به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرانس پرس، استرالیا امروز سه شنبه برای باز کردن درهای پیمان «ترانس- پاسیفیک» به روی چین، با هدف پی ریزی دوباره چارچوب این پیمان تجاری آن هم بدون حضور آمریکا، اظهار امیدواری کرد.
گفتنی است که دیروز دوشنبه، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری تازه کار آمریکا با جامه عمل پوشاندن به وعده انتخاباتی خود، از پیمان تجارت آزاد ترانس- پاسیفیک (TPP)، خارج شد –توافقنامه ای که در صورت اجرا، مناسبات تجاری ۱۲ کشور حاشیه اقیانوس آرام با مجموع ۴۰ درصد از حجم اقتصاد جهانی را تحت الشعاع قرار می داد.
در همین راستا، «ملکوم ترنبول» نخست وزیر استرالیا، از عزم دولت کانبرا به مذاکره با سایر کشورهای عضو TPP از جمله ژاپن، نیوزیلند و سنگاپور برای حفظ این پیمان علیرغم خروج آمریکا، خبر داد.
وی در عین حال از امکان تغییر سیاست واشنگتن در طول زمان و تمایل «رکس تیلرسون» گزینه ترامپ برای پست وزارت امور خارجه و بسیاری از جمهوریخواهان کنگره برای حفظ TPP، سخن گفت.
با این حال، ترنبول به فرصت پیش روی اعضا برای حفظ این پیمان بدون حضور آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: قطعا برای چین هم پتانسیل پیوستن به پیمان ترانس- پاسیفیک وجود دارد.
گفتنی است که این پیمان، سنگ زیربنای سیاست چرخش به پاسیفیک «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا، برای مهار قدرت یابی چین در منطقه اقیانوس آرام تلقی می شد و این کشور را تنها در صورتی که حاضر به پذیرش معیارهای اقتصادی آمریکا بود، به جمع دیگر اعضا راه می داد.
حالا، استرالیا، مکزیک و کانادا می گویند که در اجلاس اقتصادی داووس، به چارچوب « TPP منهای آمریکا» فکر کرده و در این میان جایی هم برای چین و حتی اندونزی یا هر کشور دیگری که مایل به مشارکت باشد، در نظر گرفته اند.
اما از همه این احتمال ها که بگذریم، بعضی از اعضا مثل ژاپن همچنان برای به دست آوردن دل ترامپ امیدوارند تا جایی که «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن می گوید ترانس- پاسیفیک بدون آمریکا معنایی ندارد.
حال اگر بخواهیم به رفتار تاجر مسلکانه ترامپ و اظهارات خودش استناد کنیم که می گوید به شرط برآورده شدن منافع بیشتر برای آمریکا، طالب توافق های دو جانبه با هر یک از اعضای TPP است؛ نباید فرضیه باز بودن درهای مذاکره با وی را هم کنار بگذاریم.