به گزارش خبرنگار مهر، اواخر اسفندماه گذشته حسن روحانی، رئیس جمهور در سخنرانی خود عنوان کرد: امسال علاوه بر محصول گندم، محصول برنج هم بینظیر بود و تقریباً ما را در محصول برنج به خودکفایی رساند. این سخنان درحالی است که به گفته کارشناسان و مسئولان بخش خصوصی تولید برنج در سال ۹۸ حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزارتن بوده و خودکفایی در این حوزه با توجه به شرایط کشور امری تقریباً غیرممکن است.
مهرماه ٩٨ بود که عبدالمهدی بخشنده، معاون وقت برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش ۴۲ درصدی تولید برنج در کشور خبر داد و اعلام کرده بود: ایران برای نخستین بار در تولید برنج خودکفا شد.
وی گفته بود: امسال تولید برنج با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب به ۲.۹ تا ۳ میلیون تن خواهد رسید که به این ترتیب، تولید داخلی نیاز کشور را تأمین میکند.
براین اساس نیاز کشور به برنج حدود سه میلیون تن است و اظهارات بخشنده در حالی از سوی بخش خصوصی رد شد که معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید هیچگونه اظهارنظری در زمینه تأیید یا رد این موضوع نداشت.
واردات بیش از یک میلیون تن برنج در سال ۹۸
با این حال انجمن واردکنندگان همچنان به دنبال مجوز واردات و ترخیص برنجهای وارداتی بود و به گفته مسئولان این انجمن سال گذشته١.٢ هزارتن برنج وارد کشور شده و حدود ٣٠٠ هزارتن نیز منتظر تخصیص ارز است. در کنار این مساله، قیمت بالای برنج ایرانی دربازار داخل نیز ادعای خودکفایی برنج را تأیید نمیکرد.
در همین زمینه، جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج کشور در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن رد بحث خودکفایی برنج در سال گذشته بابیان اینکه بهار سال گذشته بارندگیهای بسیار مفیدی داشتیم، گفت: این بارندگیها در کنار آفتاب داغ تابستان باعث شد تولید برنج در سال ٩٨ شرایط بسیار مطلوبی داشته باشد.
تولید برنج در سال گذشته ۲ میلیون و ۴٠٠ هزارتن بود
وی میزان تولید برنج را در سال گذشته حدود ٢ میلیون و ۴۰۰ هزارتن اعلام کرد و افزود: این آمار مورد تأیید وزارت جهاد هم بود.
همچنین یک منبع آگاه در گفتگو با خبرنگار مهر بحث خودکفایی برنج در سال ٩٨ را رد کرد و گفت: اظهاراتی که از سوی آقای بخشنده درباره خودکفایی برنج مطرح شد صحیح نبود و معاونت زراعت نیز آن زمان موضعی در این زمینه نگرفت.
نکته اینجاست که چرا پس از استعفای محمود حجتی و برکناری برخی عوامل او از جمله عبدالمهدی بخشنده، وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه شفاف سازی نکرده است.
وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته هم در زمینه تولید شکر و گندم با چالشهای جدی مواجه شد و هم با تعلیق قانون تمرکز دستاوردهای آن را از دست داد و بعد از محمود حجتی، عباس کشاورز، معاون وقت زراعت وزارت جهاد کشاورزی به عنوان سرپرست این وزارتخانه انتخاب شد و عدهای معتقدند که کشاورز به دلیل اینکه سودای وزارت در سر داشته از اصلاح آمار تولید برنج خودداری کرده و همین مساله باعث شده که مسئولان این وزارتخانه در ارائه آمار صحیح به رئیس جمهور خودداری کنند و روحانی را نیز به اشتباه وا دارند تا ادعای خودکفایی برنج را تکرار کند.