دانیال معمار کارگردان برنامه تلویزیونی «تکیه» که طی ۱۲ شب از محرم این برنامه را روی آنتن شبکه افق بردند درباره این برنامه به خبرنگار مهر بیان کرد: این مدل برنامه سازی در این ۲ سال که کرونا شیوع پیدا کرد پررنگ شد که مردم این امکان را داشته باشند که عزاداریها را به صورت یک تکیه رسانهای تماشا کنند.
وی با اشاره به این تکیه که تلاش داشت پکیجی از برنامههای مختلف را برای مخاطب در نظر بگیرد، عنوان کرد: دغدغه ما این بود مخاطب گستردهتری نسبت به سالهای قبل داشته باشیم و آیتمهای مختلفی را هم برای برنامه در نظر گرفتیم.
چالش پیدا کردن مداح و سخنران در برنامه محرمی
معمار با اشاره به چالشهای ساخت برنامه محرمی در این ایام عنوان کرد: مهمترین چالش خود مهمان است اینکه بخواهید برای برنامه مناسبتی محرم ، سخنران، مداح و شاعر آیینی داشته باشید خیلی سخت است چون همه اینها درگیر مجالس و تکیههای خود هستند. به ویژه که برنامه ما زنده بود و شاید اگر قبل از محرم آن را تولید میکردیم راحت تر بودیم.
وی با اشاره به مهمانان متعدد برنامه تصریح کرد: برنامه بخشهای مختلفی داشت و برای هر بخش مهمانان جداگانه دعوت میشدند، هر شب یک سخنران داشتیم که یک سوژه دنباله دار درباره اصحاب امام حسین (ع) را پیگیری میکرد. همچنین صابر خراسانی هر شب یک ربع روایتی را مطابق با شبهای مناسبتی محرم به سبک خود و در قالب شعر خودش اجرا میکرد. او در شبهای ابتدای محرم در کربلا بود و ما با استودیویی در کربلا با او ارتباط میگرفتیم.
معمار اضافه کرد: همچنین هر شب شاعران آیینی داشتیم و در این شبها حدود ۷ شاعر آیینی به برنامه آمدند. در بخش مداحی هم هر شب یک مداح و ذاکر اهل بیت حضور مییافت و در حدود ۵ دقیقه مداحی میکرد.
چالشها و اخبار هیاتها در محرم
کارگردان «تکیه» با اشاره به یکی از بخشهای نوآورانه برنامه نیز عنوان کرد: این برنامه یک بخش خبر داشت که در آن اخبار هیاتها را بیان میکردیم، علی مرادخانی این بخش را اجرا میکرد و به پیگیری اخبار و چالشهای مختلف میپرداخت به طور مثال در گفتگو با صاحبان هیاتها در شهرستانها به چالش برگزاری هیات در این ایام و نحوه برگزاری در فضای باز میپرداخت.
وی درباره برنامه سازی مناسبتی و محرمی در این ایام با در نظر گرفتن ذائقه مخاطب توضیح داد: من خودم دغدغه هیات دارم و هیچ گاه فضای هیات و حس و حالی که در هیاتها وجود دارد از قاب تلویزیون و یا هر رسانه دیگر منتقل نمیشود. از طرفی ما هم سعی کردیم مداحی، سخنرانی و هر یک از قالبها به عنوان آیتمی از برنامه باشد و یک برنامه ترکیبی در نظر گرفتیم.
معمار درباره زمان پخش برنامه و استقبال از آن گفت: برنامه ۱۲ شب به بعد شروع میشد و معمولاً تا ۲ بامداد برنامه داشتیم. خود ما تصور نمیکردیم برنامه تکیه دیده و از آن استقبال شود که البته بخشی میتواند به دلیل محدودیتهای کرونا برای مردم باشد اما بخشی هم به دلیل شکل و تنوع برنامه بود مثلاً یکی از بخشهای پرمخاطب برنامه قسمتی بود که هر شب از روضه خوانی عشیره عاشورا و مداحی محمود کریمی پخش میشد و به صورت شبانه اولین پخش آن از طریق این برنامه بود.
برنامههای محرمی سردبیر و نویسنده ندارند
این فعال رسانه با اشاره به نوعی نگاه آسیب شناسانه نسبت به برنامههای محرمی و مناسبتی تلویزیون که از قالبهای تکراری استفاده میشود، گفت: ما در برنامههای مناسبتی مشکل محتوایی داریم و برنامه ساز فکر میکند چون فضا، مناسبتی است همین که یک مداح بیاورد و ساعتی مداحی کند یا یک مجری بیاورد و چند پلاتو بگوید میتواند با آنها برنامه را جمع کند.
وی اضافه کرد: خود ما در این برنامه تیم سردبیری داشتیم و تیم نویسندگان هم اینها را همراهی میکردند. تا محتوای برنامه متفاوت از کلیشهها باشد. در بسیاری از برنامههای مناسبتی، پلاتو را خود مجری آماده میکند و تیم نویسندگی یا سردبیری ندارند و از محتوا غفلت میشود.
معمار در بخش دیگر به فضای بصری متفاوت برنامه اشاره و عنوان کرد: ما با ۶ دوربین این برنامه را تصویربرداری کردیم که یکی از آنها به صورت کرین بود. دکور متفاوتی هم توسط امیرحسین میرطالب طراح دکور طراحی شد که خود من در چند سال اخیر ندیدهام چنین دکوری برای برنامه محرمی طراحی شود. این دکور یک تکیه واقعی را برپا کرده بود و فضاهای مختلفی را از نظر بصری رقم زده بود.
وی در پایان درباره ادامه ساخت برنامه تصریح کرد: احتمال دارد دهه آخر صفر برنامه داشته باشیم. هنوز دقیق مشخص نیست اما ممکن است این بار برنامه را از کربلا اجرا کنیم.