به گزارش خبرنگار مهر، خداکرم جلالی در نشستی خبری که به مناسبت هفته منابع طبیعی و آبخیزداری در حال برگزاری است، اظهارداشت: حدود ۸۰ درصد ریزگردهای خوزستان منشا خارجی و حدود ۲۰ درصد آن منشا داخلی دارد.
وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه و سازمان محیط زیست در بخش برون مرزی این مساله را دنبال می کنند، گفت: کشور عراق به دلیل مشکلاتی که با داعش دارد نمی تواند این موضوع را در اولویت قرار دهد.
معاون وزیر جهاد ادامه داد: مسئولان در استان ایلام با استان همجوار آن در عراق قراردادهایی منعقد کرده و حدود ۱۶۰۰ هکتار نهال کاری و بیابان زدایی آنجا انجام داده اند.
جلالی افزود: این اقدامات با هزینه عراقی ها و همکاری اداره کل منابع طبیعی استان ایلام انجام شده است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه با کشور عربستان در حال حاضر روابطی نداریم که بخواهیم در این زمینه مذاکره کنیم اظهار داشت: به محض اینکه شرایطی فراهم شود ما با مسئولان کشور عربستان در این زمینه وارد تعامل خواهیم شد.
جلالی با بیان اینکه کشور کویت نیز سهم کمتری در این زمینه دارد و مذاکرات با این کشور انجام شده است، افزود: قرار است به زودی یک کنفرانس بین المللی توسط سازمان محیط زیست درباره ریزگردها برگزار شود که امیدوار هستیم موثر باشد؛ مساله حل مشکل ریزگردها باید به صورت یک تکلیف بین المللی دربیاید تا کشورها در این زمینه مشارکت های لازم را انجام دهند در غیر این صورت شاید این موضوع خیلی برایشان جدی نباشد.
اختصاص ۳۰میلیارد تومان بودجه برای عملیات ضربتی مقابله ریزگردها
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه برای آغاز عملیات ضربتی به منظور مقابله با ریزگردهای خوزستان ۳۰ میلیارد تومان به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص داده شده است، تصریح کرد: باید یک ردیف ویژه بودجه برای این کار در نظر گرفته شود و به نظر می رسد با رقم های مناسب طی یک برنامه جامع بتوان تا حد زیادی این گرد و غبارها و ریزگردها را کنترل کرد.
این مقام مسئول دولتی دلایل بروز گرد و غبار در کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: به دلیل وضعیت بیابان ها، خشکسالی های مستمر و خشک شدن برخی تالاب ها (در ۱۵ سال اخیر حدود یک میلیون هکتار از تالاب های کشور خشک شده است) ما شاهد بروز پدیده گرد و غبار در برخی نقاط کشور هستیم.
جلالی با بیان اینکه مساله مدیریت آب و گرد و غبار با یکدیگر آمیخته شده اند اضافه کرد: ما در خوزستان یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار بیابان داریم که حدود ۸۰۰ هزار هکتار از آنها کانون بحرانی هستند و باید در آنجا عملیات بیابان زدایی انجام شود.
وی ادامه داد: در ۱۲۰ هزار هکتار از این سطح بیابان زدایی انجام شده که ۶۴ هزار هکتار آن جنگل دست کاشت بوده است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: ۳۵۰ هزار هکتار از اراضی جنوب شرقی اهواز که بخش مهمی از کانون ریزگردهاست؛ اجرای عملیات آبرسانی به ۲۰۰ هکتار آن مشکل گرد و غبار این استان را تا حدود زیادی حل می کند.
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه مالچ های نفتی که برای تثبیت شن های روان استفاده می شود سرطان زا هستند را رد کرد و اظهار داشت: در این زمینه فرضیه هایی وجود دارد اما هیچ کدام از آنها ثابت نشده و به تایید نرسیده است، ضمن اینکه نقش مالچ های نفتی در تثبیت شن های روان بی نظیر است و مالچ های دیگر نمی توانند به این شکل عالی عمل کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی همچنین درباره قاچاق خاک از کشور اضافه کرد: بر اساس قانون صادرات خاک ممنوع است بنابراین هیچ صادرات رسمی در این زمینه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ماموران ما به دقت این مساله را رصد می کنند، افزود: اینکه گفته می شود از طریق برخی کشتی ها یا لنج ها خاک کشور را خارج می کنند موردی توسط ماموران ما مشاهده نشده است.
جلالی برخی ترفندها در این زمینه را مورد اشاره قرار داد و گفت: گفته می شود برخی تحت عنوان صادرات گل و گیاه خاک را از کشور خارج می کنند به این ترتیب که در گلدان آن گیاه مقدار زیادی خاک جاسازی کرده و از کشور بیرون می برند که وزیر جهاد کشاورزی نیز در این زمینه هشدار داده است که اگر چنین سوءاستفاده هایی می شود حتما مورد کنترل قرار بگیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: احتمال دارد که بخشی از خاک کشور به صورت قاچاق خارج شود اما ما به شدت این مساله را کنترل می کنیم.
وی نامه رئیس سازمان محیط زیست در این زمینه به سازمان جنگل ها را مورد اشاره قرار داد و گفت: در آن نامه سازمان محیط زیست گزارشی در این زمینه ارائه و تاکید کرده بود که این قضیه کنترل شود اما اینکه مورد خاصی را در زمینه قاچاق خاک مطرح کرده باشند نبود.
توقف بهره برداری از ۱۵۰ هزار هکتار طرح جنگلداری در جنگل های شمال
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در اظهار نظری جداگانه توقف بهره برداری صنعتی و تجاری از جنگل های شمال را مورد اشاره قرار داد و گفت: تا پایان امسال بهره برداری از ۱۵۰ هزار هکتار از طرح های جنگلداری در جنگل های شمال متوقف می شود.
جلالی با بیان اینکه از سال آینده به صورت جد طرح های جنگلداری را ساماندهی می کنیم گفت: در طول سه سال آینده باید کلیه این طرح ها تسویه حساب کنند و طرح هایی که قرارداد آنها در این مدت تمام می شود به هیچ عنوان تصویب نخواهد شد. ضمن اینکه از سال چهارم برنامه هیچ گونه بهره برداری از جنگل های شمال نخواهیم داشت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی بودجه سازمان جنگل ها را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: در سال ۹۵ مجموع اعتبارات ما حدود ۶۲۰ میلیارد تومان بوده که برای سال آینده هزار و ۸۰۶ میلیارد تومان اعتبار داریم و این حاکی از رشد ۱۹۱ درصدی در این زمینه است.
اعتبار ۱۰۰میلیون دلاری صندوق توسعه ملی برای بیابان زدایی
جلالی افزود: روز گذشته در مجلس قرار شد صد میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به بحث بیابان زدایی و کنترل کانون های گرد و غبار اختصاص پیدا کند.
به گزارش مهر، ۱۵ تا ۲۱ اسفند هفته منابع طبیعی نامیده می شود که امسال شعار این هفته «همیار طبیعت باشیم» انتخاب شده است.
به گفته رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در هفته منابع طبیعی امسال ۱۰ میلیون اصله نهال در سطح ۱۰۰ هزار هکتار غرس خواهد شد.