کتاب «گفت و گوی دوراس/گدار» اثر سیریل بِگَن با ترجمه قاسم روبین توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «گفت و گوی دوراس/گدار» اثر سیریل بِگَن به تازگی با ترجمه قاسم روبین توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شده است.

این کتاب ۳ گفتگوی بین ژان لوک گدار، کارگردان سینمای فرانسه و مارگریت دوراس نویسنده و فیلمساز را در بر می گیرد که در ۳ مرحله و زمان مختلف انجام شده اند؛ گفت و گوی اول در سپتامبر ۱۹۷۹ یعنی زمانی که گدار مشغول ساخت فیلم «توان نجات (زندگی)» بود. گفت و گوی دوم در سپتامبر و اکتبر سال ۱۹۸۰ و گفت و گوی سوم هم دسامبر ۱۹۸۷ برای برنامه تلویزیونی اُسه آنیک انجام شد که موضوعش حول نویسنده-فیلمساز و نویسندگی- فیلمسازی است.

در گفت و گوهای چاپ شده در این کتاب، علاوه بر تبعات ادبی - سینمایی، به تاثیرپذیری های متقابل هم اشاره می شود. اوایل دهه ۸۰ بعد از یک دهه فیلمسازی سیاسی و تجربه دیدئو و دوری از چرخه رسمی تولید، گدار دوباره به ساختن فیلم هایی پرداخت که برای بیشتر دیده شدن تولید شدند و این دوره، موسوم به دوره تولد دوباره است.

نکته جالب درباره اولین گفتگوی کتاب این است که در پاییز ۱۹۷۹ گدار در سوئیس (محل زندگی اش از سال ۱۹۷۷ به بعد)، مشغول ساختن فیلم «توان نجات» بوده و در ماه اکتبر از دوراس دعوت می کند تا در صحنه ای از این فیلم بازی کند. دوراس نمی پذیرد و گدار مکالمه تلفنی کوتاهی با او دارد و سپس عباراتی از آن را در نوار صوتی فیلم می گنجاند. نسخه ای از این مکالمه حدودا یک ساعته توسط دوراس در بایگانی اش حفظ می شود. آنچه به عنوان این گفتگوی اول در کتاب چاپ شده، نسخه کامل همین نوار صوتی است که به عنوان شاهدی موثق، در جعبه اضافات فیلم نزد گدار محفوظ بوده است.

عناوین کتاب پیش رو به این ترتیب اند: پیش گفتار، گفت و گوی ۱۹۷۹، گفت و گوی ۱۹۸۰، گفت و گوی ۱۹۸۷، موخره: نرم/سخت و پیوست.

در قسمتی از کتاب در «گفتگوی ۱۹۸۷» می خوانیم:

دوراس: بسیار خب... تو تصور می کنی که من، در مورد کتاب، همان وضعیتی را دارم که تو در خصوص فیلمسازی به آن اشاره کردی، بله، در باب انتشار کتاب، اغلب کتاب هایم..

گدار: خب، می شود حدس زد، بله، ولی ظاهرا به نظر نمی آید.

دوراس: گاهی اوضاع آن قدر بد و سخت می شود که آدم مجبور می شود دل بکند از این کار. بله، بیش و کم همان وضعیت است...

(وقفه)

گدار: احساسم این است که فیلم، سوای میز تدوین و دوربین _ با توجه به این که دوربین از نظر من نقش کمی در سینما دارد _ بله، فیلم وقتی اندیشه ورزی می کند دیگر جایی برای نگرانی باقی نمی ماند، با همین تکه تکه هایی که ضبط و ثبت می کنیم و کنار هم قرار می دهیم اندیشه سر بر می آورد، دیگر نیازی به اندیشیدنِ من نخواهد بود.

دوراس: ولی این اتفاقی و حادثی نیست، تو اندیشه را توامان در کار گنجانده ای، نه؟

گدار: نه، اندیشه فی نفسه وجود دارد، در سینما. ولی وقتی بخواهم بنویسم، احساس می کنم که همزمان با نوشتن، باید بیندیشم.

دوراس: خب، فیلم هم به خودی خود اندیشه ورزی نمی کند!

گدار: چرا، می کند!

این کتاب با ۱۴۶ صفحه، شمارگان هزار و ۲۰۰ نسخه و قیمت ۱۹ هزار و ۵۰۰ تومان منتشر شده است.

برچسب‌ها