اکرمی نوشت: من نگفتم که آقای دکتر گلشنی در «تأسیس رشتۀ فلسفۀ علم در ایران» نقش نداشته‌اند، ایشان مخالف تأسیس دورۀ دکتری این رشته بودند و حاضر به همکاری در نوشتن برنامه و اخذ مجوز نشدند.

به گزارش خبرنگار مهر، در پی انتشار یادداشت احمد حکیم، استاد دانشگاه آزاد و از شاگردان مهدی گلشنی در واکنش به سخنان اخیر موسی اکرمی در باب تاسیس فلسفه علم، موسی اکرمی پاسخی خطاب به وی نوشت. متن این یادداشت به شرح زیر است؛

جناب احمد حکیم عزیز سلام. من موسی اکرمی هستم. دوست نازنینی دو فرسته از یک کانال تلگرامی با نام جالب توجه «هستی‌شناسی مفاهیم بنیادی فیزیک نظری» برای من فرستاده است که در نخستین فرسته دو نقل قول (متناقض) منتسب به من آمده است و در دومی برداشت جناب عالی و پرخاش تندتان نسبت به مواضع و موقعیت بنده در فلسفۀ علم کشور و نظر احتمالی‌ام نسبت به آقای دکتر گلشنی آشکار است. جناب حکیم عزیز برای اطلاع دقیق جناب عالی عرض می کنم که من هیچگاه نگفته‌ام و نخواهم گفت که آقای دکتر گلشنی در «تأسیس رشتۀ فلسفۀ علم در ایران» نقش نداشته‌اند. چنین سخنی را هیچ کسی که اندکی اطلاع از وضع فلسفۀ علم در آکادمی کشور پس از انقلاب داشته باشد و از روان درستی برخوردار باشد بر زبان نمی‌آورد! من بارها بر نقش آقای دکتر گلشنی و همچنین آقای دکتر سروش در تأسیس دورۀ کارشناسی ارشد فلسفۀ علم تأکید داشته‌ام. این دو بزرگوار نظر به علاقۀ شخصی به این رشته و موقعیت خاص خود در دستگاه آموزش عالی کشور توانستند این اقدام مبارک را انجام دهند (بنده از کم و کیف میزان سهم هر یک و نقش احتمالی دیگران بی‌اطلاع‌ام).

جناب حکیم عزیز مهمترین نکته‌های آنچه من در سخنرانی‌ها و نوشته‌های خود در زمینۀ فلسفۀ علم در ایران بیان کرده‌ام دو نکته‌اند و هر چه جز این جعل یا تحریف نظر بنده است: ۱) ترویج فلسفۀ علم در ایران در روزگاران پیش از انقلاب ریشه داشته است، و کسانی نقش مهم در آن ایفا کرده‌اند که در روایت بسیاری از دوستان پس از انقلاب نادیده گرفته شده‌اند. هرگز چنین نیست که دشت فرهنگ و فلسفۀ پیش از انقلاب تهی از گل و گیاه فلسفۀ علم بوده باشد. سخنانم نیز مستند بوده‌اند و از کسانی چون محمدعلی فروغی، دکتر تقی ارانی، دکتر یحیی مهدوی، دکتر علی اکبر ترابی، دکتر علی شریعتمداری، دکتر هاشم گلستانی، دکتر اسماعیل خویی، منوچهر بزرگمهر، احمد آرام و چند تن دیگر نام برده‌ام. ۲) آقای دکتر گلشنی عزیز علی‌رغم نقش انکارناپذیرشان در تأسیس دورۀ کارشناسی ارشد فلسفۀ علم، دست کم در سال ۱۳۸۳ که بنده و آقای دکتر محمدتقی فعالی خدمت ایشان رسیدیم و موضوع را با ایشان طرح کردیم، مخالف تأسیس دورۀ دکتری این رشته بودند و حاضر به همکاری در نوشتن برنامه و اخذ مجوز نشدند. پس از این که واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن برنامۀ مدون قابل دفاع توانست مجوز تأسیس این دوره را از شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از مهر ماه ۱۳۸۶ و برای همیشه اخذ کند، دانشگاه صنعتی شریف با شتابزدگی و عرضۀ یک برنامۀ نامناسب سه-چهار صفحه‌ای غیراستاندارد و نامعتبر برای ترم دوم ۱۳۸۶ مجوز دکتری رشتۀ «فلسفۀ علم و فناوری» را گرفت.

در شورای عالی برنامه‌ریزی به من گفته شد فعلاً به طور موقت با یک دوره برگزاری آزمون دکتری این رشته در این دانشگاه موافقت شده است. بعدها برنامۀ دورۀ دکتری «فلسفۀ علم و فناوری» به شکل آبرومندانه‌ای تدوین و تصویب شد. جناب حکیم عزیز شما و هر کس می توانید این دو نکته را از قول من در هر جا بیان کنید. هر سخنی که ناقض این دو باشد مصداق دروغ بستن به من خواهد بود که چنین اقدامی از ساحت کسی که دغدغۀ «هستی‌شناسی مفاهیم بنیادی فیزیک نظری» را دارد قطعاً دور است. من مسلم فرض می‌کنم که پذیرش حقیقت برای شما نیز چون خود بنده مهم‌تر از هر گونه رفتار مطابق با مصلحت‌های گوناگون است.

با احترام موسی اکرمی، شنبه بیست و ششم تیر ماه ۱۴۰۰

خبرگزاری مهر، از دوستداران به رشته فلسفه علم و علاقمندان هر دو استاد دعوت می‌کند که برای دنبال کردن دقیق‌تر بحث، ویدئوی نشست «ما وفلسفه علم» را در کانال تلگرامی خانه اندیشمندان به آدرس @iranianhht یا در صفحه اینستاگرام خانه اندیشمندان با همین آدرس تماشا کنند.