به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، سید محمد کیایی با بیان اینکه پیاز زعفران جزو ژرم پلاسم ایران و خروج آن غیر قانونی است، اظهار داشت: با افراد خاطی در این زمینه باید برخورد قانونی شود.
وی افزود: موضوع خروج پیاز زعفران را با دستگاههای مختلف از جمله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و نیروی انتظامی مطرح کرده و در حال پیگیری آن هستیم.
کیایی تصریح کرد: از آنجایی که پیاز زعفران در اشکال و نامهای مختلف ممکن است از مرزهای شرقی کشور به خصوص مرز با افغانستان خارج شود، گفت: با اطلاع رسانیهای صورت گرفته به مرزبانی کشور، قرار است سازمانهای جهاد کشاورزی خراسان جنوبی و رضوی آموزشهای لازم را برای شناسایی پیاز زعفران به مرزبانان مرزهای شرقی ارایه دهند تا از خروج غیر قانونی آن جلوگیری شود.
وی با اذعان به اینکه کشورهای اروپایی مانند هلند پیاز زعفران را تولید و به سایر کشورها صادر میکنند، اظهار داشت: با این وجود با توجه به کیفیت و طعم و عطر بی نظیر زعفران ایرانی، به نظر میرسد عمده پیاز زعفران کشت شده در افغانستان مربوط به ایران باشد.
مدیر کل دفتر امور گلخانهها، گیاهان دارویی و قارچ معاونت امور باغبانی به تعرفه ۳۵ تا ۳۸ درصدی چین و هند برای واردات زعفران ایران و تعرفه صفر درصدی برای واردات زعفران افغانستان اشاره و اعلام کرد: برخی از افراد سودجو در کشور، محصول زعفران را به طور غیر رسمی به افغانستان منتقل کرده و از آنجا با برند زعفران افغانستان صادر میکنند.
وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی این موضوع را نیز پی گیری میکند تا از طریق مراجع قانونی جلوی آن گرفته شود.
کیایی اذعان داشت: چین و هند از کشورهای هدف ایران برای صادرات زعفران هستند و وزارت جهاد کشاورزی در مورد کاهش تعرفههای این دو کشور با سازمانهای ذی ربط رایزنی و مذاکراتی را انجام خواهد داد.
به گزارش مهر، پیش از این علیرغم آنکه فعالان بخش خصوصی و کارشناسان درباره قاچاق پیاز زعفران از کشور هشدارهایی داده بودند، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه گفته بود: جای نگرانی در این زمینه وجود ندارد و شرایط آنگونه که عنوان می شود حساس نیست، چرا که در کشوری مانند افغانستان تولید زعفران نمیتواند چندان اقتصادی و پرسود باشد.
به گفته محمدعلی طهماسبی در حال حاضر سطح زیرکشت زعفران کشور ۹۵ هزار هکتار است و پیش بینی می شود در سال جاری تولید این محصول در کشور ۳۶۰ تن باشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه میزان تولید طلای سرخ در افغانستان به ۳.۵ تن رسیده است، اعلام کرده بود: بنابراین این کشور رقیب چندان جدی برای ما محسوب نمیشود.