یکی از اهداف مهم دولت فدرال، ترویج زبان و فرهنگ آلمانی در سراسر جهان است. وزارت خارجه، تلاش می‌کند تا مدارس آلمانی و موسسات فرهنگی را در کشورهای مختلف گسترش دهند و مصر یکی از این کشورهاست.

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ایران در آلمان

کارشناسان امور بین‌الملل، بارها در رسانه‌های آلمان، مصر را به عنوان یکی از شرکای اقتصادی و سیاسی ژرمن‌ها در خاورمیانه معرفی کرده‌اند. این در حالی است که کمتر کسی از تبادلات علمی و فرهنگی میان آلمان و مصر در رسانه‌ها حرف می‌زند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است، در حال‌حاضر، ۳۰۰ هزار نفر در مصر، مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. بیش از ۴ هزار دانش‌آموز مصری به مدارس آلمانی می‌روند و هزاران دانشجوی مصری در دانشگاه‌های آلمان ثبت‌نام کرده‌اند. علاوه بر این‌ها، موسسه باستان‌شناسی آلمان نیز پروژه‌های زیادی را در مصر اجرا می‌کند.

مرکز علوم قاهره

یکی از مهم‌ترین اقدامات وزارت خارجه آلمان در مصر، تاسیس مرکز علوم قاهره است. این مرکز در سال ۲۰۱۲ به دستور گیدو وستروله، وزیر امور خارجه وقت آلمان راه‌اندازی شد. هدف از راه‌اندازی این مرکز، حمایت از پژوهشگران مصری است که در حوزه‌های علوم طبیعی، زیست محیطی، اجتماعی و علوم انسانی فعالیت می‌کنند. از این‌رو، مرکز علوم قاهره، کنفرانس ها و کارگاه‌های آموزشی برگزار و از مؤسسات و شرکت‌های تحقیقاتی مصر حمایت می‌کند. در این راستا، بسیاری از موسسات پژوهشی و دانشگاهی آلمان مانند دانشگاه فنی برلین، دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه ماربورگ، بنیاد الکساندر فون هامبولت، انجمن فرانهوفر و دفتر مرکزی مدارس خارج از آلمان، با مرکز علوم قاهره همکاری می‌کنند.

https://www.humboldt-foundation.de/web/1492954.html

تاسیس دانشگاه آلمانی قاهره

از دیگر اقدامات مهم دولت فدرال، می‌توان به تاسیس دانشگاه آلمان در قاهره اشاره کرد. این دانشگاه در سال ۲۰۰۳، با حضور حسنی مبارک، رییس جمهور وقت مصر و گرهارد شرودر، صدراعظم وقت آلمان تاسیس شد. دانشگاه آلمانی قاهره، با همکاری و پشتیبانی دانشگاه‌های اشتوتگارت و اولم آلمان فعالیت می‌کند و نخستین دانشگاه آلمانی در خارج از مرزهای این کشور به شمار می‌رود که در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، دانشجو می‌پذیرد. آنطور که سایت دانشگاه آلمان در قاهره نشان می‌دهد: در حال حاضر، ۳۱ رشته در مقطع کارشناسی و ۴۰ رشته در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه آلمانی قاهره ارائه می‌شود. همچنین از سال ۲۰۰۷، مرکز تحقیقاتی بزرگی در کنار دانشگاه ایجاد شده که شرایط خوبی را برای پژوهشگران رشته‌های مختلف فراهم کرده است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:

https://www.guc.edu.eg/en/about_guc/

فعالیت پردیس دانشگاه تکنیک برلین در مصر

پردیس دانشگاه تکنیک برلین از دیگر موسسات آموزشی آلمانی است که در مصر فعالیت می‌کند. در این پردیس دانشگاهی که با عنوان ال گونا شناخته می‌شود، پنج برنامه کارشناسی ارشد ارائه می‌شود. دانشجویانی که در این پردیس به تحصیل می‌پردازند، بخشی از دوره‌های خود را باید در آلمان بگذرانند. آن‌ها همچنین در کنفرانس ها و کارگاه‌های آموزشی شرکت خواهند کرد و با پژوهشگران و دانشجویان سایر کشورها همکاری می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های پردیس دانشگاه تکنیک برلین به دست آورید:

https://www.campus-elgouna.tu-berlin.de/home/

تبادل دانشجو و پژوهشگر

در حال حاضر، نزدیک به سه میلیون دانشجوی مصری در ۲۴ دانشگاه دولتی و ۲۳ دانشگاه خصوصی به تحصیل می‌پردازند. برخی از دانشگاه‌های دولتی مصر در بین ۵۰ دانشگاه بزرگ دنیا قرار دارند. دانشگاه الازهر، بزرگترین دانشگاه مصر به شمار می‌رود و بسیاری از جوانان مصری آرزوی تحصیل در این دانشگاه را دارند. با این وجود، کمبود تجهیزات و امکانات پژوهشی و آموزشی، دستمزدهای پایین اساتید دانشگاه‌ها و ساختار بوروکراتیک در بسیاری از دانشگاه‌های مصر، موجب شده که بسیاری از دانشجویان و اساتید این کشور برای ادامه تحصیل و پژوهش به اروپا و آمریکا مهاجرت کنند. براساس آمارهای منتشر شده، در سال ۲۰۱۶، بیش از ۳ هزار نفر از دانشجویان مصری برای تحصیل به آلمان مهاجرت کرده‌اند. این آمار در چند سال گذشته، تقریباً دو برابر شده است. در این میان، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش مهمی ایفا می‌کند. این موسسه، سال‌ها است که به دانشجویان مصری که تمایل دارند در آلمان درس بخوانند، کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی اهدا می‌کند. همچنین دانشجویان آلمانی که قصد دارند در کشور مصر ادامه تحصیل دهند، نیز امکان استفاده از کمک‌هزینه‌های این موسسه را دارند. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان همچنین حامی محققان هر دو کشور است و به گسترش ارتباط میان موسسات آموزشی و پژوهشی آلمان و مصر کمک می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/afrika/aegypten/

آموزش زبان و ارزش‌های آلمانی

یکی از اهداف مهم دولت فدرال، ترویج زبان و فرهنگ آلمانی در سراسر جهان است. از این رو، مسئولان وزارت خارجه آلمان، تلاش می‌کنند تا مدارس آلمانی و موسسات گوته را در کشورهای مختلف گسترش دهند.

در حال‌حاضر، ۴۵۰۰ دانش‌آموز در مدارس آلمانی مصر، مشغول به تحصیل هستند. مدرسه انجیلی آلمان و مدارس بورومرینن در قاهره و اسکندریه قدمتی صد ساله دارند و از قدیمی‌ترین مدارس بین‌المللی مصر به شمار می‌آیند. همچنین چهار مدرسه آلمانی دیگر نیز از سال ۱۹۹۸ در مصر تاسیس شده‌اند. در این مدارس، دروس به زبان آلمانی تدریس می‌شود. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری را درباره مدارس مختلف آلمانی در مصر به علاقمندان ارائه دهد:

https://kairo.diplo.de/eg-de/themen/kultur/-/2232894?openAccordionId=item-2245292-2-panel

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، دولت آلمان تلاش می‌کند تا موسسات آموزش زبان آلمانی را در سراسر جهان گسترش دهد. در این راستا، دو موسسه گوته در شهرهای قاهره و اسکندریه مصر تاسیس شده‌اند. موسسه گوته در این شهرها، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. موسسات گوته در قاهره و اسکندریه با داشتن کتابخانه و سالن‌های مخصوص کتابخوانی، محبوبیت زیادی میان دانش‌آموزان و دانشجویان پیدا کرده‌اند. همچنین این موسسه برنامه‌های فرهنگی و هنری بسیاری در دو شهر قاهره و اسکندریه برگزار می‌کند. سایت‌ زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقه‌مندان ارائه دهد: https://www.goethe.de/ins/eg/de/spr/kur/gia.html

گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره

کارشناسان محیط‌زیست «گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره» را از اقدامات مهم دولت‌های آلمان و مصر در راستای حفاظت از محیط‌زیست می‌دانند. «گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره» مجموعه رویدادهایی است که با هدف افزایش آگاهی و تقویت همکاری میان سیاست‌گذاران، استادان و پژوهشگران و جامعه مدنی در حوزه انرژی و محیط‌زیست برگزار می‌شود. این رویدادها در ارتباط با تغییرات آب‌وهوایی، حمل‌ونقل پایدار، مسئولیت اجتماعی در قبال محیط‌زیست و … است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقه‌مندان ارائه دهد:

http://www.cairoclimatetalks.net/

دفتر گردشگری مصر

دفتر گردشگری مصر در فرانکفورت با همکاری دولت‌های مصر و آلمان شکل گرفته است. هدف از تاسیس این دفتر، آشنایی شهروندان آلمان با شهرهای مختلف مصر، آثار باستانی و گردشگری این کشور و طبیعت زیبای آن است. در وب‌سایت دفتر گردشگری مصر، اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های هنری و فرهنگی، گردش در طبیعت، گشت‌وگذارهای خانوادگی و ورزش‌های هیجان‌انگیز در مصر وجود دارد. برای آشنایی با فعالیت‌های دفتر گردشگری مصر، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

http://egypt.travel/en/regions/nile-valley/cairo

موسسه باستان‌شناسی آلمان در قاهره

آلمانی‌ها در سال ۱۹۰۷، مؤسسه مطالعات مصر باستان را در قاهره تاسیس کردند. ۲۲ سال بعد، این موسسه به بخشی از مؤسسه باستان‌شناسی آلمان تبدیل شد. در حال‌حاضر، پژوهشگران این موسسه، دوره‌های تاریخی مصر را از دوران پیش از تاریخ تا دوران مدرن بررسی می‌کنند. این موسسه همچنین در مرمت برخی از آثار باستانی مصر مشارکت دارد. علاوه بر این‌ها، کتابخانه موسسه باستان‌شناسی آلمان در قاهره با ۴۰ هزار جلد کتاب در حوزه مطالعات فرهنگی، به یکی از محبوب‌ترین کتاب‌خانه‌های مصر بدل شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فعالیت‌های موسسه باستان‌شناسی آلمان به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.dainst.org

فعالیت سه بنیاد مهم آلمانی در مصر

علاوه بر موسسات آموزشی، برخی از بنیادها و انجمن‌های سیاسی و اجتماعی آلمان نیز در کشور مصر فعالیت می‌کنند. بنیاد هانس زایدل، از جمله موسسات مهم آلمانی است که فعالیت زیادی در مصر دارد. این موسسه از سال ۱۹۷۸ فعالیت‌های خود را در قاهره آغاز کرده است. هدف از تاسیس موسسه هانس زایدل، افزایش مشارکت جوانان، زنان و معلولان، تقویت جامعه مدنی و همچنین توسعه پایدار در مصر است. برای آشنایی با فعالیت‌های این موسسه می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://egypt.hss.de/our-work-in-egypt

بنیاد فردریش ابرت نیز از دیگر سازمان‌های معروف آلمان است که در کشور مصر شعبه دارد. این بنیاد، ۴۰ سال پیش با هدف ترویج دموکراسی، عدالت اجتماعی و همچنین حمایت از توسعه اجتماعی، حقوق بشر و برابری جنسیتی در مصر فعالیت خود را آغاز کرد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.fes-egypt.org/about-us/fes-in-egypt/

از دیگر سازمان‌های آلمانی که در مصر فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا فعالیت دارد. از جمله فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان در این کشورها، می‌توان به آموزش روزنامه‌نگاران، حمایت از حقوق بشر، دموکراسی، حاکمیت قانون، فرصت‌های برابر در حوزه آموزش و کارآفرینی اشاره کرد. سایت زیر اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقه‌مندان می‌گذارد:

https://www.freiheit.org/buero/naher-osten-und-nordafrika