یک مقام مسئول پیش بینی کرد: امسال حدود ۱۲ رقم جدید در حوزه غلات، دانه های روغنی، گیاهان علوفه ای و حبوبات برای پایداری تولید و افزایش عملکرد در اراضی دیم معرفی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اظهار داشت: به منظور پایداری تولید در زمین‌های دیم، گسترش تنوع ژنتیکی، بهبود استفاده از آب سبز و بهبود معیشت کشاورزان، علاوه بر افزایش پتانسیل‌ها نظیر عملکرد و مقاومت به تنش‌های محیطی و بیماری‌ها در ارقام جدید گندم و جو، تلاش می‌کنیم محصولات جدیدی از ارقام پاییزه و گیاهان جایگزین را به عرصه‌های دیم معرفی کنیم.

صابر گلکاری گفت: معرفی ارقام پاییزه از گیاهان جایگزین در سال‌های اخیر توسط مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور آغاز شده به طوری که از سال ۹۶ تا ۹۸ چهار رقم پاییزه نخود با اسامی سعید، آتا، آنا و نصرت معرفی شده است.

وی با بیان اینکه در کشت پاییزه نخود می‌توان از بارش‌های زمستانه و اوایل بهار در زراعت این محصول در اراضی دیم بهره برد، افزود: از دیگر مزیت‌های کشت پاییزه نخود این است که رویش آن در بهار جلو می‌افتد، زودرس تر شده و گیاه کمتر با تنش‌های آخر فصل مواجه می‌شود که در نهایت منجر به افزایش دو برابری عملکرد تولید نسبت به کشت بهاره خواهد شد.

گلکاری با اذعان به اینکه بیش از ۶۴ درصد اراضی دیم کشور در مناطق سردسیر قرار دارند، بیان داشت: در این مناطق کشت پاییزه فقط در مورد غلات انجام می‌شد و عمده کشت‌ها در مورد سایر محصولات، بهاره بودند.

وی ادامه داد: کشت بهاره با توجه به تغییرات الگوهای بارش و خشکسالی‌ها توصیه نمی‌شود ضمن آنکه در چنین شرایطی توجیه اقتصادی هم ندارد.

گلکاری با اشاره به اهمیت معرفی محصولات جدید اظهار داشت: سیستم زراعی دیم در کشور، غلات محور است و از این رو به علت نبود تناوب مناسب و افت حاصلخیزی، سیستم پایداری در زراعت نداریم.

وی گفت: ما در راستای پایداری سیستم زراعی باید گیاهان و محصولات جایگزین را وارد کنیم تا در تناوب با غلات کشت شوند.

رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اذعان داشت: در سال‌های اخیر معرفی ارقام جدید در زمینه گیاهان جایگزین شامل حبوبات، علوفه و دانه‌های روغنی را با سرعت بیشتری دنبال می‌کنیم.

وی معرفی پنج رقم ماشک، نخستین رقم خلر و نخود علوفه‌ای در حوزه گیاهان علوفه‌ای و رقم خردل در زمینه دانه‌های روغنی را از جمله تلاش‌های این مؤسسه برای معرفی گیاهان و محصولات جدید در راستای پایداری سیستم زراعی دیم برشمرد.

گلکاری افزود: امسال نیز چند گیاه جدید از جمله کلزا و آفتابگردان و بالنگوی شهری را در دست معرفی داریم که تنوع بیشتری به محصولات قابل کشت در شرایط دیم در اقلیم‌های مختلف کشور خواهد بخشید.

وی با اشاره به اینکه مسئولیت‌ها و وظایف مؤسسه تحقیقات دیم به لحاظ محصولی و جغرافیایی در حال افزایش است، گفت: به علت استمرار خشکسالی‌ها طی سال‌های اخیر، استان‌های جدیدی مانند قزوین، فارس، اصفهان، خراسان رضوی و خوزستان به حوزه دیم وارد شده و نیازمند گسترش دستاوردهای تحقیقاتی دیم در این استان‌ها هستیم.

رئیس مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور خاطر نشان کرد: تا کنون ۷۵ رقم جدید از محصولات مختلف توسط این معرفی شده که ۴۸ رقم آن مربوط به غلات، ۱۶ رقم حبوبات و مابقی در حوزه علوفه و دانه‌های روغنی است.