تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۲۴

در حال حاضر درمانی برای دیابت وجود ندارد. با این حال ، این بیماری قابل مدیریت است به طرزی که بیماران بتوانند زندگی نسبتاً عادی را پشت سر بگذارند.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، درمان دیابت بر دو هدف متمرکز است: نگه داشتن قند خون در محدوده طبیعی و جلوگیری از بروز عوارض طولانی مدت. نظارت دقیق روی رژیم غذایی، ورزش و میزان قند خون به همان اندازه استفاده از انسولین یا داروهای خوراکی در جلوگیری از عوارض دیابت اهمیت دارند.

تغییر رژیم غذایی

رژیم غذایی و ورزش اولین راههای درمانی در دیابت است. برای بسیاری از بیماران دیابتی نوع ۲، کاهش وزن ممکن است یک هدف مهم در کمک به آنها برای کنترل دیابت باشد. یک رژیم غذایی مناسب و متعادل، تقریباً ۵۰ تا ۶۰٪ کالری از کربوهیدرات‌ها، تقریباً ۱۰ تا ۲۰٪ کالری از پروتئین و کمتر از ۳۰٪ کالری از چربیه به بدن می‌رساند. تعداد کالری مورد نیاز فرد بستگی به سن، وزن و سطح مقدار فعالیت آن فرد دارد. میزان کالری دریافتی باید به صورتی تقسیم شده و در طول روز به بدن داده شود بنابراین با این کار میزان قند خونی که وارد سیستم خونی می‌شود به حداقل می‌رسد.

محاسبه میزان کالری دریافت شده توسط غذاهای مختلف می‌تواند پیچیده باشد، بنابراین معمولاً به بیماران توصیه می‌شود با یک متخصص مشورت کنند. باید یک برنامه رژیم غذایی فردی و آسان برای مدیریت دیابت برای هر بیمار تنظیم شود.

هم انجمن دیابت آمریکا و هم انجمن رژیم‌های غذایی برنامه‌های غذایی را پیشنهاد می‌کنند که بر اساس تبادلات غذایی تنظیم شده اند. هر مبادله‌ی غذایی حاوی مقدار مشخصی کالری به شکل پروتئین، چربی یا کربوهیدرات است. برنامه رژیم غذایی بیمار شامل تعداد معینی مبادله از هر گروه غذایی (گوشت یا پروتئین، میوه، نان و نشاسته، سبزیجات و چربی‌ها) است که باید دروعده های غذایی و یا به عنوان میان وعده‌ها میل شوند. بیماران تا زمانی که به تعداد مبادلات تجویز شده پایبند باشند، می‌توانند در انتخاب غذاهایی که می‌خورند، انعطاف پذیر باشند.

در برای بسیاری از افراد دیابتی نوع ۲، کاهش وزن عامل مهمی در کنترل شرایط آنها دارد. سیستم تبادل مواد غذایی به همراه برنامه‌ی ورزش ی می‌تواند به آنها در کاهش وزن اضافی و بهبود سلامت کلیشان کمک کند.

داروهای خوراکی

داروهای خوراکی برای کاهش قند خون در بیماران دیابتی نوع۲ در دسترس هستند. داروهایی که برای اولین بار برای دیابت نوع۲ تجویز می‌شوند در یک کلاس از ترکیباتی به نام سولفونیل اوره قرار دارند و شامل تولبوتامید، تولازامید، استئو هگزامید و کلروپروپامید هستند. اکنون داروهای جدیدتری در همان کلاس موجود است و شامل گلیبورید، گلیمپرید و گلیپیزید است.

نحوه کار این داروها هنوز به خوبی درک نشده است، با این حال، به نظر می‌رسد آنها سلول‌های لوزالمعده را تحریک می‌کنند تا انسولین بیشتری تولید کنند. داروهای جدیدی که برای درمان دیابت در دسترس هستند عبارتند از: متفورمین، آکاربوز و تروگلیتیزون. انتخاب دارو تا حدودی به علائم بیمار بستگی دارد. همه داروها عوارض جانبی دارند که ممکن است باعث نامناسب بودن آنها برای بیماران خاص شود. بعنوان مثال برخی از آنها ممکن است باعث افزایش وزن شوند.

بعضی ممکن است معده را تحریک کرده و باعث سوزش معده شوند، بنابراین این داروها ممکن است بهترین درمان برای کسی که اضافه وزن دارد یا زخم معده دارد نباشند. مطالعات نشان داده است که برخی دیگراز داروها مانند متفورمین اثرات مثبتی مانند کاهش مرگ و میر بر اثر بیماری‌های قلبی و عروقی دارند. در حالی که این داروها دارای خواص و اثرات مهمی بر درمان دیابت نوع۲ هستند، اما جایگزینی برای یک رژیم غذایی برنامه ریزی شده و ورزش نیستند. داروهای خوراکی برای دیابت نوع ۱ که در آن بدن بیماران انسولین تولید می‌کند و یا مقدار کمی انسولین تولید می‌کند مؤثر نیستند.

این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.