به گزارش خبرنگار مهر، در مراسمی که عصر دیروز (۲۸ مرداد ماه) در هتل همای مشهد به مناسبت ثبت این شهر به عنوان «شهر جهانی سنگهای قیمتی» برگزار شد، بهمن نامورمطلق گفت: ما تاکنون چهار شهر را در فهرست شورای جهانی صنایع دستی به ثبت رساندهایم؛ اصفهان، لالهجین، تبریز و مشهد در یونسکو ثبت شدهاند. انتخاب هر کدام از این شهرها، یک رخداد بزرگ است و ما در این زمان به رخداد نیاز داریم چرا که رخدادها ایجاد معنا میکنند.
معاون صنایع دستی کشور در این مراسم از راهاندازی یک موزه و پارک ژئوتوریسم برای سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی خبر داد و گفت: ثبت مشهد در فهرست شهرهای جهانی، یک رخداد است که باید به ساختار تبدیل شود. از این رو قرار است در این شهر موزه و پارک ژئوتوریسم و همچنین برجی برای فروش اینگونه سنگها تولید شود.
معاون صنایع دستی کشور در ادامه بیان کرد: مشهد از این به بعد یک معنای تازه هم دارد و آن اینکه به برند «سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در جهان» تبدیل شده است و این اتفاق خوشایندی است که نه تنها خراسانیها که همه مردم ایران باید قدرش را بدانند و در حفظ آن بکوشند.
نامورمطلق با اشاره به اینکه تکرار، زندگی ما انسانها را منجمد کرده است، گفت: رخدادها ما را از این انجماد خارج میکنند و موجب پویایی و حرکت میشوند. رخدادها، ناممکنها را ممکن میکنند. اما این رخدادها فرزند لحظه هستند و پایدار نمیماند. برای پایداری باید به ساختار تبدیل شوند و جشن «مشهد؛ شهر جهانی سنگهای قیمتی» باید آغازی برای ساختارسازی در این شهر و در استان خراسان رضوی شود.
معاون صنایع دستی کشور ترکیب رخداد و ساختار را لازمه رشد دانست و افزود: ایجاد نهاد و ساختار و تحول در بنیانها از شکل دادن به یک رخداد سختتر است. ما در معاونت صنایع دستی به یک رخداد، شکل دادیم اما تبدیل این رخداد به ساختار که نیازمند هدفسازی، برنامهریزی و همچنین تجاریسازی است، بر عهده مسئولان استان خراسان رضوی است.
وی در ادامه به دلایل انتخاب مشهد به عنوان «شهر جهانی سنگهای قیمتی» اشاره و بیان کرد: این شهر از یک سابقه تاریخی و پیوسته و مدام در حوزه گوهرسنگها برخوردار بوده و بیشترین کارگاههای فردی و گروهی در حوزه سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، در این شهر مستقر است؛ تا آنجا که تعداد کارگاهها به ۱۵۷۳ واحد میرسد.
نامورمطلق، وضعیت جغرافیای مشهد را یکی دیگر از دلایل انتخاب آن دانست و گفت: نزدیک به ۴۰ درصد از سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی دنیا در خراسان بزرگ تولید میشوند. انتظار میرود مشهد به مرکز تجارت و تولید منطقه تبدیل شود و تولید و تراش سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در افغانستان، تاجیکستان و کشورهای موجود در خراسان بزرگ را مدیریت کنند.
معاون صنایع دستی کشور به راهاندازی یک برج تجاری در مشهد برای مدیریت امور تجاری در زمینه سنگهای قیمتی اشاره و بیان کرد: علاوه بر راهاندازی بورس سنگهای قیمتی در استان خراسان رضوی و همچنین یک برج تجاری در شهر مشهد، باید اختیارات گمرکی و بانکی نیز به استان تخصیص شود.
همچنین قرار است معاونت صنایع دستی به هنرمندان برای حضور در نمایشگاههای خارجی کمک و در زمینه تبلیغات، از آنان حمایت کند. علاوه بر این قرار است یک موزه و پارک ژئوتوریسم برای سنگهای قیمتی در مشهد راهاندازی شود.
غدا هیجاوی رئیس شورای جهانی صنایع دستی در بخش آسیا و اقیانوسیه نیز انتخاب مشهد به عنوان «شهر جهانی سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی» را تبریک گفت و بیان کرد: ایران در این زمینه از پیشینه طولانی برخوردار است؛ دو دانشمند بزرگ ایرانی یعنی زکریای رازی و ابوریحان بیرونی پژوهشهایی در این زمینه داشتهاند. برای مثال بیرونی رسالههای متعدد در این باره نوشته و تحقیقات او با مدرنترین پژوهشهای روز دنیا، همسنگ است.
رئیس شورای جهانی صنایع دستی در بخش آسیا و اقیانوسیه به ویژگیهای صنایع دستی کارآمد اشاره و بیان کرد: اگر یک طراحی خوب با درک و فهم درست بازار یکی شود و کار خالص و بدون تقلب باشد، مورد استقبال مخاطبان در سراسر دنیا قرار میگیرد. علاوه بر این حمایت دولت از بخش خصوصی مایه دلگرمی هنرمندان و موجب پیشرفت و توسعه صنایع دستی خواهد بود. مشهد در زمینه سنگهای قیمتی از پیشینه طولانی برخوردار است و در این میان جایگاه فیروزه و شهری چون نیشابور را در استان خراسان رضوی نمیتوان نادیده گرفت.