به گزارش خبرنگار مهر، پیش از این در گزارشهایی با عنوانهای هدایت تحصیلی اجباری اهداف استعدادیابی را گروگان گرفته است، بسیاری از دانش آموزان فنی و حرفهای هنوز کارنامه ندارند، چالش تغییر رشته در متوسطه دوم و از متوسطه دوم به کنکور، به مساله اجرای ناقص طرح هدایت تحصیلی از پایه نهم و دهم و مشکلات عدیده هنرجویان هنرستانها در شرایط کرونایی که کارگاههای آنها تشکیل نشده و خصوصاً مشکلات هنرجویان پایه دوازدهم نوشتیم.
علیرضا کمرئی معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این پرسش که سال هاست طرح هدایت تحصیلی ناقص اجرا میشود و عملاً در نهایت نمره ملاک انتخاب رشته دانش آموزان قرار میگیرد و چرایی تغییر رشته تحصیلی از پایه دهم به یازدهم نیز که در حال افزایش است، گفت: به دنبال اجرای طرح هدایت تحصیلی قرار بود بر اساس اسناد بالادستی یک نظام جامع مشاوره نیز شکل بگیرد که پیش نویس آن در حال حاضر در شورای عالی است و محل گفتگو قرار گرفته است.
وی ادامه داد: تا این نظام جامع مشاوره شکل نگیرد کارکرد هدایت تحصیلی ناقص خواهد بود و در نهایت تمرکز آن بیشتر بر نمره قرار خواهد گرفت. در واقع قرار بود تشخیص دانش آموز و آزمونهای رغبت سنج و… ملاک باشد اما ناکارآمدی ابزار را این روزها مشاهده میکنیم و یک تعداد آزمون گرفته میشود و یک خودآگاهی نیز ایجاد میشود اما در نهایت ما به افراد یک آزادی عمل میدهیم و افکار عمومی هم از این آزادی عمل حمایت میکند و این باعث میشود رویههای منعطفی را در تعیین رشته پیش بگیریم که با سیاستهای توسعه متوازن هم گاهی در تعارض است.
کمرئی بیان کرد: انتخاب رشته بچهها بر اساس تصویرهای ناقص و مبهم بچهها از برخی رشتهها خصوصاً در رشته علوم تجربی شکل میگیرد و برای همین در پایان سال اول متوسطه دوم شاهد تغییر رشته هستیم. بنابر این باید به دانش آموزان یک تصویر و تصور درستی از شغل و رشته و آموزشهای دروس در گرایشهای مختلف بدهیم که پیش نیاز آن داشتن نظام جامع مشاوره است. با داشتن این نظام میتوانیم روال منطقیتری را پیش بگیریم. ضمن اینکه باید نیم نگاهی به استعدادهای دانش موزان داشته باشیم. ما هنوز نتوانستهایم طرح شهاب که قرار است یک پیگیری مستمر استعدادیابی از پایه چهارم را در هر دانش آموز پی بگیرد را داشته باشیم.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که این روزها دانش آموزان رشتههای مهارتی بسیار سرگردان هستند و با شرایط کرونا در کشور بعید است تا نیمه مرداد بتوانند آموزشهای خود را کامل کنند نیز گفت: یکی از مسالههای جدی ما در آموزش و پرورش و در شرایط کرونا آموزش مهارتی است. یادگیری مهارت نیازمند محیطهای واقعی کار و حضور در کارگاه است در شرایط قرمز برگزاری این کارگاهها مطلقاً ممنوع شد اما در همه استانها در طول سال شرایط قرمز نبود و در شرایط زرد خیلی از آموزشها با اولویت کارگاههای مهارتی برگزار شد. و تقریباً سه پودمان آموزش داده شد.
وی بیان کرد: هنوز هم تا ۱۵ مرداد فرصت داریم و برای پایه یازدهم و دهم هم بعداً و در طول سال تحصیلی بعدی هم میشود آموزشها را کامل کرد. یک مصوبهای هم داریم که دانش آموزان بتوانند تا پایان شهریور مهارت را ببینند و استانداردها را کامل کنند. یکی از مشکلات برای دانش آموزان پایه دوازدهم است که در کنکور سراسری پذیرفته شدهاند که هماهنگیهایی با سازمان سنجش در این زمینه در حال انجام است.