قم - استان قم که پیش از هر چیز در مرز مهران عَلَم خدمت برپا کرده و به زدودن گرد و غبار این راه طولانی از سر و روی زائران اربعین همت گمارده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - سعید عباسی: «استاندار قم به منظور جبران کاستی‌های موجود در این استان، دستگاه‌های اجرایی را برای خدمت‌رسانی بیشتر به زائران اربعین فعال کرده است»، این جمله‌ای است که رضا سیار فرماندار قم می‌گوید و ادامه می‌دهد: شهر قم باید از زائران حسینی به بهترین نحو پذیرایی کند؛ همان‌گونه که در آماده‌سازی موکب‌های خارج از کشور همت کرده‌ایم باید به اسکان زائران و پذیرایی از آن‌ها در قم نیز توجه کنیم.

با وجود اینکه کمبود امکانات و بودجه در برخی حوزه‌ها، حتی جوابگوی نیازهای شهر قم نیست، اما همین توان موجود بسیج شده است تا سپاهیان حریم آل الله(ع) «مَعَ اِمامٍ مَنصور» گویان به اردوگاه سالار شهیدان برسند و از مدت‌ها قبل استان قم در آماده باش و تدارک برای فراهم آوردن مقدمات استقبال و بدرقه زائران اربعین بسر می‌برد.

زائران اربعین یعنی آنان که در راه تجدید عهد با حسین(ع) پای در مسلخ عشق گذاشته‌اند و با طنین پر آواز «اِنی اُحامی اَبَداً عَن دینی» بی سر و سامان فرزند برگزیده خدا شده‌اند و می‌گویند: «گواهی می‌دهم که تو به عهد خود با خدا وفا کردی و در راهش به جهاد برخاستی».

استان قم که پیش از هر چیز در مرز مهران عَلَم خدمت برپا کرد و به زدودن گرد و غبار این راه طولانی از سر و روی زائران اربعین همت گمارد، روزهاست که مفتخر به میزبانی همه آنانی است که همچو خورشید از کوه‌های شرق برآمده‌اند و در غروب صحرای غرب، فرود می‌آیند.

از اسکورت زائران تا پیشتازی در خدمات مرزی و عراق

آن‌گونه که محمد عمو عبداللهی، معاون جهاد سازندگی بسیج دانشجویی استان قم می‌گوید: ۱۲۰ نفر از دانشجویان و طلاب عضو گروه جهاد سازندگی بسیج دانشجویی استان قم در مهران مستقر شده و در موکب برپا شده در مهران، در حال خدمت‌رسانی به زائران امام حسین(ع) در زمینه‌های مختلف مانند اسکان، ‌ تغذیه و ... هستند و تا یک هفته بعد از اربعین امام حسین(ع) نیز در آنجا می‌مانند و به زائران خدمت‌رسانی می‌کنند.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ادامه می‌دهد:‌ همچنین ۳۰ نفر از اعضای گروه جهاد سازندگی بسیج دانشجویی استان قم در موکب مستقر در کاظمین، خدمت‌رسانی به زائران امام حسین(ع) را انجام می‌دهند.

پیش از این نیز موکب‌های حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران با کمک‌های مردمی و خیرین در میانه راه نجف به کربلا برپا شده و پذیرای زائران اربعین بودند که کماکان این خدمات در حال ارائه است و شبکه جهانی ولایت، روزانه ۱۰ ساعت به پوشش زنده تلویزیونی این خدمت در پنج قاره می‌پردازد.

اما در سطح استان و شهر قم نیز اقدامات فراوانی صورت گرفته است. سردار کاظم مجتبایی فرمانده انتظامی استان از اقدامات ترافیکی و تسهیل امنیت عبور و مرور جاده‌ای و شهری ویژه‌ای برای کاروان‌های زیارتی خبر می‌دهد و می‌گوید: برای کاروان‌های زیارتی که از شمال کشور قصد زیارت حرم مطهر حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران را دارند، پیش‌بینی‌هایی شده و کاروان‌ها توسط پلیس اسکورت می‌شوند.

کاروان‌های زائران اربعین که برای زیارت وارد قم می‌شوند توسط پلیس اسکورت می‌شوند

حمیدرضا عابدی خرسند، مدیرکل روابط عمومی شهرداری قم می‌گوید: در سطح شهر، شهرداری به برپایی ستادهای راهنمایی زائران در ایام اربعین همت نموده و زائران خارجی به زبان‌های عربی، انگلیسی و اردو راهنمایی می‌شوند.

وی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر از آماده‌سازی بوستان‌ها و سرویس‌های بهداشتی نیز خبر می‌دهد که به منظور رفاه حال زائران در شرایط کاملاً مناسبی قرار دارند.

اهمیت این موضوع از آن جهت روشن می‌گردد که بدانیم زائران فراوانی از هند، پاکستان، افغانستان و دیگر کشورها ابتدا در قم حضور پیدا می‌کنند و سپس راهی مرز می‌شوند.

دپوی دارو، افزایش داروخانه‌های شبانه‌روزی، استقرار ویژه اورژانس

سید محمد میلانی معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی قم درباره وضعیت دارویی استان اظهار می‌دارد: تمامی پیش‌بینی‌های لازم برای در اختیار داشتن داروی مورد نیاز در ایام اربعین در استان انجام شده است. دپوی دارو در انبارها و مراکز درمانی انجام شده و با توجه به تعطیلات پیش‌رو هیچ‌گونه مشکلی در این راستا نداریم.

وی درباره فعالیت داروخانه‌های شبانه‌روزی اعلام می‌کند: این داروخانه‌ها نیز فعال بوده و علاوه بر آن‌ها در هسته مرکزی شهر نیز تعدادی از داروخانه‌های دیگر را مجوز موقت فعالیت به صورت شبانه‌روزی داده‌ایم.

مهدی فراهانی معاون مرکز فوریت‌های پزشکی استان قم نیز از فعالیت‌های حوزه پیش بیمارستانی اورژانس ۱۱۵ قم می‌گوید که در دو بخش تقسیم می‌شود. بخشی از اقدامات در سطح استان و بخشی دیگر نیز طبق دستورالعمل وزارتخانه به مرز مهران منتقل شده است.

در اطراف حرم مطهر، آمبولانس، اتوبوس آمبولانس و موتورلانس فعال است که اقدام به خدمات‌رسانی به زائران می‌کنند

وی می‌گوید: در اطراف حرم مطهر، آمبولانس، اتوبوس آمبولانس و موتورلانس فعال است که اقدام به خدمات‌رسانی به زائران می‌کنند و در این ایام استقرار و پوشش ویژه در جاده‌ها خواهیم داشت که تا بعد از برگزاری مراسم اربعین ادامه پیدا می‌کند.

محمدرضا مظفری معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم خبر از آمادگی تمامی مراکز درمانی در این ایام می‌دهد و می‌گوید: مراکز خدمات درمانی قم، در اختیار ستاد هدایت استان قرار دارند تا در صورت بروز هرگونه حادثه و نیاز هموطنان زائر، به بهترین نحو خدمات‌رسانی کنند.

آماده‌سازی ۴۰ مدرسه و ۵ امامزاده جهت اسکان

ناصر حمزه‌ای معاون پرورشی و فرهنگی اداره‌کل آموزش و پرورش استان قم نیز با اشاره به آماده‌سازی مدارس در راستای اسکان زوار اربعین اظهار می‌دارد: تاکنون ۴۰ مدرسه به این منظور آماده‌شده است و امام جماعت برای اقامه نماز در آن مدارس در نظر گرفته شده است.

عبدالحمید فاطمیان مدیر اوقاف و امور خیریه ناحیه دو شهرستان قم نیز با اشاره به اقدامات صورت گرفته توسط این نهاد تأکید می‌کند: سه امامزاده در خارج از شهر و دو امامزاده نیز در داخل شهر قم برای اسکان زائران آماده شده است و عمده فعالیت‌های اداره اوقاف برای پذیرایی و اسکان زائران در مسیر برگشت و هنگام عبور آن‌ها از شهر قم است.

توزیع ۲۰ هزار جلد کتاب و ۴ هزار بروشور فرهنگی

داوود شمس جانشین معاون فرهنگی سپاه استان قم با بیان اینکه ۴ هزار بروشور فرهنگی برای ارائه به زائران اربعین تهیه شده است، می‌گوید: نیروهای سازمان اردویی بسیج در مصلای قدس مستقر شده و به زائران اربعین حسینی خدمت‌رسانی می‌کنند.

تدابیر لازم در قم، برای بازگشت زائران اربعین نیز اندیشیده شده است

وحید فرجی سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم هم با بیان اینکه دبیرخانه ستاد اربعین مسئولیت توزیع اقلام فرهنگی را بر عهده دارد، تصریح می‌کند: چاپ کتابچه راهنمای زائران در ۲۰ هزار جلد، برپایی چادرهای هلال احمر در ورودی‌های شهر و توزیع اقلام فرهنگی در مصلی از اقدامات فرهنگی صورت گرفته در استان است.

مسئولان و مردم قم در تلاش‌ هستند تا بتوانند هرچه بهتر و بیشتر در این همایش عظیم مردمی ایفای نقش کنند. چنانچه رضا سیار فرماندار قم بار دیگر تأکید می‌کند: تدابیر لازم در قم، برای بازگشت زائران اربعین نیز اندیشیده شده است.

این همه شاید کمترین کاری باشد که می‌توان برای میلیون‌ها انسانی کرد که این روزها سرود یکصدایشان چنین است: ...خدایا من گواهی می‌دهم... او (حسین(ع)) را مدافعی از مدافعان حق قرار دادی و میراث‌های پیامبران را به او عطا فرمودی و او را از میان جانشینان حجّت بر بندگانت قرار دادی و او در دعوتش جای عذری باقی نگذاشت و از خیرخواهی دریغ نورزید و جانش را در راه تو بذل کرد تا بندگانت را از «جهالت» و «سرگردانی» برهاند، در حالی که (دشمنان تو) علیه او به کمک هم برخاستند.