خبرگزاری مهر - گروه استانها: مباحث و شبهههای فراوانی در عصر حاضر پیرامون مهدویت مطرح است که یکی از مباحثی که در این زمینه شاید بیشتر بدان اشاره میشود بحث وجود امام عصر(عج) و حیات ایشان بعد از ۱۴۰۰ سال باشد که باعث میشود تا برخی با تکیه بر این مسئله سعی در تأثیرگذاری بر باور عمومی مردم باشند.
حجت الاسلام حامد قرائتی مدیر بخش مکتوب و رسانه مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: بحثهای نظری و استدلالهای فراوانی برای اثبات حضور امام زمان(عج) وجود دارد که بسیاری از آن در منابع تاریخی، احادیث و روایات ذکر شده است.
اهل سنت به وجود مهدی اعتقاد دارد
وی با بیان اینکه اهل سنت نیز به وجود حضرت مهدی(ع) اعتقاد دارند، بیان کرد: میتوان گفت که اختلاف بین شیعه و سنی در زمینه مصداقی است و در اصل وجود مهدی(ع) اختلافی وجود ندارد و به همین دلیل است که ما در اهل تسنن نیز برخی مواقع با افرادی مواجه میشویم که ادعای مهدویت دارند.
تشکیل حکومتهای مختلف با سوء استفاده از مهدویت
وی همچنین تشکیل حکومت فاطمیون در آفریقا را نیز با استفاده از مهدویت دانست و بیان کرد: ساختار حکومت فاطمیون اسلامی بود و حتی قیام آنها توسط فردی شروع شد که خود را به عنوان مهدی معرفی کرد و مردم به عنوان مهدی با وی بیعت کردند و سلسله فاطمیون تشکیل شد که قدرت زیادی نیز کسب و حتی در برههای توانست بر اندلس، اسپانیا و حجاز نیز سلطه داشته باشد و دانشگاه الازهر مصر نیز توسط این سلسله تأسیس شد.
سوء استفادههایی که از مهدویت صورت گرفته و تشکیل حکومتها و ادعاهایی که در این زمینه به وجود آمده خود از دلایل اثبات وجود مهدی موعود (عج) است
مدیر بخش مکتوب و رسانه مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی ادامه داد: در دوره بنیعباس، منصور عباسی نیز با سوء استفاده از مبحث مهدویت که در احادیث و روایات به آن اشاره شده بود نام یکی از فرزندان خود را مهدی گذاشت و وی را به عنوان مهدی موعود به مردم معرفی کرد.
حجت الاسلام قرائتی در ادامه با اشاره به این موارد افزود: همین مباحث و سوء استفادههایی که از مهدویت صورت گرفته و تشکیل حکومتها و ادعاهایی که در این زمینه به وجود آمده خود از دلایل اثبات وجود مهدی موعود (عج) است که حتی در ادیان و فرق دیگر نیز اعتقاد به مهدی موعود و منجی وجود دارد.
شبهه حیات طولانی
وی در ادامه با اشاره به مطلبی پیرامون سئوالاتی که در رابطه با حیات طولانی امام عصر میشود به توضیحی در این باره پرداخت و گفت: بحث زنده بودن و حیات طولانی ایشان اختصاص به حضرت مهدی(عج) ندارد و در دین مسیحیت نیز زنده بودن حضرت عیسی(ع) مطرح است و حتی زنده بودن حضرت خضر(ع) از اعتقادات است اما به دلیل اینکه مصداق افرادی که عمرهای چنین طولانی به آنها نسبت داده شده کم است پذیرفتن آن شبهاتی ایجاد کرده است.
مدیر بخش مکتوب و رسانه مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی در ادامه به ارتباط امام زمان از طریق نواب در دوران غیبت صغری اشاره و بیان کرد: در طول ۶۹ سال غیبت صغری امام عصر(عج) از طریق نواب با مردم ارتباط داشتند و از سویی دیگر هنگام تولد ایشان برخی بزرگان که به دعوت امام حسن عسکری(ع) جمع شده بودند در جریان تولد ایشان قرار گرفتند که همه اینها در کنار احادیث و روایات تولد ایشان و زنده بودن وی را اثبات میکند.
وی در ادامه به مبحثی دیگر در این زمینه اشاره و بیان کرد: هنگامیکه فردی فوت میکند به دنبال علت فوت آن هستند بنابراین میتوان گفت که این مرگ انسانها است که دلیل میخواهد نه زنده بودن آنها پس این نیز ادعایی پزشکی و علمی مبنی بر این است که مهدی موعود میتواند سالهای متمادی را حیات داشته باشد و نیازی به اثبات علت حیات نیست.
لزوم مراجعه به کارشناسان خبره در پاسخ به سئوالات
حجت الاسلام قرائتی در ادامه با اشاره به اینکه مردم برای یافتن سئوالها و شبهات خود باید به کارشناسان خبره مراجعه کنند به مبحث گفتمان دینی اشاره و گفت: گفتمان دینی به معنای باور عمومی و برداشت مردم در حوزه دین است که این گفتمان برخی مواقع میتواند صحیح و در برخی مواقع نیز میتواند غلط باشد.
گفتمانهای غیر تخصصی و در فضایی غیر استاندارد نمیتواند مخاطبان را نسبت به مسائل دینی اغنا کند
وی با تأکید بر اینکه گفتمان دینی در حوزه مهدویت نیازمند اصلاح جدی است، ابراز داشت: برخی مواقع درباره آموزههای مهدوی مطالبی ارائه میشود که در منابع دینی اثری از آن وجود ندارد و مردم به مرور به آن باور دارند و یا ممکن است وجود داشته باشد اما مصادیقی برای آن در نظر گرفته میشود که ممکن است صحیح نباشد که به عنوان مثال جنگی در سوریه رخ میدهد و اینگونه بیان میشود که این جنگ از علائم ظهور است و با وقوع آن امام زمان (عج) ظهور میکند که همه اینها باعث شکلگیری گفتمان غلط و استفاده ابزاری از دین میشود.
مدیر بخش مکتوب و رسانه مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی به اظهار نظرهای غیر کارشناسانه در مباحث دینی بخصوص در حوزه مهدویت نیز اشاره و بیان داشت: مردم برای یافتن پرسش سئوالات خود نه تنها به کارشناسان خبره مراجعه نمیکنند بلکه برخی مواقع حتی به دنبال یافتن سئوالات خود نمیروند و همین باعث میشود در برخی مواقع سخنانی را از افرادی که اطلاعات چندانی ندارند بپذیرند.
تخصص گرایی در پاسخ به سئوالات دینی
وی تخصص گرایی در پاسخ به سؤالات دینی مردم را مورد تأکید قرار داد و افزود: باید در حوزه پاسخ به سؤالات مهدوی و یا هر سؤال دینی دیگر مخاطب شناسی به خوبی صورت گیرد تا بتوان مطالب را با راهکارها و نیازهای هر گروه به آنها عرضه کرد زیرا گرفتن نسخه واحد برای همه افراد جامعه قطعاً نتیجه عکس به دنبال خواهد داشت.
مدیر بخش مکتوب و رسانه مرکز ملی پاسخگویی به سئوالات دینی در پایان بار دیگر بر موضوع تخصص گرایی برای یافتن بهترین پاسخ برای مخاطبان را مورد تأکید قرار داد و بر این نکته نیز تأکید داشت که گفتمانهای غیر تخصصی و در فضایی غیر استاندارد نمیتواند مخاطبان را نسبت به مسائل دینی اغنا کند و این امر میطلبد که در این زمینه طلاب و روحانیون به شکل تخصصی وارد مباحث دینی شوند.