در برنامه شب گذشته ضیافت رمضانی شبکه قرآن و معارف سیما از مجموعه مستند "سعادتمندان" ویژه زندگی و احوالات آیت الله حسن زاده آملی با حضور فرزند ایشان رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، چهاردهمین شب از برنامه "ضیافت" شبکه قرآن و معارف سیما به مرور جایگاه علمی و عرفانی "آیت الله حسن زاده آملی" با حضور فرزند ایشان "حجت الاسلام عبدالله حسن زاده آملی" اختصاص یافت.

فرزند آیت الله حسن زاده اظهار داشت: ایشان در یکی از روستاهای لاریجان آمل به دنیا آمد. علامه در خصوص شرایط خانواده شأن چنین نقل کرده است که "من در پایان سال ۱۳۰۷ در خانه ایمان و تقوا، از پدری الهی، بزرگوار و اهل یقین و مادری جداً با ایمان، پاک و راستگو متولد گشتم. سپس در دامن او که دامن ولایت و درایت و طهارت بود پرورش یافتم و از پستان او که پستان معرفت و اخلاص و صداقت بود شیر نوشیدم. همانا یقین دارم هر برکتی که از پروردگارم به من افاضه شده، از اینجا ناشی شده است که خدای متعال مرا در چنان دامن عفیفی پرورش داد".

وی با اشاره به صفت "ذوالفنون" که در خصوص علامه حسن زاده آملی ذکر می‌شود، تصریح کرد: البته در گذشته بسیاری از بزرگان ما به چنین جایگاهی رسیده بودند و این خاص علامه حسن زاده نیست. در زمانی که علامه در تهران بود، استاد بزرگی مانند علامه شعرانی چنین جایگاهی داشته است.

دفترچه‌ای که در آن از نفس خویش حساب می‌کشد

فرزند علامه حسن زاده با اشاره به مجاهدت علمی علامه بیان داشت: ایشان گاهی فقط ۴ ساعت در شبانه روز استراحت دارد و بقیه را به مطالعه و عبادت و امور زندگی می‌پردازد. ایشان البته وقت مشخصی را هم برای خانواده اختصاص می‌دهد و در ساعات پیش از صرف غذا با گپ و گفت و گاهی نقل روایت سعی می‌کنند فضای خانه را عوض کنند. ایشان همچنین احترام زیادی برای مادرم قائل هستند که همیشه برای ما درس بوده است،

وی با بیان اینکه گفت: پدرم دفترچه کوچکی دارند که من آن را دیده‌ام. ایشان در آن دفتر امور روزانه خود را محاسبه می‌کند و به خودش نمره می‌دهد. البته در دوران کودکی که آن دفتر را دیدم به نظرم کار دشواری نمی‌آمد ولی الان که می‌اندیشم می‌بینم چه کار سختی است که انسان عادلانه و به دور از نفسانیات بتواند از خویش حساب بکشد و به خودش نمره دهد.

وی با بیان اینکه از علامه حسن زاده بیش از ۱۵۰ کتاب را به رشته تحریر درآورده اند، خاطرنشان کرد: بیشتر این کتاب‌ها در زمینه فلسفه و عرفان است. همچنین ایشان اقدام به تصحیح کلیله و دمنه کرده است که مورد توجه اندیشمندان و ادیبان قرار گرفته است اما مهمتر از آن، ترجمه دو باب از کلیله و دمنه است که نصرالله منشی آنها را ترجمه نکرده و علامه به سبک او این دو باب را ترجمه کرده است. مانند اینکه کسی حکایتی به سبک سعدی بنویسد.

فرزند علامه حسن زاده خاطره‌ای را برای نخستین بار از ایشان نقل کرد و گفت: در مسیر تردد پدرم از منطقه لاریجان به آب اسک که در قدیم ماشین کمتر بوده و ایشان بیشتر با اسب یا قاطر طی طریق می‌کردند، روزی دو نفر که بر سر مالکیت یک زمین با هم اختلاف داشتند، علامه را می‌بینند و می‌گویند موضوع را به ایشان ارجاع می‌دهیم تا علامه حکم کنند.

وی افزود: آنها موضوع را طرح کردند و اسناد را نشان دادند. علامه بعد از شنیدن سخنان آنها بر روی زمین نشست و گوش خود را روی خاک گذاشت؛ گویی که دارد صدای زمین را می‌شنود. بعد سر بلند کرد و به آن دو نفر گفت این زمین می‌گوید من برای هیچیک از شما نیستم بلکه شما دو نفر مال من هستید! آن دو مستأصل از علامه راه چاره خواستند که ایشان می‌گوید در این زمین مسجدی بسازید که ثواب آن به پدرانتان برسد و آن دو چنین می‌کنند و الان در آن زمین، مسجدی بنا شده است.

توصیه علامه به مراعات حال یکدیگر

فرزند علامه حسن زاده گفت: علامه همیشه می‌فرماید برای دانستن در هر زمینه‌ای باید به اهلش مراجعه کنیم. مصداق این روزهای این توصیه هم همین رعایت نکات بهداشتی به خصوص استفاده از ماسک است که ایشان بسیار مقید هستند. با اینکه علامه خودشان در زمینه‌های مختلف تخصص دارند و حتی به علوم درمانی نیز آشنا هستند، اما مجتهد در زمینه مقابله با بیماری کرونا را وزارت بهداشت می‌دانند و لذا همیشه می‌گویند باید به دستورات آنها عمل کرد. ما باید به یکدیگر حال خوب هدیه کنیم و چقدر خوب است که دست به دست هم دهیم تا حال بهتری داشته باشیم.

در ادامه برنامه از مستند ۴ قسمتی "سعادتمندان" ویژه مروری بر زندگی علامه حسن زاده آملی با حضور فرزند علامه حسن زاده آملی رونمایی شد.

مستند "سعادتمندان" درباره ابعاد مختلف زندگی علامه حسن زاده آملی تولید و در ۴ قسمت ۵۰ دقیقه‌ای دوران کودکی، آغاز طلبگی و سیر زندگی علمی این عالم برجسته معاصر را روایت کرده، تحقیقات ایشان در زمینه‌های علمی نجوم و ریاضیات، فلسفه و عرفان و ادبیات را معرفی می‌کند و در بخشی هم به دیوان اشعار ایشان می‌پردازد.

تصویربرداری این مستند فاخر که در گفت‌وگو با ۲۰ نفر از شاگردان ایشان تهیه شده، در تهران، آمل و قم صورت گرفته و دوران کودکی و جوانی ایشان در یک مجموعه نمایشی بازسازی شده است. مستند سعادتمندان به تهیه کنندگی و کارگردانی امید ملکوتی کاری از گروه علوم قرآنی شبکه قرآن است که از شبکه قرآن و معارف سیما پخش خواهد.