آموزش و پرورش می رفتم. آنجا متوجه شدم به دلایل مختلف نمی توان از كتاب درسی انتظار داشت كه نوجوانان ما را با شعر آشنا كند. این مجموعه در واقع به چنین نیازی پاسخ میدهد.
نویسنده مجموعه «ماه بر ترک دوچرخه» درباره ویژگیهای این مجموعه میگوید: در این دوره ۵ جلدی شعرهای برگزیده از دورههای مختلف شعرفارسی انتخاب و درباره ویژگیهای هر دوره به زبانی ساده توضیح داده شده است. این کتاب یک مقدمه دارد که در آن درباره چگونگی شعرخواندن، شکل ظاهری شعر و کلمات آسیب دیده در شعر به اضافه فهرستی از شعرهای آسانتر بحث شده است. سپس در ۲۱ فصل درباره شعرهای دورههای مختلف توضیح داده شده و برگزیدهای از شعرهای این دورهها ارایه شده است و سپس کتابشناسی شاعران معاصر، فرهنگ واژگان شعر و موخرهای در توضیح روش کار آمده است.
سیدآبادی با اشاره به اینکه شعر شاعران مهم و تاثیرگذار ایران، از قرن چهارم تا دوره معاصر در این مجموعه آمده بیان میکند: تقریبا شعر همه شاعران مهم ایران، از اولینها تا شعرای معاصر در این مجموعه آمده اما تعداد شعرها از هر شاعر متفاوت است. دلم میخواست از شاعران مهمتر، تعداد بیشتری شعر میگذاشتم اما در ارتباط با همه شاعران تاثیرگذار، این اتفاق نیفتاد و دستم برای انتخاب باز نبود چراکه باید تناسبی بین اهمیت شاعر و نگاه مخاطب ایجاد می كردم و ناچار شدم از بسیاری شاعران فقط یك شعر بیاورم و نه بیشتر.
نویسنده «ماه بر ترک دوچرخه»با تاکید میگوید: این مجموعه به شعر كودك و نوجوان نمی پردازد و در آن نشانی از شعر نوجوان و كودك نیست. حتی از كسانی مانند قیصر امین پور هم، شعری انتخاب نشده؛ این مجموعه، در واقع گزیدهای از شعر ایران است برای نوجوانان؛ بیآنکه اثری از شاعرانی چون قیصر امینپور و بیوک ملکی و مصطفی رحماندوست و دیگر شاعران نوجوان در آن آمده باشد. چون فرض ما براین بوده که نوجوانان و كودكان علاقهمند به شعر، علی القاعده باید شعرهای نوجوان را خوانده باشند. خوب هم هست كه كسی آنتولوژیی از شعر كودك و نوجوان ایران تدوین و منتشر كند، اما تعریف كار من متفاوت است.
دو جلد از مجموعه ۵ جلدی «ماه بر ترک دوچرخه» به شعر معاصر اختصاص یافته؛ نویسنده درباره مخاطبان این مجموعه میگوید: من این کتاب را برای نوجوانان نوشتهام اما چون نمونه چنین کتابهایی برای عموم مردم هم نیست، همه میتوانند این کتاب را بخوانند و استفاده کنند. همچنین نوجوانانی میتوانند فقط به شعرهای این مجموعه بسنده کنند و نوجوانانی هم که شعر را تخصصیتر دنبال میکنند میتوانند همه کتاب را بخوانند. جمعی از خوانندگان هم می توانند بزرگسالان باشند، کسانی که شعر را تخصصی دنبال نکردهاند اما به آن علاقهمند هستند. ضمن اینكه این مجموعه ٥ جلدی با بیش از ١١٠٠ صفحه یك مجموعه مدرسه ای - كتابخانه ای است و برای بچهها جنبه دایره المعارفی و تحقیقی هم دارد.