کتاب «تکامل شگفت‌انگیز (سفر حیات)» نوشته آنا کلی بورن با ترجمه کاوه فیض‌اللهی توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «تکامل شگفت‌انگیز (سفر حیات)» نوشته آنا کلی بورن به‌تازگی با ترجمه کاوه فیض‌اللهی توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی این‌کتاب سال ۲۰۱۹ در لندن منتشر شده است.

این‌کتاب درباره نظریه تکامل و تشریح آن برای نوجوانان است که بخش بزرگی از زیست‌شناسی یا علم بررسی جانداران است. به قول نویسنده این‌کتاب تا قرن نوزدهم میلادی طول کشید تا دانشمندان طرز کار تکامل را کشف کنند؛ یعنی کمتر از ۲۰۰ سال پیش و هنوز هم سرگرم بررسی‌اش هستند تا چیزهای بیشتری درباره‌اش کشف کنند. یکی از ویژگی‌های تکامل این است که به‌خاطر آن، جانداران تا این‌اندازه با محیط زندگی‌شان متناسب هستند و سازگاری دارند.

کتاب «تکامل شگفت‌انگیز» ۴ فصل اصلی دارد که به‌ترتیب عبارت‌اند از: درک تکامل، حیات در دوران گذشته، درخت خانوادگی و تکامل در عمل. پس از فصل چهارم کتاب هم، بخشی با عنوان «پوشه سازش‌های شگفت‌انگیز» درج شده که عناوین مختلفی را در بر می‌گیرد.

تکامل چیست؟، گوناگونی حیات، داروین و والاس، فکر بکر، همه چیز در ژن‌ها است، گونه‌های جدید، انقراض، انواع تکامل، همانندها عناوین بخش‌های فصل اول کتاب هستند. در فصل دوم هم مخاطب با این‌عناوین روبرو می‌شود: تاریخ زمین، شواهد سنگواره‌ای، آغاز حیات، خروج از دریا، عصر دایناسورها، ظهور پستانداران، و اینک انسان!، لوسی. سومین فصل کتاب هم ۴ بخش با عناوین «یک خانواده بزرگ»، «ویژگی‌های مشترک: دست»، «خط‌خطی داروین» و «کدام به کدام است؟» دارد. در فصل چهارم هم ۶ فصل با این‌عناوین چاپ شده است: تکامل چشم، برخاستن به هوا، گیاهان و گرده‌افشانان، بهترین دوستان ما، مغز شگفت‌انگیز، تکامل ما هنوز ادامه دارد؟

در بخش «پوشه سازش‌های شگفت‌انگیز» این‌کتاب هم مطالبی درباره ریزجانداران حیرت‌انگیز، گیاهان شگفت‌انگیز، قارچ‌های اعجاب‌آور، بی‌مهرگان باورنکردنی، ماهی‌های محیرالعقول، دوزیستان شگفت‌انگیز، خزندگان خارق‌العاده، پرندگان بی‌نظیر و پستانداران حیرت‌آور آمده است.

این‌کتاب در پی تشریح این‌معنی است که تکامل چیست و چه‌طور کار می‌کند؛ همچنین این‌که چه‌کسی اسرار تکامل را کشف کرد. به این‌ترتیب به مطالبی درباره نخستین جاندارانی که ۸/۳ میلیارد سال پیش به وجود آمدند تا انسان‌هایی که امروز می‌بینیم در کتاب اشاره شده است.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

یک خانواده بزرگ

دانشمندان بر این باورند که تمام گونه‌ها از یک موجود اولیه تک‌سلولی تکامل یافته‌اند. اگر چنین باشد، معنایش آن است که آن موجود زنده نخستین پدر پدر پدر... و میلیاردها «پدر» بیشتر ... پدر پدر پدر پدربزرگ شما است! این موجود زنده در اصطلاح «آخرین نیای مشترک همگانی» نامیده می‌شود.

آغازی ساده

این فکر که همه‌چیز از یک موجود پدید آمده بسیار قدیمی است. در قرن هجدهم تعدادی از دانشمندان آن را پیشنهاد کرده بودند. هنگامی که داروین در ۱۸۵۹ کتابش را با عنوان درباره پیدایش گونه‌ها منتشر کرد، در موافقت با آنها نوشت «... از آغاز بسیار ساده، زیباترین و شگفت‌انگیزترین اشکال بی‌پایان تکامل یافته و همچنان تکامل می‌یابند.» در سال‌های اخیر، دانشمندان DNA جانداران مختلف را بررسی کرده و دریافته‌اند که تمام گونه‌های شناخته‌شده الگوی DNA یکسانی دارند. معنایش این است که به احتمال بسیار زیاد همه ما از یک سلول تکامل یافته‌ایم. با تولیدمثل و تکامل سلول‌ها و گونه‌ها، DNA شان نیز رونویسی شد و این الگوها به نسل‌های بعد انتقال یافت.

این‌کتاب با ۸۸ صفحه مصور رنگی، شمارگان ۲ هزار و ۲۰۰ نسخه و قیمت ۳۵ هزار تومان منتشر شده است.